Dokumentar giver sjældent indblik i Michael Schumachers liv: - Vi ser en helt anden side af ham

Siden en alvorlig skiulykke for otte år siden har der været stille om Michael Schumacher. Det ændrer en ny dokumentar nu på.
Året var 1991.
Som erstatning for racerkører Bertrand Gachot trådte en tysk sportsmand ind på banen til det belgiske Formel 1-grandprix. Her leverede han en opsigtsvækkende debutpræstation og blev hurtigt et navn, motorverdenen stadig taler om: Michael Schumacher.
Løbet blev startskuddet på en 19 år lang Formel 1-karriere, der kastede hele syv verdensmestertitler af sig og gjorde den tyske racerkyndige til en sand legende på asfalten.
Nu, 30 år efter, giver karrierens startskud en ny Netflix-dokumentar et sjældent indblik i legendens liv, karriere - og ikke mindst ulykke.
For succes endte i tragedie, da Michael Schumacher i 2013 på en familieskitur kom ud for en ulykke, som næsten kostede ham livet. Skaderne var så alvorlige, at han blev lagt et halvt år i kunstig koma.
Med ulykken forsvandt både han og familien fra rampelyset, og det har sidenhen været sparsomt med information om hans tilstand.
Derfor er dokumentaren også kærkommen, siger TV 2 SPORTs motorsportskommentator Jacob Hammerholt.
- Dokumentaren giver et ekstremt godt indblik i, hvad han opnåede, og hvem han var uden for banen. Han var en kæmpe personlighed, og pludselig blev der stille. At familien nu har valgt at åbne op, gør os klogere på, hvordan han har det, lyder det fra Jacob Hammerholt.
Her er fem overraskende, nye og særlige ting, vi lærte af den nye dokumentar.
1. Et stort familiemenneske
Dokumentaren giver indblik i tyskerens væren uden for banen. En omsorgsfuld far og et stort familiemenneske.
Beskrivelser, som står i skarp kontrast til hans ry på kørerbanen.
- Det billede, man havde af ham som Formel 1-kører, var en nådesløs hård arbejdsnarkoman, som ville gøre alt for at vinde, men her får vi lov til at se en helt anden side af ham, siger Jacob Hammerholdt.
Michael Schumacher er også kendt for at være meget privat. Og netop privatlivet har familien efter ulykken i 2013 opretholdt. En beslutning, som for Jacob Hammerholt efter dokumentaren kan ses i et nyt lys:
- Han værnede om deres. Nu værner de om hans.
2. Sjældent indblik i hans tilstand
Selvom dokumentaren ikke konkret kommer ind på, hvordan den 52-årige sportsmands mentale og fysiske tilstand er i dag, står det klart, at han ikke er i nærheden af at kunne det samme som før ulykken.
- Det er tydeligt at mærke på familien, at han er i live, men ikke er til stede i deres liv, siger Jacob Hammerholt.
I dokumentaren fortæller både Schumachers kone, Corinna, og børnene, hvordan han åbenlyst er savnet, selvom han fortsat bor hjemme i familiens hus.
Særligt sønnen Mick Schumacher, der er trådt i sin fars fodspor og i dag selv kører Formel 1, fortæller om tabet af det, som før var mellem dem.
- Nu hvor han selv er kommet ind i Formel 1 og kan tale med, har han ikke sin far at dele det med, fortæller Jacob Hammerholt.
3. Var tæt på at vælge skiløb fra i december 2013
Dokumentaren behandler kort, hvordan Michael Schumacher næsten valgte den skiferie fra, som endte i en livsforandrende ulykke.
Corinna Schumacher fortæller, hvordan han havde ytret, at sneen ikke var optimal og derfor overvejede at rykke ferien til Dubai med faldskærmsudspring.
Men sådan skulle det ikke gå.
4. Ferrari kom i tvivl
Michael Schumacher vandt hele fem mesterskaber i træk med Ferrari, der inden da ikke havde taget et trofæ i flere end tyve år.
- Han var en kæmpe stjerne og ændrede hele tilgangen til sporten, siger Jacob Hammerholt.
Derfor kan det også komme som en overraskelse, at det fremgår af dokumentaren, at Ferrari på et tidspunkt overvejede at udskifte ham.
Forklaringen skal ifølge Jacob Hammerholt findes i, at der gik nogle år, fra Schumacher kom på holdet, til VM-titlerne kunne høstes.
- Når man ikke vinder, giver det mening at gennemgå sin opsætning - også køreren, siger han og tilføjer:
- Man skal bide fast i, at de valgte at holde fast i ham.
5. Led af søvnløshed efter anden Formel 1-kørers død
Da den nu mytiske racerkører Ayrton Senna 1. maj 1994 kørte galt og døde under et grandprix, satte det dybe spor hos Michael Schumacher.
- Senna var den ubestridte konge på det her tidspunkt, og Schumacher var den unge løve, som udfordrede ham, forklarer Jacob Hammerholt.
Dokumentaren fremhæver, i hvilket omfang han blev hjemsøgt af den talentfulde brasilianers død i sådan en grad, at han "kun sov tre timer om natten" og i en periode tvivlede på sin egen fortsatte kørsel.
- Man får genfortalt og opfrisket det forhold, de to havde, forklarer Jacob Hammerholt.
Ifølge ham har Michael Schumacher været med til at forme Formel 1, som man kender det i dag:
- Sporten er gået fra at være dygtige racerkørere til dygtige sportsfolk.