Olesen suspenderet en måned endnu - dratter ned af ranglisterne

Golfspilleren Thorbjørn Olesen mister vigtige point under sin suspendering. Når han vender tilbage, venter der et mentalt arbejde, vurderer ekspert.

Mens Thorbjørn Olesen kæmper for at bevise sin uskyld i retten, har han allerede tabt meget på det sportslige plan.

Den danske golfspiller var onsdag i retten i Uxbridge Magistrates' Court i London, hvor han nægtede sig skyldig i de tre forhold, som han er tiltalt for.

Om han bliver kendt skyldig eller ej, så kommer det her til at have fyldt rigtig meget i hans liv

Andreas Hartø, ekspert for GolfTV

Det betyder, at han skal møde op til et nyt retsmøde i Crown Court i London 18. september. Og det betyder også, at han i den kommende tid heller ikke kan få lov til at spille golf på højeste niveau.

- Thorbjørn Olesen forbliver suspenderet fra European Tour, mens sagen står på. Da det stadig er en igangværende juridisk sag, kan vi i øjeblikket ikke komme med yderligere kommentarer, lyder det i en mail fra Europa Touren til TV 2 SPORT.

Den mentale del kommer til at fylde

Suspenderingen fra Europa Touren kommer altså til at vare omkring en måned endnu. Her har Thorbjørn Olesen lov til at træne, men danskeren kan ikke spille med på Europa Touren.

- Det er klart, at det fylder noget at sidde ude i lang tid og ikke kunne passe sit job. Det er en svær situation Thorbjørn Olesen står over for, siger Andreas Hartø, der er tidligere Europa Tour-spiller og nuværende ekspert for GolfTV, til TV 2 SPORT.

Thorbjørn Olesen blev anholdt 29. juli. Her skulle han ifølge anklageren have opført sig upassende på et fly fra Nashville i USA til London, hvor han er blevet tiltalt for vold og for at have været beruset på flyet.

- Den mentale del af det, som han nu engang har været ude for, kommer helt sikkert til at fylde noget for Thorbjørn Olesen. Vi har alle sammen prøvet at spille, hvor der ikke har været styr på baglandet, og der har været noget uro, så er det svært at præstere, siger Andreas Hartø.

Han skal vænne sig til nogle ting i forbindelse med at præstere med det her i bagagen

Andreas Hartø, ekspert for GolfTV

Helt konkret er Thorbjørn Olesen allerede ved at mærke de sportslige konsekvenser ved sin suspendering fra Europa Touren.

Da danskeren blev anholdt lå han nummer 62 på verdensranglisten, og nu er Thorbjørn Olesen faldet til nummer 65 i verden. Den negative udvikling kommer til at fortsætte.

- Han kommer til at misse nogle store turneringer og kommer til at dratte ned af nogle ranglister, som han ellers er ret fint placeret på. Rent sportsligt er der ikke nogen tvivl om, at det kommer til at fylde noget for Thorbjørn Olesen. Det er aldrig rart af dratte ned af listerne, som man gerne vil være så højt oppe på som muligt. Det er det, der kommer til at betyde allermest, siger Andreas Hartø.

Thorbjørn Olesen forlader retssalen i London, hvor han nægtede sig skyldig i alle anklager.
Thorbjørn Olesen forlader retssalen i London, hvor han nægtede sig skyldig i alle anklager. Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix

Danskeren glipper store turneringer

Den næste måneds tid vil danskeren blandt andet gå glip af Scandinavian Invitation i den kommende weekend i Göteborg i Sverige og den store turnering BMW PGA Championship i England, der går i gang 19. september. Det er en af årets største turneringer, hvor der bliver spillet om 7000 ranglistepoint.

- Der er ingen, der ved, hvor lang Thorbjørn Olesens pause kommer til at vare, men top-50 i slutningen af året bliver svært for ham at nå. Det kan selvfølgelig godt lade sig gøre, men de store turneringer, han kommer til at misse, betyder rigtig meget i det her regnskab, siger Andreas Hartø.

Det er vigtigt at slutte i top-50, når året er omme, da det er adgangsbilletten til golfsportens mest betydningsfulde turneringer - de såkaldte Majors. Thorbjørn Olesen skal også avancere på verdensranglisten, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at kvalificere sig til den prestigefulde sæsonfinale i Dubai i slutningen af året, hvor de 60 bedste spillere fra 2019 deltager.

Andreas Hartø er sikker på, at Thorbjørn Olesen kommer til at holde sit golfspil ved lige under sin suspendering. Derudover fortæller golfeksperten, at der også venter et mentalt arbejde forude.

- Lige meget om Thorbjørn Olesen bliver kendt skyldig eller ej, så kommer det her til at have fyldt rigtig meget i hans liv. Når han kommer tilbage, kommer der til at være nogen, der råber efter ham, og der kommer til at være nogen, der kigger lidt ekstra på ham. Det kommer måske til at fylde meget, så han skal vænne sig til nogle ting i forbindelse med at præstere med det her i bagagen, siger Andreas Hartø, der stadig tror på Thorbjørn Olesen i fremtiden.

- Jeg er sikker på, at Thorbjørn Olesen kommer ud på den anden side, men der er ikke nogen tvivl om, at det bliver en proces for ham. Thorbjørn Olesen har vist det før, og der er også en masse andre spillere, der tidligere har vist, at selv om man har haft uro uden for banen, så kan de komme tilbage igen. Det er jeg sikker på, at Thorbjørn Olesen også kan, siger han.

Thorbjørn Olesen har vundet fem turneringer på European Tour. Hans seneste turneringssejr ligger tilbage i juni 2018.

Aktuelt er han den næstbedste dansker på verdensranglisten efter Lucas Bjerregaard, der indtager en plads som nummer 53.

Thorbjørn Olesen-sagen
2019
Mandag 29. juli
Anholdt efter flyvetur
Thorbjørn Olesen har angiveligt opført sig upassende på et fly fra USA til London, hvor han bor. Ved ankomsten til Heathrow med British Airways-flyet blev han arresteret, afhørt og senere løsladt. Læs mere her.
 
Torsdag 1. august
Olesen tiltalt
Denne dag blev Thorbjørn Olesen officielt tiltalt efter to milde voldsparagraffer samt for at være beruset om bord på et fly. Danskeren blev samtidig meddelt, at han skulle for en dommer i London 21. august. Læs mere her.
Tirsdag 6. august
Suspenderet fra European Tour
I en e-mail til TV 2 SPORT oplyste en talsmand fra European Tour, at Thorbjørn Olesen var blevet suspenderet fra Europatouren. Det skete som følge af, at han var blevet tiltalt for seksuelt overgreb og vold om bord på et fly.
 
- Thorbjørn Olesen er blevet suspenderet fra European Tour indtil udfaldet af retssagen. Da det fortsat er en igangværende sag, har vi i øjeblikket ikke yderligere kommentarer, lød det i e-mailen. Læs mere her.
Fredag 16. august
Olesen fjernet fra startliste
Scandinavian Invitation i Göteborg, der spilles fra 22.-25. august, bliver uden Thorbjørn Olesen. Danskeren var ellers et af golfturneringens store trækplastre.
 
- Thorbjørn er lige nu suspenderet, så han vil ikke spille ved Scandinavian Invitation, oplyste vicechefen i European Tours presseafdeling, Steve Todd, i en e-mail til TV 2 SPORT 16. august. Læs mere her.
Fredag 16. august
Anklageskrift mod Olesen
Thorbjørn Olesen risikerer at skulle i fængsel eller betale en bøde, hvis han bliver kendt skyldig i anklager for seksuelt overgreb og vold. Præcist er danskeren tiltalt for "sexual assault on a female", "assault by beating" og for at være beruset på flyveturen til London. Læs mere her.
Fredag 16. august
Suspenderet fra PGA Tour
Ligesom European Tour valgte den amerikanske pendant, PGA Tour, at suspendere den danske golfspiller. Det oplyste vicepræsidenten for PGA Tour, Laura Neal, i en e-mail til DR Sporten:
 
- En anklage af denne størrelsesorden er noget, vi tager meget seriøst. Vi støtter European Tours beslutning om at suspendere Thorbjørn Olesen. Og selv om han ikke spiller på PGA Touren, har vi besluttet af suspendere ham fra fremtidige events for nu, skrev Laura Neal.
Onsdag 21. august
Olesen for retten
Thorbjørn Olesen mødte op i retten i Uxbridge Magistrates' Court i London, hvor han var tiltalt for tre forhold:
 
- "Sexual assault on a female" hvilket dækker over berøring af seksuel karakter uden samtykke. Ifølge engelsk lov kan det give bøde og eller fængselsstraf op til seks måneder.
 
- "Assault by beating" hvilket i engelsk lov dækker over et overfald af mindre karakter, hvor offeret er blevet forulempet, men ikke er blevet tilføjet fysiske skader. Der kan i disse sager gives bøde og/eller fængselsstraf i op til seks måneder.
 
- At være beruset om bord på et fly, hvilket kan skabe fare for sikkerheden. Det kan straffes med bøde.
 
Den danske golfspiller nægtede sig skyldig i alle tre tiltaler. Derfor venter et nyt retsmøde i Crown Court i London 18. september. Læs mere her.
Onsdag den 18. september
Retsmøde
Thorbjørn Olesen fastholdt sin uskyld. Næste retsmøde blev fastlagt til den 13 december.
 
De afventer fortsat svar fra de prøver, der skal påvise, om danskeren var påvirket af medicin. 
 
- I mellemtiden anmoder han retten om ikke at straffe ham hårdere, fordi han ikke erkender sig skyldig tidligt. Det engelske retssystem fungerer således, at jo tidligere du erklærer dig skyldig, jo mere “rabat” får du i strafudmålingen, siger TV 2 SPORTs reporter i retten i London, Søren Hansen.