Formel 1

Målløs Jan Magnussen: - Jeg føler med Hamilton

En afgørende beslutning fra løbsdommerne, der fik betydning for udfaldet af søndagens VM-drama, var i Jan Magnussens optik korrekt.

Helt stille sad han bag rattet. Han sagde ikke noget, han gjorde ikke noget. Han var bare helt stille.

- Jeg er tom for ord, Lewis. Tom for ord, var beskeden fra garagen.

Han forblev stille, Lewis Hamilton. Få minutter tidligere havde han set karrierens ottende VM-titel glide ham af hænde. Briten var i sikker stil på vej mod at blive Formel 1-historiens mest vindende kører, da et drama af gigantiske dimensioner ændrede alt.

Et uheld, en Safety Car, et virvar af beskeder og en overhaling på sidste omgang var noget af det, der gjorde, at det i stedet var Max Verstappen, der kunne kalde sig verdensmester.

En afslutning på sæsonen, som de færreste kunne have forudset. Den danske racerkører Jan Magnussen er i hvert fald ikke i tvivl om, at han har været vidne til et historisk racerløb.

- Det var jo vildt. Fuldstændig vildt. At det kan ende med at blive afgjort på sidste omgang i en sæson på 22 løb, er jo bare fantastisk. Helt vildt fantastisk. Men er du gal, jeg føler med Hamilton. Det må være så ærgerligt.

- Men nu har vi fået en ny verdensmester, hvilket jo er helt fantastisk for sporten. Det gør det ikke mindre interessant, at det er en kører som Verstappen, der bare fyrer den af, giver den gas og tager chancer. Det er fedt at se på, siger Jan Magnussen.

Allerede inden løbet var der lagt op til et vildt drama. For bare anden gang i Formel 1-historien var de to førende kørere noteret for lige mange point inden sæsonens afsluttende løb.

Dommerne traf rigtig beslutning

Max Verstappen var i pole position, men allerede inden første sving var han blevet overhalet af Lewis Hamilton. Briten var langt hen ad vejen i total kontrol, men med fem omgange til mål kørte Nicholas Latifi galt.

Det medførte en periode med Safety Car. Max Verstappen tog et pitstop og fik nye dæk på. Dermed ville han have fordelen af at være hurtigere, hvis løbet kunne nå at blive givet frit.

Problemet var bare, at løbsdommerne meddelte, at de biler, der var blevet overhalet med en omgang, ikke ville få lov til at tage den omgang tilbage, som proceduren normalt er. Pludselig var der en håndfuld biler mellem Verstappen og Hamilton, og med under to omgange tilbage, ville det blive svært at nå for hollænderen.

Få øjeblikke senere blev beskeden så ændret.

Bilerne, der var overhalet med en omgang, skulle passere Lewis Hamilton, så Max Verstappen kunne komme op, hvor han hørte til - på andenpladsen. Herfra gik der ikke lang tid, før løbet blev givet frit, og Max Verstappen på sidste omgang kunne udnytte sit fartoverskud og sætte overhalingen ind.

Ifølge Jan Magnussen traf løbsdommerne den rigtige beslutning i sidste ende - trods voldsom forvirring.

- Jeg sad hele tiden og regnede med, at det ville ende sådan. Så jeg blev lidt overrasket, da der blev sagt, de overhalede biler skulle blive bag Hamilton. Jeg tror, det var, fordi det var så tæt på afslutningen, og de var i tvivl, om de kunne nå at få afviklet den rigtige procedure.

Så det er dine øjne korrekt, det, de ender med at gøre?

- Ja, det er det. Jeg er sikker på, det var rigtigt, det de gjorde, siger Jan Magnussen.

Mercedes har umiddelbart efter løbet indgivet to protester. De mener ikke, at det afsluttende kaos blev afviklet, som det skulle. Begge er siden blevet afvist.