VM håndbold

Nem huskeregel: Sådan ved du, at der er mål

Hvis bolden rammer overliggeren to gange, så er der mål, fortæller ekspert.

Som du kan se fra 17 minutter og 25 sekunder inde i dette program, så er der ingen tvivl om, at der er mål, hvis bolden rammer overliggeren to gange.

Den danske dommerbedømmer Bjarne Munk fik en uheldig hovedrolle ved VM i håndbold, da han mandag underkendte et sydkoreansk mål, hvor TV-billederne efterfølgende viste, at bolden var langt inde over stregen.

Det endte med at få ham fyret fra turneringen, men havde han kendt til de fysiske principper bag sådan en situation, så kunne han have beholdt sit job.

Bolden ramte nemlig overliggeren to gange, og når det sker, så har bolden altid været i mål, lyder det fra Thomas Bull Andersen, der er lektor på Institut for idræt på Aarhus Universitet.

- Man skal tage højde for boldens fart, rotation og friktion, men udregningerne viser, at bolden altid vil have været inde over stregen, hvis den rammer overliggeren to gange, siger han til TV 2 SPORT.

Sammen med sine studerende på idrætsuddanelsen på Aarhus Universitet har han testet situationen både teoretisk og praktisk, og konklusionen er, at bolden, fiølge de fysiske principper, måtte have været over stregen, hvilket TV-billederne også tydeligt viste.

Han sammenligner situationen med en episode fra VM i fodbold i 2010, hvor engelske Frank Lampard ligeledes ramte overliggeren to gange - og hvor målet ligeledes blev underkendt. Ligesom i den sydkoreanske situation viste TV-billederne, at der skulle have været dømt mål.

- Vi kan faktisk være mere sikre, når det gælder håndbold. Harpiksen på bolden gør, at der er mere friktion, når bolden rammer gulvet, og så være længere inde over stregen for at den kan ramme overliggeren to gange, siger han.

Efter episoden ved VM valgte TV 2 SPORTs videnskabelige program 'SportsLab' at undersøge det i bund for endegyldigt at bekræfte teorien. Som du kan se fra 17 minutter og 25 sekunder inde i dette program, så er der ingen tvivl.

Rammer bolden overliggeren, ryger ned på stregen og op på overliggeren igen, så har bolden været inde over stregen, og der er mål.

Så selvom det internationale håndboldforbund, IHF, har droppet mål-teknologien ved dette VM, så kan turneringens dommere være sikre på, at der skal dømmes mål, hvis bolden på et tidspunkt senere i turneringen skulle ramme overliggeren to gange på samme skudsforsøg.