Fyret fra VM: Dansker snød Sydkorea og fik knus af træner

Den danske observatør Bjarne Munk Jensen er udelukket fra VM. Han er ked af det og erkender, der blev lavet en klar fejl, der snød Korea for et mål.

Se VM i håndbold på TV 2 PLAY

Sydkorea blev snydt for et klokkeklart mål i gårsdagens VM-kamp mod Frankrig. Bolden var forbi stregen, hvilket kampens dommere også markerede i første omgang.

En kendelse, den danske observatør af kampen, Bjarne Munk Jensen, dog valgte at omstøde efter at have set billederne fra målkameraet.

Bjarne Munk om mødet med Sydkoreas træner:

- Han gav mig et stort knus og sagde, det er kun håndbold, og kampen er ovre, så jeg skulle glemme det. Det ændrer selvfølgelig ikke på, det var en fejl.

Derfor var beskeden ikke til at tage fejl af, da Bjarne Munk Jensen ud på de sene nattetimer blev kontaktet af Det Internationale Håndboldforbund, IHF. En fejl af den kaliber betyder, at danskeren ikke længere kommer i aktion ved dette VM.

- Det må jeg tage konsekvensen af. Jeg er selvfølgelig personligt rigtig, rigtig ærgerlig, når det er et VM i Danmark. Men det kan ikke nytte noget. Sådan er gamet, hvilket jeg også synes er okay.

- Jeg accepterer fuldt ud IHF’s beslutning. Jeg er næsten mere ked af det på de to andre delegerede og de to dommeres vegne, som jeg synes er uforskyldt i det. Det er for at sende et klart signal om, at det kan man ikke acceptere, siger Bjarne Munk Jensen i et interview til TV 2 SPORT.

Forklaringen på, hvordan det kunne gå så galt, ligger hos de to franske hjælpere, som skulle hjælpe Bjarne Munk Jensen med at finde de korrekte videobilleder.

- Det er kun sidste sekvens, jeg får fra mine hjælpere på min venstre side. Det er de franskmænd, som står bag målteknologien. Derfor er jeg nødt til at sige, der ikke er mål.

Føler du dig ikke uden skyld så?

- I mit indre gør jeg, men det hjælper ikke noget, når jeg sidder som IHF-ansvarlig. Så har jeg ansvaret for, det går rigtigt til. Det gjorde det ikke, og det må jeg tage konsekvensen af, siger Bjarne Munk Jensen.

Hvis man ser klippet over artiklen, skal man holde godt øje med bolden, der i anden omgang ryger en ekstra gang op på overliggeren og ned i jorden. Det er dén situation, observatør Bjarne Munk Jensen tilsyneladende har set.

Han er dog ikke i tvivl om, at der også kunne være foretaget nogle tiltag, der havde hjulpet situationen omkring billederne på vej.

- Vi skulle nok have haft nogle hjælpere, der var lidt bedre til at forstå håndbold. Jeg skulle måske også have haft en hjælper, der som minimum kunne snakke engelsk, så vi kunne kommunikere. Men det er jo kun undskyldninger og ikke noget, der med sikkerhed havde reddet det. Når han ikke finder den rigtige situation, og han ikke opdager, bolden rammer overliggeren to gange, så hjælper det ikke noget. Der kommer den menneskelige faktor ind. Vi laver fejl, hvilket jeg desværre gjorde denne gang, forklarer han.

Rent teknologisk fungerer det sådan, at der sidder tre kameraer inde i målet. De er ikke synkroniseret med TV-signalet eller andre TV-billeder på nogen måde. Det er ikke mulighed at se tid og spilsituation på billederne.

Derfor har de to personer, der styrer målkameraet, kun mulighed for at spole frem og tilbage på det klip. Da de finder situationen hvor bolden går i jorden anden gang, vælger de at vise det til Bjarne Munk Jensen. Uden at de tilsyneladende har opdaget, bolden kort forinden har slået i jorden på den anden side af stregen.

Du så kun målet fra den ene vinkel?

- Ja, det er korrekt.

- Hvad tænker du om, du kun fik præsenteret den vinkel?

- Det er jeg selvfølelig rigtig, rigtig ked af. Der er ikke nogen tvivl om, at den vinkel jeg ser det i, der er der ikke mål. Koreanerne kommer over i halvlegen og ser situationen i halvlegen, og så erkender de, at den ikke var inde. De var helt sikre på, muligvis på billeder fra jer, at bolden var inde.

Efter kampen måtte den danske observatør indrømme, at der var blevet lavet en klar fejl. En fejl, der selvfølgelig ikke måtte ske. Derfor var Bjarne Munk Jensen også mand nok til at erkende, at de havde en andel i, at Korea ikke sluttede med det korrekte antal mål.

Det fik Bjarne Munk Jensen til at tage de tunge skridt efter kampen mod Koreas omklædningsrum.

 - Da jeg så efter kampen, det var galt, gik jeg ned i Koreas omklædningsrum og sagde til træneren: ”Jeg beklager rigtig, rigtig meget, men der var mål. I har ret”. Han gav mig et stort knus og sagde, det er kun håndbold, og kampen er ovre, så jeg skulle glemme det. Det ændrer selvfølgelig ikke på, det var en fejl. 

Kunne I have taget jer bedre tid?

I situationen var jeg slet ikke i tvivl, fordi det var det eneste, jeg fik vist. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der skete noget før, som han ikke viste. Det vigtigste er, vi nu lærer af det, så vi kan undgå det fremover.