Golf

Golfspiller trodser to knuste ankler og udlever drengedrømmen som 34-årig

I år 2009 kom golfspilleren Oliver Suhr ud for en ulykke, der satte en stopper for karrieren. Nu er han tilbage på golfbanen efter mange års fight.

14. september 2009.

En dato, der altid vil være tydelig og følelsesmæssig for Oliver Suhr.

Golf-Tours rangering for spillere i Danmark

  1. Europa Touren
  2. Challenge Tour
  3. Nordic League – består af ECCO Tour, Swedish golf Tour, det norske golfforbund og det finske golfforbund.

På daværende tidspunkt var han 25 år gammel og udlevede sin store drengedrøm. At være professionel golfspiller på Challenge Touren og rejste Europa rundt for at traske diverse golfbaner tynde.

Men drømmen endte brat for et af Danmarks største golftalenter.

- Min karriere skiftede pludselig. Det var frygteligt. Jeg måtte sige farvel og tak. Nu stod den på operationer, hospitaler og genoptræning, siger Oliver Suhr til TV 2 SPORT.

I en kvalifikationsturnering til næste sæsons Challenge Tour kom Suhr ud for en ulykke, der ændrede hans liv.

Efter to runder førte Oliver Suhr turneringen, og for at slå ventetiden ihjel til næstedags runde besluttede han at besøge et spa-område med sin caddie.

Og her skete ulykken.

Hovedparten af de spillere, der spiller derude, havde jo ikke klaret det forløb. Det siger meget om Oliver

Flemming Astrup, turneringsansvarlig

Golfspilleren fra Rungsted kørte ned ad en vandrutsjebane på Djursland, der ikke var klar endnu. Bundkaret i rutsjebanen havde intet vand til at bremse farten, hvorfor han med fuld knald bragede ind i endevæggen.

- Mine ankler sprang i luften, fortæller Oliver Suhr, der i første omgang ikke forstod, hvor galt det stod til med hans fødder.

- Jeg kan huske, jeg lå i bundkaret og tænkte, at det så ud som om, at mine fødder var gået ud af led. Jeg spurgte min caddie, om han ikke lige ville sætte dem på plads, så jeg kunne halte rundt og spille golf dagen efter. Så ville jeg bibeholde min plads i top-20 og kvalificere mig til Challenge Touren.

Caddien rørte heldigvis aldrig ved anklerne.

Først da Oliver Suhr vågnede op i en kælder på Randers Hospital med begge ben indbundet i gips, forstod han, at det ikke blev til meget golf i den nærmeste fremtid.

Og det er ikke kun for Oliver Suhr, episoden står skarpt. Flemming Astrup, der er turneringsansvarlig for ECCO Touren og har fulgt Oliver Suhrs karriere i mange år, fortæller, at det blev en mørk dag for alle i turneringen.

- Hele turneringen havde et mærkeligt efterspil, fordi Oliver førte med et par slag, og det så ud til, at han kunne cruise sejren hjem og komme videre i karrieren derfra, og så braste det sådan på nul komma fem, siger Flemming Astrup, der var til stede under turneringen.

’Plejehjemsperioden’ med knald på

Herfra stod den på operationer, hospitaler og genoptræning.

Lægen, der opererede ham, fortæller samtidig, at han formentlig aldrig kommer til at slå til en golfbold igen. Et hårdt slag, men han bevarede altid håbet.

Efter et længere ophold på Hillerød Sygehus indlogerede man Oliver Suhr på et genoptræningscenter i Holte. Han sad i kørestol og havde to store metalskinner omkring hver ankel.

- Den yngste udover mig var 70 år, men trods aldersforskellen kunne jeg som ung sætte lidt gang i den, tage lidt pis på dem og få lidt glimt tilbage i øjet på dem. De var jo helt slukkede, da de kom ind, fortæller Oliver Suhr, der igennem hele forløbet har fokuseret på at holde hovedet højt og tro på det bedste.

Han pointerer, at han faktisk ikke vil være foruden den perioden af sit liv i dag.

I de sværeste tider har han bevaret positiviteten og gå-på-modet med især én motivationsfaktor.

- Jeg lå uge efter uge og fulgte alle mine kollegaer spille turneringer, og der var klart noget, der kriblede i mig for, om jeg kunne være med igen. Jeg har brugt golfen til at holde mig oppe. Jeg skulle kunne gå så godt som muligt igen.

Og fire måneder efter ulykken tog han sine første skridt med hjælp fra en gangstøtte. Et stort skridt.

Lyncomebacket uden ’Happy Ending’

Efter ulykken på Djursland arbejdede Oliver Suhr med en mentaltræner, der hjalp ham med at forsøge at håndtere sine tanker og følelser. Genoptræningen gik godt.

Senere forsøgte han at gøre lyncomeback på golfbanen og den danske ECCO Tour. Eneste hæmsko var, at han ikke kunne gå så langt endnu.

Han ansøgte derfor om tilladelse til at køre buggy (golfvogn) i ECCO Touren, hvilket spillerne normalt ikke må.

- Jeg ville ud og være sammen med mine kollegaer og konkurrere og mærke suset igen, så jeg prøvede alt.

Ansøgningen blev afvist af Flemming Astrup, der er turneringsansvarlig for ECCO Touren.

- Han var ivrig for at komme i gang igen, men nogle gange er man nødt til at spænde hjelmen og sige, det bare ikke går. Fra højere sted har man bestemt, at en del af det at spille professionel golf betyder, at man går banen rundt, siger Flemming Astrup.

Jeg kunne aldrig finde på at pibe. Det er et valg, jeg tager, når jeg pakker mine ting og vælger at leve af at spille golf

Oliver Suhr

Det viste sig at være et betydningsfuldt afslag for Oliver Suhrs videre fremtid. Han blev tvunget til at blive ved med at gå – på trods af smerter. Og han blev bedre og bedre til det.

I 2011 var han blevet så stærk i anklerne, at han vendte tilbage på golfbanen på lige vilkår med sine konkurrenter.

- Jeg gik rigtig mange kilometer, hvor jeg faktisk havde rigtig ondt i fødderne, og efter turneringerne havde jeg rigtig ondt i fødderne, og om morgenen efter havde jeg rigtig ondt i fødderne, men lysten til golf tager over, og jeg elskede at spille, så jeg har holdt smerterne ud.

- I dag tror jeg, at jeg har presset fødderne så meget, at det er blevet til den gode side. Men nu har jeg ikke ondt i fødderne mere, når jeg går. Jeg er sikker på, at Flemming har en andel i det, for hvis jeg bare havde fået lov til at køre rundt i buggy, så tror jeg, at jeg var blevet endnu mere stiv i anklerne og faktisk dårligere.

En optur, der gav genlyd

Kulminationen på hans endelige comeback sker i 2016, hvor han vandt en turnering på ECCO Touren. Syv år efter ulykken.

- Det var helt vildt. Jeg havde, siden jeg startede op igen for alvor, haft en mavefornemmelse af, at jeg godt kunne være med igen, og en sejr viste det meget godt. Jeg var rørt og stolt. Det viste, at min mavefornemmelse var korrekt, siger den nu 34-årige golfspiller.

Og det er ikke blot en sejr, der står ekstraordinært skarpt i Oliver Suhrs hukommelse. Flemming Astrup mindes også den dag, som var det i går.

- Da jeg sad i bilen på vej hjem fra turneringen, kan jeg huske de mange følelser, der indhentede mig. Jeg kan huske, jeg lavede en Facebook-opdatering, hvor jeg blandt andet skrev, at jeg normalt skulle være neutral som turneringsansvarlig, men lige nøjagtigt den dag, der kunne jeg ikke lade være med at smile lidt mere over en sejr.

- Jeg synes, det var fantastisk, at det kunne ske. Hovedparten af de spillere, der spiller derude, havde jo ikke klaret det forløb. Det siger meget om Oliver. Jeg har kæmpe respekt for det, han har gjort. At han bliver ved med at forfølge hans drøm, siger Flemming Astrup.

- Jeg kunne aldrig finde på at pibe

I dag kan golfspilleren fra Rungsted Golfklub gå normalt – hvis man ikke kender til hans ulykke, kan man ikke se det på hans gang. Han har ikke daglige smerter i anklerne, men han lever med nogle fysiske begrænsninger. For eksempel kommer han aldrig til at løbe eller hoppe igen.

På golfbanen er der også visse begrænsninger i forhold til bevægeligheden i anklerne, men han har nogle kiler i skoene, der hjælper ham.

- Det har været lidt af en kamp. Når jeg tager skoene af om aftenen og render rundt på bare tæer, kan dem jeg bor med spørge om, hvordan det dog er, jeg går. Dertil svarer jeg altid, jeg har jo haft brækket mine ankler, hvorpå de siger: Nåh ja, det er også rigtigt, fortæller han i et eksempel på at forklare, hvor langt han er kommet efter ulykken.

- Jeg kunne aldrig finde på at pibe. Det er et valg, jeg tager, når jeg pakker mine ting og vælger at leve af at spille golf. Det skal jeg ikke belaste nogen andre med. Det er blevet en del af mig i dag, og det har jeg det fint med.

Og netop det mindset er ikke gået ubemærket hen.

- Han er en helt fantastisk fighter. På alle plan kan jeg ønske, at der var flere mennesker af hans type i den her verden, så havde der været lidt mere fred og fordragelighed, siger Flemming Astrup.

I dag er Oliver Suhr fuldt tilbage på Nordic League, hvor han spiller 26 turneringer om året, der spilles i flere lande.

Og selvom hans kamp for at komme tilbage til golfbanen har været fyldt med adskillige bump på vejen, er Oliver Suhr aldrig stoppet med at drømme – til trods for, at der i dag er kommet mange yngre og kompetente konkurrenter til.

- Jeg vil rigtig gerne tilbage på Challenge Touren. Det ville være fantastisk at komme derud og spille igen. Jeg har nogle gamle kollegaer, der spiller der i dag, og dem har jeg jo slået masser af gange, fortæller han med et smil på læben. Øjnene afslører dog alligevel hans bevarede konkurrencelyst- og iver.

Fremtiden for det tidligere stortalent er altså åben.

Golfen er Oliver Suhr, og Oliver Suhr er golfen – og sådan vil det fortsætte mange år endnu.