Formel 1

Midt i tårevædet triumf fylder én ting mere end VM-titlen

Lewis Hamilton kan komme til at køre for sit ottende mesterskab i næste sæson. Her protesterer han i forbindelse med Black Lives Matter-bevægelsen. Ritzau Scanpix

Lewis Hamilton er den mest vindende Formel 1-kører i historien. Dog er det bedrifterne uden for asfalten, verdensmesteren er mest stolt af.

Still I Rise – Alligevel vil jeg rejse mig.

Ordene står skrevet på bagsiden af hans Mercedes-hjelm. De er også skrevet med permanent sort blæk i hans hud tværs over bagskulderen.

Ét spørgsmål trænger sig på nu. Hvad er det lige, Lewis Hamilton vil rejse sig fra?

Han har netop vundet endnu et Formel 1-grandprix. Sit 94. af slagsen og sit 7. verdensmesterskab.

Tårerne får frit løb, Mercedes-teamet omfavner ham, mens han løber i cirkler på en følelsesladet sejrsrundtur.

På vej op på podiet varmer den britiske superstjerne sig på, at han har braget døren ind til det fineste og mest eksklusive Formel 1-selskab.

Han har tangeret Michael Schumachers rekord for flest VM-titler.

Champagnen sprøjter om ørerne på ham. Pokalen kaster han flere meter op i luften. Konfettien klistrer sig fast i kørerdragten. Jublen er ikke til at tage fejl af.

Det markerer en sensation. En bedrift.

Et øjeblik Hamilton nok aldrig vil glemme.

- Det er svært at finde ordene. Hvilken dag.

- Fysisk føler jeg mig i fremragende i form. Det føles som om, jeg først lige er startet, lød det fra Hamilton, da han stod på podiet.

Den syvdobbelte verdensmester kunne ikke holde tårerne tilbage efter triumfen.

Men noget ulmer bag facaden. Bag det sorte mundbind og det store smil. Noget andet end titlen er langt vigtigere for ham.

- En titel hjælper ikke andre mennesker, har Hamilton tidligere udtalt ifølge BBC.

Hvad han mener med det, vender vi tilbage til.

27 år med fire hjul under sig

Det stod ikke skrevet, at en sort mand fra den lille by Stevenage i Londons nordlige forstæder skulle blive en af verdens største og førende motorsportsstjerner.

Lewis Hamilton i tal

  • Antal grandprix: 263
  • Antal førstepladser: 93
  • Antal podieplaceringer: 162
  • Antal VM-sejre: 7

 

Lewis Carl Davidson Hamilton er søn af en hvid mor og sort far, der gik fra hinanden, da han var to år gammel.

Hans far måtte veksle mellem tre forskellige jobs for at forsørge familien, der også tæller en spastisk lammet halvbror.

Jeg forsøgte at ignorere, at jeg var den første sorte mand til at være i sporten nogensinde

Lewis Hamilton, Formel 1-kører

Fascinationen for alt med hjul og en motor startede, da Hamilton var otte år gammel gennem farens interesse for motorsporten.

Dengang i en noget mindre racer end i dag, da han vandt det britiske mesterskab i gokart for juniorer i en alder 10.

Det gjorde han i en lånt hjelm og kørerdragt, og selve køretøjet var brugt, men den havde stadig kostet, hvad der svarede til en månedsløn for faren.

Tre år senere tilsluttede han sig McLarens' talentprogram efter et tilbud, han ikke kun sige nej til. Det gav ham og familien den fornødne økonomiske støtte, der skulle til for at han kunne fortsætte i sporten.

Undervejs måtte han også lære at tackle racediskrimination, som han led meget under i sin opvækst.

Det fortæller hans nuværende teammanager i Mercedes, Toto Wolff, ifølge The Guardian.

- Da Lewis var yngre, var han den eneste sorte dreng i en hvid drengeflok. Og jeg ved, at han blev udsat for mobning på grund af sin hudfarve både på og uden for racerbanen.

- Når sådan noget sker i en alder af 10, efterlader det ikke bare ar. Det forsvinder aldrig.

- På den ene side gør det dig stærkere, men det sætter sig også i kroppen resten af livet, forklarer han.

Starten på noget stort

Hos McLaren udviklede den unge racerkører sine åbenlyse færdigheder og kvaliteter.

Han vandt europamesterskaber og verdensmesterskaber på stribe.

Han er en fænomenal racerkører

Jens Winther, motorsportsekspert TV 2 SPORT

Som 15-årig blev han den yngste kører nogensinde til at rangere som nummer ét i gokart-sporten.

Gradvist kravlede han op gennem rækkerne, inden han tilsluttede sig McLarens Formel 1-hold i 2007. I hans debutsæson kom han ind på en andenplads. Kun ét point bag finske Kimi Räikkönen.

Året efter vandt han sit første VM. Han blev den første sorte kører i historien til at præstere den bedrift.

- Da jeg startede i Formel 1, forsøgte jeg at ignorere, at jeg var den første sorte mand til at være i sporten nogensinde.

- Men efterhånden som jeg blev ældre, begyndte jeg virkelig at sætte pris på de implikationer, det førte med sig. Det er en ret fed følelse, når man er den første til at bryde en barriere, ligesom Williams-søstrene gjorde det i tennis eller Tiger Woods gjorde det i golf, skriver Hamilton på sin egen hjemmeside.

Lewis Hamilton viser det britiske flag frem efter sin VM-triumf i 2008.

Derfor har succesen varet så længe

Lewis Hamilton, Toto Wolff og Peter "Bono" Bonnington har siden 2013 opbygget et særdeles stærkt fundament hos Mercedes.

- De har haft et sindssygt godt samarbejde, og det er den primære grund til rekorden, siger TV 2 SPORTs motorsportsekspert Jens Winther.

- Han har haft teknisk chef, Bonnington, i ørerne under løbet. Wolff som teamchef har føjet og hjulpet Hamilton og givet ham den frihed, han skal bruge. Og så er Hamilton selv en fænomenal racerkører.

Hamilton er indehaver af rekorden for flest pole positions og flest sejre, hvilket kun bidrager til hans status som en af historiens bedste Formel 1-kørere.

Og det er ikke nemt at vurdere, hvem af Schumacher eller Hamilton der står tilbage som den største.

- Man kan altid tage djævelkasketten på og sige, at der har været flere grandprixer om året, mens Hamilton vandt, så der var flere at tage af. Men det skal bare ikke forklejne hans præstation. Statistisk har han gjort det rigtig godt. Han er bare dygtig. Især perspektiveret af hvordan han gør det i forhold til teamkollegaen Valtteri Bottas, siger Jens Winther.

En velgørenhedskriger

Hamilton er ganske vist sportsligt og økonomisk privilegeret efter sin glorværdige karriere indtil videre.

Han er en af de bedst betalte atleter i verden og ejer stribevis af huse i flere forskellige lande i nogle af verdens dyreste byer. Blandet andet i New York og i Monaco.

Men han er bevidst om sin position.

Racisme er overalt i verden, og det er trist at se

Lewis Hamilton, Formel 1- kører

Derfor kæmper han også en kamp uden for Formel 1-asfalten, hvor han sætter en dyd i at hjælpe og slås for de mennesker, der ikke er lige så privilegeret som ham selv, ligesom han tager del i velgørenhedsarbejde – herunder med Unicef og Save the Children.

Efter et voldsomt jordskælv på Haiti i 2010 rejste racerkøren ned for at belyse de ødelæggelser og ruiner, som katastrofen havde efterladt landet i.

- Det hærger mig at se et barn på to år, som ikke har energien til at bevæge sig. Og det er et af mine helt store mål at sætte fokus på sådanne ting, fortæller han på sin hjemmeside.

Lewis Hamilton i Mercedes-raceren under træningen til det tyrkiske grandprix.

Fortaler for Black Lives Matter

Med over 25 millioner følgere på sine sociale medier er Hamilton i en position hvor han kan komme ud med sine budskaber til mange mennesker.

Tager man et kig på hans Instagram-profil, skinner det da også igennem, at der er meget andet at finde end billeder fra hans karriere i Formel 1, og alle de bedrifter han har leveret heri.

Senest har han udnyttet sin rækkevidde til at støtte den antiracistiske Black Lives Matter-bevægelse, som han jævnligt italesætter.

Også på Formel 1-podiet.

- Arrestér politibetjentene, der slog Breonna Taylor ihjel, stod der på hans t-shirt, da Hamilton havde vundet grandprixet i Toscana tilbage i september.

Her viste han t-shirten frem til hele verden.

Og budskabet var ikke til at tage fejl af.

Det refererede til den tragiske episode, hvor den 26-årige afroamerikanske akutmedicinske tekniker Breonna Taylor blev skudt otte gange af tre politibetjente i USA.

- Det har taget mig lang tid at få fat i den her t-shirt. Jeg har ønsket at vise den frem for at skabe bevågenhed om, at der er folk, der bliver dræbt på gaden og i deres eget hus, og at de her personer stadig går fri, lød det fra Hamilton på pressemødet efter grandprixet.

Lewis Hamilton iført sin anti-racistiske trøje på podiet, efter han har vundet grandprixet i Toscana.

Og racediskrimination er et verdensomspændende problem, der ikke forsvinder foreløbigt, hvis man spørger hovedpersonen selv.

- Racisme er overalt i verden, og det er trist at se. Og der er ikke udsigt til, at det kommer til at ændre sig, fortæller Hamilton ifølge motorsportsmediet Autosport.

Nogle måneder forinden, op til søndagens løb på Silverstone i England, arrangerede Formel 1 en demonstration mod racisme.

Beslutningen skete efter massiv kritik med Hamilton som frontmand, der længe havde efterlyst handling og lederskab fra Formel 1-ledelsen.

Her udtrykte Hamilton også manglende forståelse fra Formel 1-ledelsens måde at håndtere hele Black Lives Matter-kampagnen på, ligesom Mercedes-holdet ændrede racerens udseende for at symbolisere kampen for mere diversitet.

Sulten efter mere

Hamilton elsker at køre Formel 1. Han elsker suset. Og han er sulten efter endnu flere titler i Formel 1-raceren.

Men kampen mod racisme, lighed og lysten til at gøre verden til et bedre sted, er de bedrifter, han er mest stolt af.

Og måske det er det, der ligger bag betydningen i blækket på hans hud - Still I Rise.

At blive ved med at bevæge sig i den retning, der kan hjælpe verden.

- Vi vil fortsætte med at kæmpe for flere mesterskaber, fortsætte med at forbedre os og fortsætte med at gøre det, vi elsker.

- Det vigtige er, at den her rejse er blevet kombineret med kampen for lighed, og at vi kan se fremskridt med det.

- En titel hjælper ikke andre mennesker. At forsøge at forbedre menneskers situationer og betingelser – at kæmpe for lige menneskerettigheder – er det vigtigste for mig, fortæller Hamilton ifølge BBC.

Hamilton kan komme til at køre for sit ottende mesterskab næste år - og dermed slå Schumachers rekord - hvis englænderen tager endnu en tørn i motorsportens fineste klasse.