OL Tokyo 2020

Superstjerne dropper finaler på stribe - men alligevel er hun den største vinder

Gymnasten Simone Biles har på nuværende tidspunkt meldt fra til fire discipliner ved OL af mentale årsager.

Den amerikanske gymnast og seksdobbelte OL-medaljetager Simone Biles har fået stor opmærksomhed under de olympiske lege for sin åbenhed om mentale problemer.

Og natten til lørdag dansk tid trak hun sig fra sin fjerde konkurrence ved de olympiske lege efter konsultationer med sin medicinske stab.

Til alle, der sagde, jeg gav op: Jeg gav ikke op

Simone Biles

Simone Biles' beslutning om at trække sig fra flere finaler af mentale årsager og på grund af det store pres, hun har haft på sig, er blevet mødt med stor respekt verden over, og hun er blevet hyldet af både atleter og flere organisationer for sit mod.

Et mod, der ikke kun menneskeligt har ført positive ting med sig, men som også marketingsmæssigt kan have en positiv effekt. Det fortæller Simon Bastiansen, der er brandingekspert ved Dentsu X.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er godt for hendes brand. Hun viser noget menneskelighed, noget sårbarhed og noget følsomhed, og sådan nogle super-atleter er normalt betegnede som maskiner, og derfor giver det her hende en anden dimension end hendes konkurrenter.

- Det er meget oppe i tiden at vise sine følelser og vise, det man står for, og det er der ingen tvivl om, at den meget yngre generation helt sikkert tipper ind i. Og så vælger hun en platform, som er OL, hvor hele verden er rettet imod hende. Samtlige journalister og følgere, og derfor er det klart, at det eksploderer, siger Bastiansen til TV 2 SPORT.

Svarer kritikerne igen

Bastiansen peger samtidig på, at der altid vil være kritikere, der mener, hun har svigtet sit hold og sit fædreland. Og det har han ret i.

Beslutningen om at trække sig fra flere discipliner med tanke på sin mentale sundhed er nemlig ikke udelukkende blevet mødt med respekt og rosende ord.

Ifølge Biles selv har flere luftet tanker om, at hun har "quittet", hvilket hun i en Instagram-historie svarede igen på fredag morgen.

- Til alle, der sagde, jeg gav op: Jeg gav ikke op. Mit sind og min krop er simpelthen bare ikke synkroniseret, skriver Biles.

Den amerikanske stjerne forklarer i samme ombæring, hvad hendes problem helt konkret er med hensyn til at deltage i OL-disciplinerne.

Biles har problemer med de såkaldte "twisties", som betyder, at hun får en følelse af at komme ud af rytmen, mens hun hænger i luften i et spring, hvorfor hun ikke på samme måde som normalt har styr på, hvor hun befinder sig i springet.

Blevet mere legitimt

Selvom stjernens beslutning ikke udelukkende mødes med klapsalver, har Biles altså generelt fået stor opbakning.

Og ifølge Simon Bastiansen kan det skyldes, at det alment set er blevet mere normalt at tale åbent om sine problemer.

- Det er blevet mere legitimt at sige: "Jeg kan ikke stå for det" og så hellere sige fra inden. Det er, som om det bliver accepteret nu, mere end det er blevet gjort tidligere, hvor man bare var nogle maskiner. Man trænede, så stillede man op, og så smilede man.

- Og det her med det hele menneske, og at man skal kunne vise sine følelser, både når det går godt, men også når det går dårligt. Det, tror jeg, i hvert fald er nyt for amerikanerne, som kun er vant til at se heltene. Nu ser de en skrøbelighed, der nok altid har været der, men som har været gemt væk, siger Bastiansen.

Stor kredit til holdet

Med Simone Biles på sidelinjen har det amerikanske gymnastikhold skullet klare sig uden deres helt store stjerne.

Det har de indtil videre gjort godt, hvilket ifølge Bastiansen er en vigtig detalje i verdens opfattelse af Biles-sagen.

- Erstatningen, der er blevet sat ind, vinder. Jeg tror, det ville være en helt anden historie, hvis den, der var blevet sat ind, mentalt ikke var klar og smed det hele på gulvet. Så kunne det have været en anden historie.

- Nu bliver det i stedet en HC Andersen-historie, der ender lykkeligt på en beslutning, der var nødvendig for hende (Biles, red.).

Det faktum, at det amerikanske hold alligevel klarer det sportslige godt, samtidig med at de tager hånd om Biles, kan ifølge brandingeksperten også have gjort det nemmere for 24-årige Biles at træffe beslutningen. Derfor skal der også tilfalde roser til holdet.

- Selvfølgelig får hun enormt meget kredit for det, men man skal næsten give holdet og coachen lige så meget kredit for det her. Men det er selvfølgelig hende, der tager meget af æren, fordi hun er megastjernen.

Selvom Simone Biles har måttet stå over de første discipliner, har hun stadig to muligheder tilbage ved sommerens OL - øvelser på gulv og bomkonkurrencen.

Også her er det uvist, om Biles bliver klar til at deltage, men indtil videre er meldingen, at hun gennem løbende dialog med sin medicinske stab vil overveje og vurdere, om hun kan deltage.