Formel 1

Iskold luft – Verstappen nægtede at adlyde teamordre

En kontroversiel episode mod afslutningen af Brasiliens grandprix har trukket overskrifter i hele Formel 1-verdenen.

Red Bull-køreren Sergio Perez er på jagt efter karrierens bedste VM-placering, hvor han lige nu deler andenpladsen med Ferraris Charles Leclerc inden sæsonens sidste løb i Abu Dhabi.

VM-titlen er væk. Teamkammeraten hos Red Bull, hollandske Max Verstappen, sikrede sig nemlig allerede mesterskabet i starten af oktober.

Efter alt, hvad jeg har gjort for ham, er det en smule skuffende

Sergio Perez om Max Verstappen

Derfor vakte det også stor opsigt, da Max Vestappen, der lå nummer seks i Brasiliens grandprix, helt åbenlyst ignorerede en teamordre og nægtede at lade Sergio Perez på syvendepladsen køre forbi ham på sidste omgang. Det kunne have givet Perez yderlige to point til VM-stillingen.

"Max, lad 'Checo' (Sergio Perez, red.) køre forbi dig, tak.", lød beskeden fra Verstappens løbsingeniør, Gianpiero Lambiase, over teamradioen.

Efter målstregen prøvede Lambiase igen at trænge igennem til Verstappen:

"Max, hvad skete der?"

Det blev tilsyneladende for meget for den hollandske verdensmester, der uden at tøve svarede igen over teamradioen, der kan høres i hele verden.

- Jeg fortalte jer det allerede sidste gang. I spørger ikke om det igen, okay? Er vi enige om det? Jeg gav mine grunde, og det står jeg ved, sagde Verstappen.

Perez lod Verstappen overhale

Med få omgange tilbage af Brasiliens grandprix havde Sergio Perez ellers frivilligt ladet Max Verstappen overhale ham, fordi Red Bull håbede, at Verstappen - på friske dæk - kunne nå at indhente Charles Leclerc på fjerdepladsen.

På den måde kunne han drille Ferrari-køreren og samtidig tage point fra ham. Det skete med beskeden om, at hvis Verstappen ikke kom forbi, ville Perez få sin position tilbage.

Da kørerne nåede ud på sidste omgang, måtte Red Bull konstatere, at Max Verstappen ikke havde formået at køre sig længere op i stillingen, hvorfor alle forventede, at hollænderen ville sænke farten og lade Sergio Perez overhale ham.

Skuffet Perez: - Jeg har ikke meget at sige

Som bekendt skete det ikke, hvilket også efterlod Sergio Perez både fortvivlet og overrasket efter løbet.

- Jeg fik besked på at lade ham komme forbi, og at jeg ville få min placering tilbage. Jeg ved ikke, hvordan kommunikationen var på hans side, sagde Perez til Sky Sports.

Han nægtede at give dig placeringen tilbage, fordi "han havde sine grunde". Ved du, hvad det handler om?

- Nej, ingen idé. Det må du spørge ham om. Jeg har virkelig ikke særlig meget at sige. Efter alt, hvad jeg har gjort for ham, er det en smule skuffende, lød det fra en slukøret Perez.

Stor hjælp for Verstappen

Kigger man på historikken, har mexicaneren i den grad en pointe.

Da Max Verstappen i sidste sæson blev verdensmester efter en vanvittig duel mod Lewis Hamilton, takkede han ovenikøbet teamkammeraten Sergio Perez for den store hjælp undervejs.

I en lang række grandprixer i løbet af sæsonen var Perez med til at presse Hamilton maksimalt, ligesom han flere gange også formåede at køre hurtigste omgang og "stjæle" Hamiltons point.

Derfor virkede det også uhørt, at Max Verstappen ikke var villig til at hjælpe Sergio Perez med en simpel lille gestus, der kunne hjælpe Red Bull-teamet godt på vej mod en historisk første- og andenplads i VM-stillingen.

- Jeg har allerede snakket med holdet, og vi lagde det hele på bordet. Jeg gav min begrundelse. Jeg kommer ikke til at sige hvorfor, men jeg tror, de forstod det. Og jeg har allerede forklaret det til dem tidligere, så det var hverken nyt for mig eller dem, forklarede Verstappen selv til SkySports.

Hovedpersonen selv ville altså ikke gå i detaljer, men ifølge det hollandske medie De Telegraaf skulle Verstappen stadig bære nag fra grandprixet i Monaco, hvor Sergio Perez kørte galt mod afslutningen på kvalifikationen og var med til at ødelægge Verstappens mulighed for at tage poleposition. Perez vandt efterfølgende løbet.

Perez er Red Bulls prioritet

I weekenden venter så sæsonens sidste grandprix i Abu Dhabi, hvor Sergio Perez går ind til løbet a point med Ferraris Charles Leclerc i VM-stillingen.

Red Bulls teamchef, Christian Horner, slår dog fast, at episoden i Brasilien ikke kommer til at gentage sig.

- Det er noget, vi har diskuteret med begge kørere. De er begge helt indforstået med, at i Abu Dhabi er prioriteten at hjælpe "Checo" med at sikre andenpladsen, og jeg er sikker på, Max vil gøre alt, hvad der muligt, for at imødekomme det, hvis han er i position til det, siger Horner til Viaplay.

Danske Kevin Magnussen ligger på en 13.-plads i VM-stillingen, som du kan se i sin helhed lige her:

Kører

Kører
RankKørerHoldPoint
1Oracle Red Bull Racing454p
2Scuderia Ferrari308p
3Oracle Red Bull Racing305p
4Mercedes-AMG Petronas F1 Team275p
5Scuderia Ferrari246p