Formel 1

Vettel stjal fokus med regnbuetrøje og fik en reprimande

Vettel og tre andre kørere fik en reprimande, fordi de ikke tog deres t-shirts med budskaber af i tide.

Det var en særdeles farverig Sebastian Vettel, der dukkede op på gridden inden søndagens Formel 1-grandprix i Ungarn.

Tyskeren var iklædt en regnbuetrøje med teksten "Same Love" på brystet, da kørerne skulle samles på banen til den ceremoni, der altid foregår inden et løb.

Jeg vil være glad, hvis de diskvalificerer mig

Sebastian Vettel

I løbet af det seneste år har de 20 Formel 1-kørere ofte båret en sort t-shirt med teksten "We Race As One" for at sætte fokus på racisme og ulighed i samfundet, så derfor vakte det opsigt, da Sebastian Vettel pludselig kom gående i multifarvet beklædning.

Aston Martin-køreren havde naturligvis et formål med sit tøjvalg. Han ønskede at rette fokus mod homoseksuelles rettigheder, og det er næppe tilfældigt, at det skete i forbindelse med det ungarske grandprix.

For netop Ungarn har sommeren igennem mødt stor kritik for en lov, der forbyder indhold, der kan fremme homoseksualitet for unge under 18 år. Under EM i fodbold ønskede Tyskland at markere det ved at lyse Allianz Arena i München op i regnbuefarver, men det ønske blev afvist af Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA.

Det førte til en lang række kreative protester rundt omkring i Europa, og søndag fortsatte Sebastian Vettel så markeringen på Hungaroring i udkanten af Ungarns hovedstad, Budapest.

Fik reprimande for ikke at tage t-shirten af i tide

Men det forløb ikke gnidningsfrit for den firedobbelte verdensmester. For der gik ikke lang tid, før Sebastian Vettel - og tre andre kørere - fik en reprimande fra Den Internationale Motorsportsunion, FIA.

Udover Vettel er der tale om Valtteri Bottas, Carlos Sainz og Lance Stroll, der alle bar "We Race As One"-t-shirten. De fik en reprimande, fordi de ikke tog deres t-shirts af i tide.

Reglerne foreskriver ifølge Sky Sports, at kørerne gerne må udtrykke politiske budskaber og personlige holdninger til ceremonien, men under den efterfølgende nationalmelodi, skal de være taget af, og kørerne skal være iført deres løbsdragt.

Det blev efterfølgende forklaret, at de "glemte at tage "We Race As One"-t-shirten af under nationalsangen på grund af regnen".

Allerede inden søndagens løb havde Sebastian Vettel, der også kørte med en regnbuefarvet hjelm og bar et regnbuefarvet mundbind, forudset, at det kunne give udfordringer.

- Jeg vil være glad, hvis de diskvalificerer mig. De kan gøre lige, hvad de har lyst til, sagde den 34-årige tysker til Sky Sports.

Faktisk blev Sebastian Vettel diskvalificeret, men det var ikke på grund af hans statement inden løbet. Det var i stedet, fordi hans racer havde for lidt brændstof tilbage i bilen efter løbet til, at der kunne tages en passende prøve.

Hamilton roser Vettel

Inden begyndelsen på løbsweekenden i Ungarn satte verdensmesteren Lewis Hamilton ligeledes fokus på homoseksuelles rettigheder. At Vettel søndag gjorde det samme, er selvsagt noget, som briten bifalder.

- Jeg synes, det er fantastisk, at Sebastian Vettel har besluttet sig for virkelig tale for LGBT-samfundet her. Jeg talte selv om det i begyndelsen af weekenden, og jeg synes, det er vigtigt, at han også gør det.

- Det giver formentlig ikke for meget ballade, men vi er nødt til at markere det. Vi presser på for diversitet og inkludering, og LGBT-samfundet er 100 procent med i det. Jeg er stolt af ham, siger Mercedes-køreren, der under søndagens ceremoni også bar en t-shirt med fokus på homoseksuelles rettigheder.

Løbet i Ungarn blev højst overraskende vundet af Alpine-køreren Esteban Ocon. Lewis Hamilton fører VM-stillingen med et spinkelt forspring til Max Verstappen.