Formel 1

Verstappen vinder VM-guld - overhaler på sidste omgang

Lewis Hamilton førte hele løbet, men blev overhalet på sidste omgang, så Max Verstappen er ny verdensmester.

Lewis Hamilton er abdiceret som konge af Formel 1.

Efter et utroligt drama i sæsonens sidste grandprix i Abu Dhabi kan Max Verstappen for første gang i karrieren kalde sig verdensmester.

Inden søndagens afgørende løb var Hamilton og Verstappen á point i VM-stillingen.

Top-5 i Formel 1-verdensmesterskabet 2021

 1. Max Verstappen, Red Bull: 394,5 point
 2. Lewis Hamilton, Mercedes: 387,5 point
 3. Valtteri Bottas, Mercedes: 230 point
 4. Sergio Perez, Red Bull: 190 point
 5. Carlos Sainz, Ferrari: 164,5 point

Drama fra start

Hamilton startede bag Verstappen, men tog føringen med det samme. Den holdt han frem til sidste omgang. Her blev løbet givet frit efter en periode med safety car, og så kørte Verstappen, der havde helt friske dæk på, forbi briten og tog VM-titlen.

Der var drama fra første til sidste sekund i VM-afgørelsen.

Efter Hamiltons gode start svarede Verstappen igen og kørte inden om briten allerede i syvende sving. Episoden sendte Hamilton af banen, men Mercedes-stjernen var stadig på asfalt og skar svinget, så han igen kom ud foran Verstappen.

Ved første øjekast lignede det en situation, hvor Hamilton ville skulle opgive førstepladsen til Verstappen igen, men det gjorde briten ikke, og løbets stewards var enige.

Hamilton forblev forrest, og så måtte en uforstående Verstappen indlede jagten.

Men det gik ikke så godt for hollænderen, der sakkede bagud. Verstappen kunne dog glæde sig over at have en særdeles velkørende holdkammerat.

Efter både Hamilton og Verstappen havde været i pit, var Sergio Perez forrest. Mexicaneren fik hurtigt Hamilton i bakspejlet, og så gjaldt det for Perez om at gøre livet svært for briten, så Verstappen kunne komme tættere på.

Det lykkedes. Perez kæmpede så længe med Hamilton, at britens forspring til Verstappen gik fra cirka otte til blot et enkelt sekund. Så var VM-dysten åbnet op igen med Hamilton i front foran hollænderen.

Men der var bare mere fart i Mercedes-raceren. Hamilton trak langsomt fra igen.

Vild afslutning

En periode med virtuel safety car med lidt over 20 omgange tilbage gav dog Verstappen en livline. Hollænderen kørte hurtigt i pit for at få friske dæk på. Det gjorde Hamilton ikke.

Verstappen var nu små 20 sekunder efter Hamilton, men med noget bedre dæk. Nu var det alt eller intet for den sultne hollænder, som dog næppe indhentede Hamilton lige så hurtigt, som han ønskede.

Med fem omgange tilbage var der fortsat lidt over ti sekunder op til Hamilton for Verstappen, men så kørte Williams' Nicholas Latifi galt, hvilket sendte en safety car på banen.

Verstappen kørte omgående i pit for at få nye dæk på med et håb om at kunne give det et sidste skud til allersidst.

Først med en enkelt omgang tilbage blev løbet givet frit igen. Hamilton, der havde slidte dæk på, forsvarede sig længe, men måtte til sidst give fortabt, og så tog Verstappen en af Formel 1-historiens mest dramatisk sejre og altså VM-titlen.

Seneste ti års mestre

 • 2021: Max Verstappen (Red Bull)
 • 2020: Lewis Hamilton (Mercedes)
 • 2019: Lewis Hamilton (Mercedes)
 • 2018: Lewis Hamilton (Mercedes)
 • 2017: Lewis Hamilton (Mercedes)
 • 2016: Nico Rosberg (Mercedes)
 • 2015: Lewis Hamilton (Mercedes)
 • 2014: Lewis Hamilton (Mercedes)
 • 2013: Sebastian Vettel (Red Bull)
 • 2012: Sebastian Vettel (Red Bull)