VM håndbold

Pytlick: Derfor vandt Norge og ikke Danmark

Ifølge Danmarks tidligere landstræner Jan Pytlick ligger en stor del af hemmeligheden bag Norges succes i slutrunde-forberedelsen

Da Jan Pytlick blev fyret den 28. december 2014 efter Danmarks skuffende 8. plads ved EM i Ungarn og Kroatien, besluttede han sig for at holde et afsluttende pressemøde to dage senere.

Det danske kvindelandshold skulle prioriteres højere var Pytlicks budskab dengang, og set fra sidelinjen var den tidligere landstræner efterladt med samme fornemmelse, da Danmark endte på en ærgerlig 6. plads ved VM på hjemmebane søndag.

Norge og størstedelen af Danmarks nærmeste konkurrenter har bedre forberedelsesmuligheder og derfor også den sidste udslagsgivende rutine, når knald-eller-fald-kampene afgøres i sidste sekund, mener Pytlick.

-    Danmark har rutinen, alderen og holdet til at kunne spille med om medaljer, og jeg ved, at spillerne er meget skuffede. Vi havde alle sammen håbet, at de ville komme med i semifinalerne, og spille med om det, fortæller Pytlick til TV 2 SPORT.

- Men det er de små marginaler, som er afgørende. I Rumænien-kampen kunne vi lige så godt have vundet, og så havde vi været i semifinalen, men der er ingen tvivl om, at hvis man skal implementere nogle nye ting, så tager det tid, og det har holdet ikke haft så meget af, forklarer den tidligere landstræner.

Træningssamlinger afgørende
Vigtigst, set fra Thurø, hvorfra Jan Pytlick har overværet VM's afslutning, har dog været den kontinuitet, som Norge har kunnet opbygge gennem en årrække og som de seneste år ikke har været til stede i samme grad for Danmarks bedste håndboldspillere.

- Norge har erfaring som hold, og jeg synes, de har en vindermandskab. Selvom de kommer bag ud eller taber en kamp, så er de i stand til at komme igen. Det betyder rigtig meget, lyder det fra Pytlick. 

Forklaringen på denne vinderkultur skal ifølge den nuværende Vardar-konsulent findes i det faktum, at nordmændende har langt bedre mulighed for at forberede sig.

 Når Norges U-landshold er færdig med en fireårig cyklus - altså fra de kommer ind, til de stopper – så har de været samlet et år mere end vores hold. De er bare foran på alle parametre 

Jan Pytlick

- Nordmændene har 85 samlingsdage, hvor Danmark har lidt over 50. Dansk Håndbold Forbund skal forstå, at hvis man skal flytte landsholdet op på niveau med Norge, så skal der flere samlingsdage til og mere økonomi til. Vi er nødt til at konkurrere på lige fod med Rusland, Frankrig og Norge, som er samlet meget mere.

- Vores U-landshold er samlet omkring 50 dage, der er Norges samlet omkring 75 dage og det har de gjort kontinuerligt over de seneste ti år. Så når vi kigger på nordmændene og tænker ’ej, hvor er det flot’, så er det også fordi, at de arbejder under andre vilkår, end det danske landshold, slutter Pytlick.

Danmarks sjetteplads ved det dårligste VM-resultat de seneste otte år, og betyder at holdet nu skal ud i nogle svære OL-kvalifikationskampe mod VM-bronzevinderne fra Rumænien, OL-sølvvinderne fra Montenegro og Uruguay.