Formel 1

Tidligere verdensmester i opsigtsvækkende stunt

Sebastian Vettel kalder sit underbukse-stunt for ren fis.

Han manglede bare kappen. Så havde det været ren Superman.

Før den første Formel 1-træning i Miami fredag gik Sebastian Vettel gennem paddocken og pitten med grå Puma-underbukser uden på sin kørerdragt, der er britisk racergrøn.

Det var ikke til at overse. Og det tiltrak naturligvis opmærksomhed.

Underbukse-stuntet var dog ikke en form for protest mod undertøjsreglen i blandt andet Formel 1, men bare ren fis, lyder det fra Vettel til motorsportsmediet Autosport:

- Jeg er ligeglad, men det er bare sjovt, at vi bliver ved med at tale om det, siger Aston Martin-køreren, der vandt Formel 1-verdensmesterskabet fire år i træk fra 2010 til 2013.

Normale underbukser er et no-go

I Formel 1 og andre løbsserier under Den Internationale Motorsportsunion, FIA, er det ikke tilladt at bære undertøj, der ikke er fremstillet af brandhæmmende stof. Kørerne må heller ikke køre med kropspiercinger og smykker generelt inklusive ure af hensyn til deres sikkerhed i tilfælde af brand.

Dette er ikke nyt, men før grandprixet i Australien og igen forud for grandprixet i Miami i denne weekend har FIA mindet teamene om, at deres kørere skal overholde reglerne omkring undertøj og smykker.

Grå underbukser fra Puma er altså et no-go.

Fra og med grandprixet i Miami har FIA endda vedtaget, at undersøgelser af undertøj og smykker skal være en del af hvert teams granskning forud for en løbsweekend.

Ifølge Autosport kan en overtrædelse af undertøjs- eller smykkereglerne resultere i en bøde på 52.000 dollars (cirka 365.000 kroner). Sker det igen for samme kører, risikerer han en bøde på 265.000 dollars (næsten 1,9 millioner kroner).

En tredje overtrædelse kan medføre fratagelse af VM-point.

Hamilton har fået dispensation

Jo, der er kommet andre boller på suppen, efter at Niels Wittich har sat sig i Formel 1's løbsdirektørstol. Adskillige kørere er dog frustrerede over det nye fokus på reglerne omkring undertøj og smykker.

Blandt andre Lewis Hamilton, der i protest bar tre ure, otte ringe, mindst to halskæder, ringe i begge ører og en næsepiercing, da han deltog i et pressemøde fredag.

Her gjorde Mercedes-køreren det klart, at han ikke kan fjerne sin piercing i næsen fra det ene øjeblik til det andet.

- Hvis de afholder mig fra at køre, er det sådan, det er. Vi har en reservekører. Der er meget at lave her i byen, så jeg klarer mig uanset hvad, lød det fra Hamilton.

Den syvdobbelte verdensmester sagde desuden, at han vil være indforstået med at skrive under på, at han selv påtager sig ansvaret, hvis han på grund af sine smykker skulle komme til skade i en eventuel ulykke.

Sent fredag aften kunne Autosport meddele, at Lewis Hamilton har fået dispensation fra smykkereglerne i to grandprixer. Dette gælder dog kun de smykker, han ikke så nemt kan fjerne.

Kører

Kører
RankKørerHoldPoint
1Oracle Red Bull Racing144p
2Oracle Red Bull Racing105p
3Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team93p
4Mercedes-AMG Petronas F1 Team69p
5Mercedes-AMG Petronas F1 Team50p