Formel 1

Udskældt Haas-kører kritiseres for respektløs kørsel

Haas-lejren mener ikke, at der er hold i kritikken fra Antonio Giovinazzi oven på lørdagens kvalifikation.

- Helt ærligt, hvad laver Mazepin?

Antonio Giovinazzi undrede sig, da Haas-køreren Nikita Mazepin kørte helt tæt og pludselig overhalede italieneren på et afgørende tidspunkt af lørdagens kvalifikation til det italienske Formel 1-grandprix på Imola-banen.

Jeg har ikke talt med ham endnu, men det er ikke sådan en opførsel

Antonio Giovinazzi

Det var i den første kvalifikationsrunde, der også hedder Q1, at episoden udspillede sig. Begge kørere var på vej ud på en sidste konkurrencedygtig omgang, inden tiden løb ud.

I en kvalifikationsrunde ser man ofte, at de 20 racere alle vil sætte en tid så sent som muligt, og det skaber ofte trafikpropper på opvarmnings-omgangen. Men som regel bliver kørerne bag hinanden og efterlader god plads, så de hver især har de bedst mulige forudsætninger for at sætte en god tid.

Under lørdagens kvalifikation valgte Mazepin dog at køre helt tæt på Giovinazzi, så han takket være slipstrømmen kunne overhale sin italienske rival i det første sving på den timede omgang. En overhaling, der straks fik konsekvenser.

- Man respekterer hinanden på ud-omgangen, og det gjorde han ikke. Han gjorde ikke, hvad han skulle have gjort inden en kvalifikationsomgang. Jeg fik aldrig kørt min sidste omgang, siger Antonio Giovinazzi til ESPN.

- Mazepin holdt ikke god nok afstand til bilen foran, som alle andre kørere altid gør. Jeg har ikke talt med ham endnu, men det er ikke sådan en opførsel, vi forventer fra hinanden på banen.

Giovinazzi havde allerede sat en gældende tid inden den sidste omgang, så selvom han ikke fik muligheden for at forbedre den, var det alligevel nok til at slutte kvalifikationen som nummer 16, mens Nikita Mazepin skal starte søndagens løb som nummer 19.

"Jeg er her for at køre mine omgange"

Kritikken fra Giovinazzi giver Nikita Mazepin ikke meget for. Russeren, der trods sin korte tid i Formel 1 ofte har været genstand for negativ opmærksomhed, mener, at det var en nødvendighed at passere italieneren.

- Alle kører ud på samme tid, og banen er ganske enkelt ikke stor nok til os alle.

- Når der er tre sekunder tilbage på uret, skal man enten køre fuld gas eller køre tilbage i pitten. Jeg tror ikke, der er et problem. Jeg er her for at køre mine omgange, og det er de andre også, siger Mazepin.

Heller ikke Haas' teamchef Günther Steiner har meget til overs for de bitre beskyldninger fra Alfa Romeo-køreren.

- Jeg tror ikke, man kan kalde det her for en gentlemen-aftale, for Antonio kunne bare have kørt hurtigere. Han vidste, at Nikita var bag ham, og at han skulle nå det ternede flag, siger Haas-chefen.

Det amerikanske mandskab har i de sæsonens to første løbsweekender haft store problemer med at følge de øvrige konkurrenter, og det forventes at forblive sådan resten af sæsonen.

Uheldig start i Formel 1

Nikita Mazepin har haft en uheldig start på sit Formel 1-eventyr. Allerede inden sit første løb, var den 22-årige russer i vælten flere gange. I december kom han i modvind grundet en video, hvor man kunne se, han befamlede en kvinde i en bil, og i februar fik han en bøde for at køre over for rødt lys.

På banen har Haas-køreren heller ikke ligefrem været heldig fra start. I den første weekend kørte han af banen flere gange under træningen, inden han i selve løbet kørte galt og udgik allerede på første omgang.

Også på Imola-banen har Mazepin, de de seneste år har kørt Formel 2, været af banen et par gange inden søndagens løb.

Nikita Mazepin har god tid til at rette op på sine fejl. Sæsonen består i år af hele 23 løb, hvilket er historisk mange i Formel 1.