EM håndbold

Ny homo-sag rammer håndbold: EHF forbyder sympatiarmbånd

Det Europæiske Håndboldforbund forbyder anførerne fra de nordiske lande at spille med regnbuefarvede anførerbind ved det forestående EM i Polen.

De ville faktisk bare vise deres støtte til LGBT-samfundet.

Men det nægter Det Europæiske Håndboldforbund dem at gøre.

Det var planen, at Sverige, Island og Norges holdkaptajner skulle spille det snarlige EM i herrehåndbold i Polen iført et regnbuefarvet anførerbind. Men det får de ikke lov til.

I dag nægter EHF nemlig brugen af regnbuefarvede anførerbind. Det meddeler det svenske håndboldforbund.

- Jeg synes, det er sørgeligt, at EHF forhindrer os i at vise, hvad vi står for, når det gælder åbenhed, medmenneskelighed og alles ret til ligestilling, siger Sveriges landsholdskaptajn Tobias Karlsson.

Ved sommerens EuroGames i Stockholm var Tobias Karlsson ambassadør for stævnet. Den svenske playmaker har spillet Sveriges fem seneste træningskampe med det omtalte regnbuefarvede anførerbind.

Også kaptajnerne for Norge og Island, Bjarthe Myrhol og Gudjon Valur Sigurdsson, skulle have båret regnbueflaget på højre overarm ved slutrunden, mens tyskernes kaptajn Steffen Weinhold efter sigende har taget kontakt til Tobias Karlsson for at erhverve sig et lignende bind.

- At der er flere anførere, der sætter pris på bindene og ville bære dem, understreger jo bare, hvor vigtigt et budskab, det er, siger Tobias Karlsson.

- Svenska Handbollförbundet har den indstilling, at alle personer er lige meget værd, uanset køn, etnicitet, seksualitet eller religionstilhørsforhold. Vi stræber efter at være åbne over for alle mennesker, udtaler Lasse Tjernberg, landsholdschef i Svenska Handbollförbundet.

Polen, hvor slutrunden altså skal spilles, har igennem mange år døjet med svær diskrimination af homo- og transseksuelle.

Landets største parti, det meget højreorienterede Prawo i Sprawiedliwość - på dansk Lov og Retfærdighed - fik ved parlamentsvalget i oktober mere end halvdelen af alle sæder i landets parlament. Partiet er imod ægteskaber med personer af samme køn samt homoseksuelles ret til registreret partnerskab.

EM i herrehåndbold i Polen sættes i gang i morgen. Uden retten til at vise sympati med lesbiske, bøsser, biseksuelle og transseksuelle.