VM håndbold

DHF om homo-sag: Skandale hvis det er sandt

Dansk Håndbold Forbunds generalsekretær Morten Stig Christensen håber på mere dokumentation i sagen om fravalget af homoseksuelle dommere

TV 2 Norge kunne lørdag fortælle at 52-årige Jutta Ehrmann-Wolf, en tysk topdommer med 25 års erfaring, var blevet valgt fra ved VM i håndbold på grund af sin "livsstil" - en eufemisme for Ehrmann-Wolfs homoseksualitet. Ehrmann-Wolfs historie bakkedes op af spanske Carmen Manchado, som hævdede at have fået samme besked, og sagen var med til at sætte dagsordenen ved VM's afslutningsdag.

- Det er en skandale, sagde norske Gro Hammerseng til TV 2 Norge, da historien kom frem, og Dansk Håndbold Forbunds generalsekretær Morten Stig Christensen brugte samme udtryk søndag. DHF-bossen understregede dog samtidig behovet for mere håndgribelige beviser.

I TV 2s VM-studie efter Danmarks nederlag til Rusland sagde Morten Stig Christensen følgende om sagen:

 - I dansk håndbold ville dette aldrig kunne ske. Her handler det udelukkende om kompetencer og ikke udfarve eller andet. Det er en frygtelig kedelig sag, men vi mangler noget dokumentation for hvis det er sandt, så er det helt urimeligt og så er det en skandale.

Præsidenten for det Europæiske Håndbold Forbund Jean Brihault, som også er rådsmedlem i det Internationale Håndbold Forbund, var dog mere kritisk over for Ehrmann-Wolfs og Manchados motiver.

- I denne kønsrelaterede sag er vi nødt til at holde fokus på vores selvrespekt i bade IHF og EHF. Jeg har aldrig hørt, at det (seksuel orientering red.) skulle være et udvælgelseskriterie. Hvis man, hver gang man ikke bliver udvalgt, siger, at det er på grund af seksuel orientering eller hudfarve eller religion, så mister vi en del af vores selvrespekt, lød det fra Brihault.

- Jeg håber, at det ikke er sandt og jeg har ingen indikation på, at der er noget at komme efter, tilføjede EHF-præsidenten.

-    Hvis alle dommere, som ikke bliver nomineret finder på en årsag, der ikke har med håndbold, at gøre, så står vi over for en umulig situation.

Morten Stig Christensen opfordrede dog til yderligere handling i sagen - specifikt at dommerne gik gennem det tyske håndboldforbund for at komme til bunds med historien.

- Vi løser ikke dette her gennem medierne, men det er virkelig godt at vi har fået gjort opmærksom på det, lød det fra DHF's generalsekretær.