Golf

Thorbjørn Olesen har allerede skadet sit brand, mener ekspert

Thorbjørn Olesens brand har allerede taget skade, inden retssagen imod danskeren er gået i gang, mener ekspert. Andy Buchanan / Ritzau Scanpix

Onsdag skal Thorbjørn Olesen for retten. Golfspillerens brand har dog allerede lidt overlast, og ifølge en brandingekspert kan det blive dyrt for ham.

Thorbjørn Olesens golfkarriere kan være på spil, når hans sag om flere lovovertrædelser på et fly skal for retten i London onsdag eftermiddag.

Men Olesens brand har allerede taget skade, inden retssagen overhovedet er gået i gang, vurderer ekspert i sportsbranding Kenneth Cortsen.

- Golfsspillere lever af vaner og adfærd på og uden for banen. Disse skal gerne understøtte brandet, og det er jo ikke tilfælde i sådan en sag, siger Kenneth Cortsen til TV 2 NEWS.

Sponsorer kan smutte

Den danske golfspiller er anklaget for tre forhold: Berøring af seksuel karakter uden samtykke, overfald af mindre karakter og for at have været fuld ombord på et fly.

Det er forhold, der vil få firmaer med interesse i sponsorering til at tænke sig ekstra godt om, mener Kenneth Cortsen.

- Det er en skidt situation, når et brand associeres med noget negativ. Det giver ridser i lakken og får nuværende og potentielle sponsorer til at stille kritiske spørgsmål eller gennemgå kritiske refleksioner, før de tør satse på Thorbjørn Olesen, siger Kenneth Cortsen.

På Thorbjørn Olesens egen hjemmeside fremgår det, at danskeren er sponsoreret af blandt andet Nike, Rolex og BMW.

Førstnævnte, Nike, har en helt speciel historie med sponsorering af specielt én golfspiller. Megabrandet har holdt fast i sponsoratet af stjernen Tiger Woods, som i mange år oplevede kriser i form af utroskab, stofmisbrug, mange operationer og dårligt spil.

I samme periode smuttede mange andre af Woods' sponsorer, fordi de ikke kunne stå inde for nogle af de handlinger, som amerikaneren foretog sig.

Det sidste eksempel kan meget vel også ske for Thorbjørn Olesen, mener Kenneth Cortsen.

- I sådanne sager er der sponsorer, som benytter sig af exit-strategier eller de her 'morality clauses'. Så denne slag sager er utroligt dyrt for sportsbrands, siger Kenneth Cortsen.

Thorbjørn Olesens retssag begynder i London klokken 15.00 dansk tid.

Forstå sagens forløb mod den danske golfspiller Thorbjørn Olesen:

Thorbjørn Olesen-sagen

 1. 2019

  1. Anholdt efter flyvetur

   Thorbjørn Olesen har angiveligt opført sig upassende på et fly fra USA til London, hvor han bor. Ved ankomsten til Heathrow med British Airways-flyet blev han arresteret, afhørt og senere løsladt. Læs mere her.

    

   Læs også: - Jeg er sikker på, at han er ked af det, siger golfdirektør om Olesen.

  2. Olesen tiltalt

   Denne dag blev Thorbjørn Olesen officielt tiltalt efter to milde voldsparagraffer samt for at være beruset om bord på et fly. Danskeren blev samtidig meddelt, at han skulle for en dommer i London 21. august. Læs mere her.

  3. Suspenderet fra European Tour

   I en e-mail til TV 2 SPORT oplyste en talsmand fra European Tour, at Thorbjørn Olesen var blevet suspenderet fra Europatouren. Det skete som følge af, at han var blevet tiltalt for seksuelt overgreb og vold om bord på et fly.

    

   - Thorbjørn Olesen er blevet suspenderet fra European Tour indtil udfaldet af retssagen. Da det fortsat er en igangværende sag, har vi i øjeblikket ikke yderligere kommentarer, lød det i e-mailen. Læs mere her.

  4. Olesen fjernet fra startliste

   Scandinavian Invitation i Göteborg, der spilles fra 22.-25. august, bliver uden Thorbjørn Olesen. Danskeren var ellers et af golfturneringens store trækplastre.

    

   - Thorbjørn er lige nu suspenderet, så han vil ikke spille ved Scandinavian Invitation, oplyste vicechefen i European Tours presseafdeling, Steve Todd, i en e-mail til TV 2 SPORT 16. august. Læs mere her.

  5. Anklageskrift mod Olesen

   Thorbjørn Olesen risikerer at skulle i fængsel eller betale en bøde, hvis han bliver kendt skyldig i anklager for seksuelt overgreb og vold. Præcist er danskeren tiltalt for "sexual assault on a female", "assault by beating" og for at være beruset på flyveturen til London. Læs mere her.

  6. Suspenderet fra PGA Tour

   Ligesom European Tour valgte den amerikanske pendant, PGA Tour, at suspendere den danske golfspiller. Det oplyste vicepræsidenten for PGA Tour, Laura Neal, i en e-mail til DR Sporten:

    

   - En anklage af denne størrelsesorden er noget, vi tager meget seriøst. Vi støtter European Tours beslutning om at suspendere Thorbjørn Olesen. Og selv om han ikke spiller på PGA Touren, har vi besluttet af suspendere ham fra fremtidige events for nu, skrev Laura Neal.

  7. Olesen for retten

   Thorbjørn Olesen mødte op i retten i Uxbridge Magistrates' Court i London, hvor han var tiltalt for tre forhold:

    

   - "Sexual assault on a female" hvilket dækker over berøring af seksuel karakter uden samtykke. Ifølge engelsk lov kan det give bøde og eller fængselsstraf op til seks måneder.

    

   - "Assault by beating" hvilket i engelsk lov dækker over et overfald af mindre karakter, hvor offeret er blevet forulempet, men ikke er blevet tilføjet fysiske skader. Der kan i disse sager gives bøde og/eller fængselsstraf i op til seks måneder.

    

   - At være beruset om bord på et fly, hvilket kan skabe fare for sikkerheden. Det kan straffes med bøde.

    

   Den danske golfspiller nægtede sig skyldig i alle tre tiltaler. Derfor venter et nyt retsmøde i Crown Court i London 18. september. Læs mere her.

  8. Retsmøde

   Thorbjørn Olesen fastholdt sin uskyld. Næste retsmøde blev fastlagt til den 13 december.

    

   De afventer fortsat svar fra de prøver, der skal påvise, om danskeren var påvirket af medicin. 

    

   - I mellemtiden anmoder han retten om ikke at straffe ham hårdere, fordi han ikke erkender sig skyldig tidligt. Det engelske retssystem fungerer således, at jo tidligere du erklærer dig skyldig, jo mere “rabat” får du i strafudmålingen, siger TV 2 SPORTs reporter i retten i London, Søren Hansen.

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau, North London Magistrates Court Admin Centre.