VM håndbold

Nørgaard: Vis os samme respekt som herrerne

Frustrerende, håbløst og mangel på respekt - det er bare nogle af de ord i kritikken mod IHF's valg af dommere og dommernes præstationer ved VM.

Hør Kim Rasmussens kritik af dommerne i videoen ovenfor

Ved VM har kritikken af dommerne været til at føle på. 

Polens danske træner, Kim Rasmussen, sammenlignede efter Polens kamp mod Holland dommerne med "en kedelig efterårsdag i Danmark", som ikke ville kunne dømme i den danske anden division. 

Også i den danske lejr har flere af spillerne udtrykt utilfredhed med kvaliteten af dommerstanden:

- Det er enormt frustrerende. Vi har arbejdet rigtigt hårdt for at stå til slutrunden, og være så godt forberedt som muligt, siger Ann Grete Nørgaard.

Hun råber op, da hun synes, at det har været hårdt for måden Danmark gerne vil dække op på.

- Så snart folk har været på kant, så er vi blevet vist ud for et godt ord. Jeg synes ikke der har været en linie i det, og det er det der mest frustrerende, siger Nørgaard.

Fløjspilleren fra Viborg er langt fra alene om sin kritik, og det ærgrer hende, at det skal være sådan.

- Det har simpelthen været så svingende. Jeg kan høre, at jeg får opbakning andre steder fra. Så det er nok ikke kun mig, der har det sådan, resonerer Nørgaard.

Også Rumæniens svenske landstræner Tomas Ryde har ytret stor forundring og harme over, at Norge havde haft det samme slovenske dommerpar fem gange, da de mødtes i fredagens semifinale.

-  At man prioriterer de bedste dommere til herrernes slutrunde, som spilles til januar - det er direkte håbløst, siger TV 2's håndboldekspert Trine Nielsen.

Hvorfor man ikke har valgt, at bruge de bedste dommere til begge slutrunder, og hvorfor det er damernes turnering, der får de mindre dygtige dommere, forstår hun ikke.

Nielsen konstaterer også, at der kort inden VM blev indført regelændringer, hvor turneringen skulle agere prøveklud. Grundet massiv kritik, blev den mest omfattende dog udskudt til sommeren 2016.

- Der har også været snak om, at damerne skulle spille i nederdele og alt muligt andet pis og papir. Det er jo håbløst, og ikke at vise respekt overfor damehåndbolden. Et verdensmesterskab er det samme for damer, som det er for herrer, siger Nielsen.

Er det så et spørgsmål om, at IHF nedprioriterer kvindehåndbold i forhold til herrehåndbold? Bent Nyegaard er ikke i tvivl:

- Det er umuligt ikke at drage den konklusion, at herrerne vurderes vigtigere end kvinderne. Og selvom dommerne ville sige noget andet, så tror jeg, at hvis vi sendte de samme dommere til herrernes VM i Polen, så ville der være kaos, mener Nyegaard.

Ann Grete Nørgaard mener ikke, at det er så svært, at gøre noget ved problemet.

-  Vi skal have de samme forudsætninger som mændene. Vi er de bedste kvindelige håndboldspillere, som spiller verdensmesterskab - så skal der også være de bedste dommere. De er nødt til at have respekt for os som idrætsudøvere og for vores sport, siger Nørgaard.

Danmark spiller sidste kamp ved dette års VM, når Rusland venter i kampen om femtepladsen. Du kan se kampen direkte på TV 2 søndag fra klokken 11.55.