Formel 1-kørere er uenige i forbud mod politiske ytringer

Hverken Max Verstappen eller Sergio Perez forstår FIA's forbud mod politiske og religiøse udsagn.

Flere racerkørere har de seneste år benyttet Formel 1 som platform til at afsende politiske eller sociale budskaber. Men den slags kommer man efter alt at dømme ikke længere til at se. I hvert fald ikke, uden at det får konsekvenser.

Den Internationale Motorsportsunion (FIA) har forbudt racerkørerne at ytre eller vise "politiske, religiøse og personlige statements eller kommentarer".

De nye retningslinjer falder ikke i god jord hos Red Bull-kørerne Max Verstappen og Sergio Perez.

- Alle er forskellige. Nogle taler mere end andre, og personligt siger jeg ikke så meget på det punkt. Det er svært både at være fuldt fokuseret på at være racerkører og samtidig sætte sig ind i emner, så man kender alle fakta, siger Verstappen i et interview med Sky Sports.

- Men jeg synes ikke, det er nødvendigt, for på en måde sørger man for, at folk ikke må sige noget længere. Det bør vi have lov til, lyder det fra verdensmesteren.

Heller ikke teamkollega Sergio Perez kan se nogen fidus i, at racerkørerne får mundkurv på, når det gælder politiske eller religiøse udsagn.

- Vi har ikke drøftet det med GPDA (Formel 1-kørernes forening, red.), men det er ikke noget, vi har det godt med, for vi ønsker at være os selv, og vi vil gerne kunne udtrykke os, som vi vil.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at de kan kontrollere, hvad vi siger og ikke siger. Sådan bør det ikke være, og det må vi diskutere, siger mexicaneren ifølge Reuters.

De seneste år har budt på flere situationer, hvor topkørere har ytret sig med beskeder på hjelm eller tøj. Lewis Hamilton har stået bag flere budskaber.

I 2020 iførte briten sig en T-shirt på podiet påført teksten "anhold betjentene der dræbte Breonna Taylor", med henvisning til den amerikanske kvinde, der blev skudt i sit hjem.

Året efter bar tyskeren Sebastian Vettel i Ungarn en T-shirt, der forsvarede homoseksuelles rettigheder, og sidste år bar han en hjelm med et budskab om olieudvinding i Canada.