Formel 1

Grosjean vil have sin sjældne reaktion undersøgt

Romain Grosjean har svært ved at forstå, hvorfor han ikke besvimede i det voldsomme uheld i Bahrain. Nu søger han hjælp hos videnskaben.

220 kilometer i timen direkte ind i en barriere. Det er opskriften på en katastrofe, men det endte som et mirakel.

Franske Romain Grosjean overlevede på mirakuløs vis den voldsomme oplevelse i Brahrain i sidste måned, hvor Haas-raceren brød i brand straks efter uheldet.

Endnu mere imponerende var det, at den 34-årige nu pensionerede Formel 1-kører ved fuld bevidsthed formåede at komme ud af den brændende racer og på egne ben kunne forlade ulykkesstedet på under 30 sekunder. Skaderne var enkelte brandsår og en forstuvet ankel.

Miraklet har Grosjean stadig svært ved at forstå en måned senere, og nu søger han hjælp i videnskaben efter svar.

- I et slag med 60G-kræfter burde du miste bevidstheden - under alle omstændigheder bare i et par sekunder, og du burde ikke være årvågen og ved bevidsthed, som jeg var, fortæller franskmanden på sin egen Youtube-kanal.

- Det reddede mit liv, at jeg ikke besvimede, men jeg vil gerne forstå, hvordan det kunne lade sig gøre. Jeg vil undersøge, hvad vi kan gøre bedre på hjelmen, nakkestøtten og sikkerheden generelt, så kørerne har størst mulighed for at blive ved bevidsthed i tilfælde af uheld.

- Jeg var virkelig heldig

På trods af det voldsomme uheld, så er Romain Grosjean fuldstændig frisk den dag i dag - mindre end en måned efter den uhyggelige oplevelse.

Ingen fysiske mén, men psykisk venter der et stykke arbejde for at kunne lægge den brændende Haas-racer og mødet med barrieren bag sig.

- Jeg er heldig med at være i live. Jeg kan tale og huske alting, men nu er det næste store skridt for mig at forstå, hvad der skete bag hjelmen i min hjerne, siger franskmanden selv.

- Jeg er ikke sikker på, om det er en god ting, at jeg kan huske det hele, men det gør jeg, og det kan måske være med til at gøre sporten mere sikker.

Romain Grosjean offentliggjorde en uge efter sit uheld, at han har kørt sit sidste Formel 1-ræs.

Den franske racerkører nåede i alt at køre 179 løb, hvor han sluttede ti af dem på podiet. Det vides ikke, hvad Magnussens tidligere team-kollega nu skal bruge tiden på.