Formel 1

Honda forlader Formel 1 - giver topteam 'tydelige udfordringer'

Christian Horner og Red Bull skal på jagt efter en ny motorleverandør fra 2022. Mark Thompson / Ritzau Scanpix

Red Bull og AlphaTauri skal på jagt efter en ny motorleverandør, efter at Honda har besluttet at trække sig fra Formel 1 efter 2021-sæsonen.

Honda er kommet med en overraskende udmelding.

Når næste års Formel 1-sæson er færdigkørt, forlader den japanske motorleverandør, der primært er kendt som fabrikant af biler og motorcykler, motorsportens kongeklasse.

Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse fredag.

'Beslutning giver tydelige udfordringer'

Årsagen er, at Honda i fremtiden vil fokusere sine kræfter på CO2-neutrale løsninger og på produktionen af elbiler, hvilket ikke er foreneligt med et engagement i Formel 1.

Dermed skal teamene Red Bull og AlphaTauri begynde at se sig om efter en ny motorleverandør fra 2022.

Søsterteamene har en aftale med Honda til og med næste sæson, som japanerne altså lever op til, men begge teams har underskrevet den nye 'Concorde-aftale' i Formel 1 og dermed bundet sig til udgangen af 2025.

- Hondas beslutning giver tydelige udfordringer for os som et team, men vi har været her før, og med vores dybdeborende styrke er vi godt forberedt og rustet til et effektivt modsvar, hvilket vi tidligere har vist, siger Red Bull-teamchef Christian Horner i en pressemeddelelse.

Regler siger, at Renault skal hjælpe

Med Hondas exit vil der blot være tre motorleverandører i Formel 1 - Mercedes, Ferrari og Renault. Og efter de nuværende regler skal Renault servicere Red Bull og AlphaTauri med motorer, eftersom den franske fabrikant har færrest kunder.

Red Bull og AlphaTauri kan dog forsøge at indgå aftale med Mercedes eller Ferrari.

Honda vendte tilbage til Formel 1 i 2015 som motorleverandør for McLaren, men partnerskabet blev ingen succes, og efter 2018-sæsonen gik de hver til sit.

Samme år var Honda imidlertid begyndt at levere motorer til AlphaTauri, der dengang hed Toro Rosso, og i 2019 kom der også Honda-motorer i Red Bull-bilerne efter Red Bull-familiens endelige brud med Renault.

Fem grandprixsejre til Red Bull-familien med Honda

Med Honda under motorhjelmen har søsterteamene hentet fem grandprixsejre.

- Mens vi er skuffede over, at vores partnerskab med Honda ikke fortsætter, er vi enormt stolte over vores fælles succes med fem grandprixsejre og 15 podieplaceringer for begge Red Bull-ejede teams, og vi takker alle hos Honda for deres ekstraordinære indsats og engagement, siger Christian Horner.

Max Verstappen (Red Bull) er i øjeblikket den bedst placerede kører i VM-stillingen med en Honda-motor. Hollænderen er på tredjepladsen bag Mercedes-kørerne Lewis Hamilton og Valtteri Bottas.

Næste grandprix i denne sæson er på Nürburgring i Tyskland 11. oktober.