Rusland invaderer Ukraine

Forbund vil åbne sag mod russer efter fremvisning af "chokerende symbol"

Den Internationale Gymnastikforening (FIG) vil have iværksat en disciplinær undersøgelse af den russiske gymnast Ivan Kuliak.

20-årige Ivan Kuliak er alt andet end populær lige nu, og den negative omtale er ikke uden grund.

For da den unge, russiske gymnast ved et World Cup-stævne i weekenden skulle på podiet og hyldes for sin tredjeplads, havde han lavet en opsigtsvækkende ændring på sin dragt.

Ivan Kuliak havde tapet et Z på sin dragt, hvilket han stolt viste frem.

Problemet er bare, at symbolet forbindes med en hyldest til det russiske militær, der har skrevet Z på mange køretøjer under invasionen af Ukraine. Ifølge Marca for at bekende kulør og dermed undgå beskydning af egne tropper, da russiske og ukrainske kampvogne ligner hinanden. Sky Sports tilføjer, at Z'et eftersigende skulle være et symbol for "sejr" på russisk.

Det er ikke unormalt, at militære enheder benytter sig af bogstaver på udstyret - eksempelvis som interne koder. Det er dog opsigtsvækkende, at en gymnast trækker sådan et symbol ind i sportens verden, mens det bruges i invasionen af et land.

Ivan Kuliak havde påført sig symbolet midt på dragten, hvor der normalt vil være et russisk flag, men det har Den Internationale Gymnastikforening forbudt.

Det hvide Z blev ikke mindre symbolsk af, at Ivan Kuliak stod side om side med ukrainske Illian Kovtun, der vandt konkurrencen i Qatar.

Iværksætter undersøgelse

Den Internationale Gymnastikforening (FIG) har umiddelbart ikke i sinde at lade den unge russer slippe afsted med sit politiske budskab.

For forbundet ønsker nu at undersøge Ivan Kuliak for sit symbolske udtryk under præmieceremonien, og derfor er Gymnastics Ethics Foundation nu blevet inddraget i sagen.

- Det Internationale Gymnastikforbund (FIG) bekræfter, at det vil anmode Gymnastics Ethics Foundation om at indlede en disciplinærsag mod den mandlige kunstneriske gymnast Ivan Kuliak efter hans chokerende opførsel ved Apparatus World Cup i Doha, Qatar, har FIG skrevet i en erklæring.

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår der falder en afgørelse i sagen, men noget tyder på, at Ivan Kuliak ikke slipper uden konsekvenser.

Fra 7. marts har russiske og hviderussiske atleter, herunder dommere, ikke tilladelse til at deltage i FIG-konkurrencer eller FIG-sanktionerede konkurrencer.