VM i håndbold 2013 (K)

Forbandelsen er brudt: Danmark vinder bronze

Medaljeforbandelsen er brudt. Det danske kvindelandshold har igen meldt sig ind i verdenseliten.

Med en sejr på 30-26 i søndagens bronzekamp mod Polen sikrede landstræner Jan Pytlicks tropper sig den første danske medalje siden EM 2004 og det første VM-metal i 16 år.

Efter fire fjerdepladser i sin lange karriere er det også første gang, Pytlick vinder en bronzekamp, så mange negative statistikker er brudt med sejren i Beograd.

Det stod på forhånd klart, at mødet med upåagtede Polen, der aldrig har bedrevet noget af betydning i kvindehåndbold, var en fin mulighed for at bryde tørken, men det kom til at kræve hårdt arbejde.

Det danske hold viste sig nemlig igen alt for let at slå ud af kurs undervejs, men danskerne havde flere kræfter i behold i slutfasen, og det gjorde udslaget.

De hvidklædte danskere kom flot og koncentreret fra start, men da Pernille Holmsgaard smed bolden væk i en kontra i overtal ved 5-2-føring, begyndte det uforståeligt at falde fra hinanden for Pytlicks tropper.

I stedet for 6-2 til Danmark blev det 6-5 til Polen, og derfra kom ikke mere ro over det danske angrebsspil i første halvleg.

Det har været et generelt tema i den danske VM-lejr, at det har haltet i spillet fremad banen, og turneringens niende og sidste kamp med dansk deltagelse bød ikke på nogen fundamental ændring i den opfattelse.

Det danske hold har dog kunnet opveje det usikre spil med konsekvent forsvar, men her var Marianne Bonde og Pernille Holmsgaard længe om at få fat, og Pytlick måtte aflevere flere højrøstede anvisninger til sin forsvarsduo.

Den lange Alina Wojtas kom for nemt til sine langskud, og så kunne Polen gå til pausen med en tremålsføring 15-12.

Det var der ingen grund til, for der var muligheder nok i et polsk forsvar, der bestemt ikke er verdens hurtigste til at komme på plads.

Pytlicks pausesnak havde tilsyneladende også givet ny tro på tingene, og især Kristina Kristiansen skruede op for tempoet efter pausen. Det havde de tunge polakker det svært med, og midtvejs i anden halvleg var Danmark foran 22-21.

Kim Rasmussen, Lyngby-drengen, der som landstræner har ført Polen frem blandt de fire bedste ved dette VM, måtte tage to hurtige timeouter, men han kunne ikke pumpe mere energi i sit slidte mandskab, der faldt fra hinanden til sidst.

Danmark fik det resultatmæssigt noget nær optimale ud af en alt i alt svingende VM-præstation, men bronzemedaljen har danskerne ærligt fortjent efter ni kampes hårdt arbejde og megen modgang.