Formel 1

Da Kevin Magnussen fyrede hende, troede hun, at hun var færdig med motorsport for altid – nu træner hun Danmarks nye Formel 1-håb

Som manager i motorsportsverdenen skal du være villig til at give dit liv for den racerkører, du arbejder med, siger Dorte Riis Madsen.

For Dorte Riis Madsen kom det helt ud af det blå, da Kevin Magnussen på en rolig sankthansaften i 2015 fik hendes verden til at falde fra hinanden.

Han ville ikke arbejde sammen med hende længere, fortalte han hende. På det tidspunkt havde hun været hans manager i syv år.

Jeg var totalt færdig med motorsport. Aldrig mere. Overhovedet

Dorte Riis Madsen, manager for racerkører Frederik Vesti

Siden racerkøreren var i starten af sine teenageår, havde hun stået til rådighed for ham døgnet rundt, fortæller hun.

Han var det, hele hendes liv drejede sig om. Hun levede for ham.

- Det har været ens arbejdsliv, ens fritidsliv, det har været altopslugende. Det er det, der gør det så spændende. Men det er også det, der gør dig tom indvendig, når det slutter, siger Dorte Riis Madsen i fredagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.

Bruddet mellem racerkøreren og hans tidligere manager endte i en lang og hård retssag, som Dorte Riis Madsen af Østre Landsret blev dømt til at betale sagsomkostningerne for.

Efter sin fyring svor hun, at hun aldrig skulle arbejde med racerkørere igen.

- Jeg var totalt færdig med motorsport. Aldrig mere. Overhovedet. Så mere var der ikke at sige til den sag. Jeg skulle til at kigge mig om efter et andet projekt, som kunne optage mig helt og aldeles, siger hun.

På det tidspunkt vidste hun ikke, at en håbefuld 14-årig snart skulle snige sig ind i hendes indbakke og vende op og ned på hendes planer.

Retssagen mellem Dorte Riis Madsen og Kevin Magnussen

I 2008 indgik den dengang 15-årige Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen en managementaftale. Heri stod, at manageren skulle have en provision på 20 procent af samtlige indtægter fra racerkørerens aktiviteter. Den blev fornyet i 2011.

I 2010 blev der med Bestseller-koncernen oprettet et selskab med racerkøreren i centrum. Dorte Riis Madsen blev direktør, mens Magnussen var ansat.

I 2015 ophørte samarbejdet mellem Dorte Riis Madsen og Kevin Magnussen, og manageren forlod sin direktørpost.

Efterfølgende krævede hun at få udbetalt 20 procent af racerkørerens bruttoindtægter fra 2015 til 2021.

Hun fik først medhold i Københavns Byret, men Kevin Magnussen ankede dommen til Østre Landsret, der afviste hendes krav i januar 2021.

Men samtidig fastslog landsretten, at han skulle acceptere, at hun har en ejerandel på 20 procent af anparterne i det selskab, som Kevin Magnussen og Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen konstruerede i forbindelse med et sponsorat.

På grund af udfaldet bestemte landsretten, at Dorte Riis Madsen skulle betale racerkøreren 540.000 kroner i sagsomkostninger.

Insisterende mails

Mailen imponerede Dorte Riis Madsen.

Hun var vant til at modtage insisterende mails fra fædre og mødre, der altid svor, at deres barn kunne blive den næste Lewis Hamilton – med Dorte Riis Madsens hjælp.

Men afsenderen på denne mail var selv et barn.

- Mit største ønske er, at du kunne blive min manager, stod der i mailen, som afsluttedes med ordene:

- Jeg er lige blevet 14 år. Jeg håber, du kan hjælpe mig. Med venlig hilsen Frederik Vesti.

Først afviste hun ham. Men hans mails blev ved med at komme, og de blev mere og mere insisterende.

I september 2016 gav hun efter for presset og sagde ja til at mødes med ham. Hans mails var kommet hver måned siden februar samme år, og hun ville gerne være flink ved ham.

- Jeg skulle stadigvæk ikke noget som helst, men jeg kunne jo give et par gode råd. Det fortjente han. Jeg kunne ikke være andet bekendt, fortæller Dorte Riis Madsen.

Til mødet i hendes eget hjem oplevede hun den unge mand som moden og alvorlig. Lidt genert, men veltalende, og så sikker på sig selv, som kun en 14-årig dreng kan være.

Vind eller forsvind, knald eller fald

Den modige dreng havde vakt hendes interesse, og næsten et år efter deres første møde tog hun til motorsportanlægget Hockenheimring i Tyskland for at se ham i aktion.

- Da jeg kom derhen, vidste jeg, at det ikke er rigtigt, det her. Der har jeg været med Kevin. Jeg nåede Formel 1 med Kevin. Skulle jeg til at gå tilbage igen og starte forfra? Det virkede helt forkert, siger hun.

Alligevel rørte noget sig i hende – og hun kunne se, at Frederik Vesti havde potentialet til at blive god.

Hun kunne ikke lade være. Få måneder senere gav de håndslag, og Dorte Riis Madsen blev Frederik Vestis manager.

I dag er Vesti et af dansk motorsports største talenter, og søndag starter hans anden Formel 2-sæson, som bliver afgørende for hans mulighed for at køre Formel 1 i fremtiden.

- Det er ikke bare et løb eller to, han skal vinde. Der er en helt klar plan for, hvor mange gange, man skal være på podiet og hvor mange sejre, man skal have, for at man overhovedet har en chance for at gå videre til Formel 1. Så det er vind eller forsvind, knald eller fald, siger Dorte Riis Madsen.

Brutalt, nådesløst, kompromisløst

Dorte Riis Madsen lægger ikke skjul på, at livet som manager for en professionel racerkører er hårdt. Benhårdt. Men det er også det, der fascinerer hende ved motorsportsverdenen.

- Det er 100 procent. Hvert sekund, hvert minut, hver eneste dag. Der er ikke nogen kompromiser. Det er brutalt, nådesløst, kompromisløst, siger hun.

En stor del af hendes arbejde går ud på at skaffe sponsorater og samarbejdspartnere til de racerkørere, hun repræsenterer.

- Først og fremmest handler vores verden om at finde penge til at holde sig kørende på. Vi er vant til, at biler kører på benzin – jeg plejer at sige, at vi kører på penge, understreger hun.

Og det kræver ifølge Dorte Riis Madsen, at man som manager giver alt, man har.

- Jeg skal have lyst til at give mit liv for det menneske, jeg arbejder med, fortæller hun.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Kevin Magnussen, men han har ikke ønsket at medvirke.

Du kan høre mere om Dorte Riis Madsens liv som manager i motorsportsverdenen og hendes vej dertil i fredagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.