Formel 1

Haas afviser at tilbagebetale stort millionbeløb

Formel 1-holdet har samtidig krævet, at den russiske sponsor Uralkali skal betale yderligere 59 millioner kroner i kompensation.

Formel 1-team Haas har blankt afvist et krav fra holdets tidligere sponsor om at tilbagebetale 13 millioner dollars - svarende til godt 89 millioner kroner.

Det skriver mediet Motorsport.com.

Kravet kommer fra det russiske firma Uralkali, som det amerikanske Formel 1-hold droppede samarbejdet med i begyndelsen af marts inden sæsonens første grandprix.

Samtidig fyrede Haas sin russiske kører Nikita Mazepin og udskiftede farverne på holdets Formel 1-biler i Ruslands røde, blå og hvide farver efter bruddet med Uralkali.

Det ledige sæde gik i stedet til danske Kevin Magnussen.

Se Haas-raceren før og efter ved at trække i billedet herunder.

Haas-raceren før invasionen.
Haas-bilen efter invasionen.

Den russiske virksomhed er delvist ejet af Dmitry Mazepin, der er far til den nu tidligere Haas-kører Nikita Mazepin.

Haas tog beslutningen på baggrund af Ruslands invasion af Ukraine samt den tilknytning, som Dmitry Mazepin har haft med præsident Vladimir Putin.

Modkrav fra Haas

Uralkali har krævet at få tilbagebetalt de cirka 89 millioner kroner i sponsorpenge, som virksomheden havde betalt forud for sæsonen.

Det russiske firma udsendt i marts en erklæring, hvori man mente, at Haas havde "svigtet at opfylde sine kontraktmæssige forpligtelser".

Haas-teamet har imidlertid svaret russerne, at Formel 1-teamet er i sin gode ret til at bryde kontrakten.

- Uralkalis krav om tilbagebetaling er ubegrundet og afvist, står der blandt andet i brevet, som Motorsport.com har set.

Formel 1-teamet begrunder beslutningen med en klausul i sponsorkonkraten. Den omhandler specifikt, at Uralkali ikke må 'skade Haas' offentlige omdømme'.

Det mener Haas er sket. Derfor har Formel 1-teamet til gengæld krævet yderligere 8,6 millioner dollars - svarende til 59 millioner kroner - i kompensation for 'tab af indtægter', hvis kontrakten var blevet fuldført.

Beløbet skal betales "inden for få dage", fremgår det af brevet.

Kan ende i retten

Haas har samtidig gjort det klart, at man hverken ønsker at udlevere en af Nikita Mazepins Formel 1-biler fra 2021-sæsonen samt betale den del af Formel 1-kørerens løn, inden kontrakten blev revet i stykker forud for sæsonstarten.

Ifølge Motorsport.com står den russiske virksomhed fuldstændig uforstående over for amerikanernes beslutning.

Uralkali har afvist at kommentere sagen, som ser ud til at kunne ende i retten.