Formel 1

Grosjean tænkte på legende og "så døden komme" i alvorlig ulykke

Da Romain Grosjean søndag kæmpede sig ud af sin brændende Haas-racer, nåede han at sende en tanke til den østrigske Formel 1-legende Niki Lauda.

Døden er noget, de fleste først møder, når livets sidste kapitel skrives.

Ingen ved, hvornår det sker, og ingen ved, hvilket kapitel der uigenkaldeligt bliver det sidste. For franske Romain Grosjean var det tæt på, at et flammehav på en racerbane i Bahrain skulle markere afslutningen på et alt for kort liv.

Jeg tænkte på mange ting - inklusive Niki Lauda

Romain Grosjean

På første omgang af Bahrains Formel 1-grandprix kørte franskmanden galt og bragede igennem autoværnet. I løbet af et splitsekund blev udsigten til hurtige racerbaner omdannet til et enormt flammehav.

- Jeg så virkelig døden komme, siger Romain Grosjean i et interview med det franske medie TF1.

Alle holdt vejret. I 28 sekunder vidste ingen, om Haas-køreren ville slippe fra det alvorlige uheld med livet i behold. Men da Grosjean pludselig bevægede sig ud af flammerne og klatrede over autoværnet, kunne Formel 1-verdenen igen ånde lettet op.

- Jeg ved ikke, om ordet mirakel eksisterer eller kan blive brugt, men uanset hvad vil jeg sige, at min tid (til at dø, red.) ikke var kommet. Det føltes som langt mere end 28 sekunder. Jeg så mit visir blive helt orange, og jeg kunne se flammerne på venstre side af bilen, siger den 34-årige franskmand.

Tænkte på Niki Lauda

Søndagens ulykke minder på mange måder om den ulykke, som østrigske Niki Lauda var ude for i 1976, hvor han under et Formel 1-grandprix på Nürburgring i Tyskland kørte alvorligt galt og måtte reddes ud.

Og netop østrigerens ulykke var en af de ting, der optog Grosjean i sekunderne efter mødet med autoværnet og de livstruende flammer.

- Jeg tænkte på mange ting - inklusive Niki Lauda - og jeg tænkte, at det ikke var muligt at slutte sådan. Ikke nu. Jeg kunne ikke slutte min historie i Formel 1 på den måde, siger Romain Grosjean.

Niki Lauda, der sidste år mistede livet efter længere tids sygdom, beskadigede sine lunger efter at have indåndet giftige gasser fra den brændende bil, mens han også fik svære forbrændinger i hovedet. Så galt gik det ikke for Grosjean, der blev indlagt på hospitalet med lette forbrændinger på hænderne og anklerne.

Men selvom de fysiske skader er overskuelige, er Romain Grosjean ikke i tvivl om, at søndagens ulykke er noget, der vil printe sig fast i hukommelsen til den dag, det uigenkaldeligt er sidste udkald.

- At komme ud af flammerne den dag er noget, der vil markere mit liv for altid, siger Grosjean, der i første omgang misser weekendens Formel 1-grandprix på selvsamme bane i Bahrain.