Golf

Nervøs Olesen gjorde comeback og sagde undskyld: - Jeg er utrolig ked af det

Thorbjørn Olesen ses her under dagens runde af Jyske Bank Danish PGA Championship i Himmerland. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Efter et hårdt år, der har handlet mere om en retssag end om golf, var Thorbjørn Olesen onsdag tilbage på golfbanen.

Det er tidligt onsdag morgen i Himmerland. Selvom klokken kun lige har passeret 8, bager solen allerede ned over driving range. Der er ikke en vind, der rører sig.

Der er golfspillere linet op på én lang linje. Niveauet er svingende – første runde af Jyske Bank Danish PGA Championship bliver nemlig spillet som en Pro-Am.

Der bliver toppet bolde, slået lidt for meget græs op hist og her, og der er sågar en spiller, der med sit jern kan hive samme bold ind og genbruge den efter et knap så vellykket slag.

Jeg var nervøs. Jeg har ikke spillet en turneringsrunde eller stået med et scorekort i hånden i et år

Thorbjørn Olesen

Helt ovre i højre side kommer der en noget renere lyd fra et golfslag, som de fleste amatørspillere nok kun oplever i glimt.

Umiddelbart er det er ikke til at se, at Thorbjørn Olesen har været væk fra sporten i næsten et år.

Thorbjørn Olesen gik dagens runde i par, 73 slag.

På anklagebænken efter flyvetur

Tilbage i juli 2019 kom Thorbjørn Olesen i alvorlig modvind efter en flyvetur fra USA hjem til London.

Den danske golfspiller blev, med det samme han landede, anholdt i lufthavnen på grund af anklager om upassende opførsel. Senere blev han tiltalt for "sexual assault on a female", hvilket dækker over berøring af seksuel karakter uden samtykke, "assault by beating ", som i engelsk lov dækker over et overfald af mindre grov karakter, samt for at være beruset på flyet.

Det har resulteret i suspendering på både den europæiske og amerikanske tour. Thorbjørn Olesen skal derfor bladre sin kalender tilbage til slutningen af juli 2019 for at finde sidste turnering.

Men selvom han er suspenderet på de to tours, har han fået en invitation til det såkaldte uofficielle DM for professionelle.

- Det har været rigtig fedt at se alle de gamle venner og spillere. Det er noget, jeg har savnet rigtig meget, så jeg er utrolig glad for at have fået muligheden for at komme her og spille, siger Thorbjørn Olesen på pressemødet efter runden.

Thorbjørn Olesen undskyldte på pressemødet til alle de danskere, der har støttet ham i lang tid.

Den helt rigtige lyd

Thorbjørn Olesen bliver under opvarmningen observeret tæt af den tidligere professionelle golfspiller Søren Hansen. Efter sin aktive karriere er han gået trænervejen og har det sidste halve år spillet lidt med Thorbjørn Olesen.

Det er ikke meget, der bliver rettet på den 30-årige dansker, som kontinuerligt får den helt rigtige lyd frem, når han træffer bolden.

Der er ingen tvivl om, at han er det helt store navn her. Han har fra første opvarmningsbold et kamerahold i ryggen. Efter opvarmningen ønsker han ikke at svare på spørgsmål og henviser høfligt til pressemødet klokken 15.

Her er det klart og tydeligt blevet kommunikeret ud, at han ikke svarer på spørgsmål, der drejer sig om retssagen.

Den ser heller ikke ud til at påvirke ham under runden – tværtimod.

Store smil

På første tee – og de efterfølgende huller - griner han og hygger sig med sine tre amatørmedspillere.

Thorbjørn Olesen er som sædvanligt klædt i Nike fra top til tå. Den velkendte hvide kasket med lige skygge, bordeaux polo, lyse bukser og hvide sko.

En ung amatørgolfspiller fik fornøjelsen af golfstjernen som chauffør under runden.

Inden han slår ud, skal han have to flasker vand.

Den lille asfalterede vej fra teestedet op til et lille vandtelt, fremstår som en rød løber. Thorbjørn Olesen går roligt afsted, fuldstændig laid back, mens han holder hovedet højt og blikket fokuseret.

Fotograferne klikker løs. Der er noget rockstjerne over Thorbjørn Olesen. Men mest af alt ligner han en, der virkelig nyder at være tilbage på grønt, tætklippet turneringsgræs. Han ser tilpas ud.

Første tællende slag i 11 måneder

Den tidligere verdensmester i golf har linet sin bold op mellem de bagerste klodser. Der lyder et sus, da bolden passerer vandteltet, som pressen har taget plads udenfor. Fem sekunder efter lander den hvide bold på fairway.

Der bliver stille på teestedet. Det ser ud til, at nervøsiteten blandt de tre amatører har meldt sig. De trasker langsomt mod deres teested, der er nogle meter længere fremme. Der er ikke den store konkurrence om at starte. Men første mand lægger godt fra land, og stemningen er igen blødt op.

Danskeren var tydeligt glad for at være tilbage.

De fremmødte pressefolk får lov at følge deres bold de tre første huller – men kun fra landevejen, der følger banen. Turneringen er underlagt strenge coronarestriktioner, så selvom der er golfbane, så langt øjet rækker, er det ikke tilladt – for hverken presse eller tilskuere - at følge en bold rundt på banen.

Thorbjørn kommer skidt fra start og må gå fra første hul med en bogey. Derefter laver han to sikre pars. Det sidste vi ser til ham i første omgang, er udslaget på fjerde hul. Og her viste han lidt tegn på rust. Hans drive blev sendt dybt mod venstre. Ned mod de røde pæle.

Selvom kroppen skulle have et par stræk engang imellem, fik Thorbjørn Olesen sat en fin runde sammen uden de helt store katastrofer.

Det lignede ikke en bold, der kunne findes.

Men det var ikke værre, end at Thorbjørn Olesen kunne redde sig en par på par 5-hullet.

Med Thorbjørn Olesen på vej ud af synsfeltet stod vi tilbage og måtte nøjes med at følge ham på livescore.

En time senere kunne vi så møde op på samme sted og se ham spille hul ni og ti.

Fra én rockstjerne til en anden

Efter en vandpause i solens bagende 26 grader var det være at være tid til at kunne blive kørt tilbage og igen se Thorbjørn Olesen - i god afstand ude fra landevejen.

Men imellemtiden havde en anden rockstjerne indfundet sig på klubhusets terrasse. Thomas Buttenschøn var klar til at underholde til det tilskuerløse arrangement.

Det kneb derfor med en chauffør, der kunne køre den halvlange tur op til niende hul, men det lykkedes med nød og næppe.

Derfra kunne man i det fjerne skimte Thorbjørn Olesen, der skulle til at spille sit tredjeslag på par 5-hullet. Han havde næsten nået green i to, så han havde kun et lille chip ind. Det slog han fint, og med et nydeligt putt kunne han notere sin første birdie i næsten et år.

En 73'er til lyden af Buttenschøn

På 10., som er et kort par 3-hul, havde han også chancen for en birdie, men danskeren måtte nøjes med en par. Den syvende af slagsen på dagen.

Det var så det...

Thorbjørn Olesen trillede væk i sin buggy i jagten på flere birdies, mens vi rullede tilbage til klubhuset, hvor Thomas Buttenschøn desværre var gået af scenen igen.

Mere vand…

Og så ud på 18. for at se Thorbjørns sidste hul. Siden vi forlod ham sidst, har han udover en håndfuld pars lavet en enkelt birdie og en enkelt bogey. Stadig i par for dagen.

Efter sit drive på 18. hul lå Thorbjørn Olesen fint placeret, men slaget mod pinden fik lidt for meget og havnede bag green.

Til lyden af Thomas Buttenschøn, der for anden gang i dag optrådte - denne gang i en duet, hvor han også optrådte som Sys Bjerre - valgte Thorbjørn Olesen at bruge putteren og slog den fra den fra kanten af green ind mod flaget. Den lidt anderledes lydkulisse taget i betragtning var resultatet flot.

Thorbjørn Olesen kunne sikkert sende bolden i hul for par nummer 14 og dermed notere en runde i banens par, 73.

Kjeldsen glad for at se sin ven igen

Thorbjørn Olesens 73'er gav ham en delt placering som nummer 21 i turneringen.

På andenpladsen finder man Søren Kjeldsen, der næsten er på hjemmebane. Udover glæde over at være tilbage på golfbanen og spille en sublim runde var han rigtig glad for at se sin kollega og ven.

- Det var fantastisk. Han er jo en fantastisk spiller og jeg har haft et rigtig godt venskab med ham. Man kan man se, at alle folk er rigtig glade for at se ham, siger Søren Kjeldsen, som sammen med Thorbjørn Olesen vandt VM i 2016.

Og det er ikke kun i Danmark, folk glæder sig til at se den femdobbelte Europa Tour-vinder.

- Thorbjørn er utrolig vellidt ude på touren og har altid været det. Derfor er der rigtig mange mennesker, der glæder sig til at se ham igen, siger Kjeldsen.

'Jeg var nervøs'

Hos hovedpersonen var glæden gengældt.

- Det var fantastisk, siger Thorbjørn Olesen.

På pressemødet var der smil, men også seriøse miner, når Thorbjørn Olesen så tilbage på det sidste stykke tid.

Men det sidste år har tydeligt påvirket danskeren.

- Det har selvfølgelig været utrolig hårdt. Jeg er utrolig ked af det, der er sket, og jeg vil især godt sige undskyld til alle de danskere, der har supportet mig i lang tid, siger Thorbjørn Olesen.

Danskeren fortæller, at han stort set ikke har spillet golf i de seneste år, hvor retssagen har stået på.

- Jeg har været lidt ude at rejse, prøvet at få clearet mit hoved, komme lidt væk fra tingene, brugt meget tid med min kæreste og alle mulige andre forskellige ting.

Derfor var Thorbjørn Olesen heller ikke helt tryg ved sit spil.

- Jeg var nervøs. Jeg har ikke spillet en turneringsrunde eller stået med et scorekort i hånden i et år.

Og selvom boldtræffet lød bedre end alle de andres på træningsbanen, føltes det ikke helt perfekt for Thorbjørn Olesen selv.

- Jeg kunne ikke rigtig mærke køllen, og jeg vidste ikke hvad for nogle slag, der kom ud, så det var lidt bare at prøve at se, om man kunne lave en masse pars – ikke skyde en forfærdelig runde, men bare komme nogenlunde rundt. Det var egentlig målet, men det var ikke specielt kønt, smiler han.

Helt skidt så det nu ikke ud, når Thorbjørn Olesen skulle afsted fra tee.

Efter en runde i England, hvor han 'nok var tæt på handicap 15', var han derfor ikke ked af dagens runde i par.

- Jeg er egentlig godt tilfreds, det var fedt at være derude og sjovt at få lov at spille igen – og det var egentlig det vigtigste.

Hvornår Thorbjørn Olesen skal i aktion igen, vides ikke. Han er fortsat suspenderet fra både den europæiske og amerikanske tour. Retssagen i England finder først sted i december 2021.