EM håndbold

EM-spillere støtter op om regnbuebindet: Et dumt forbud

Det svenske landshold er kede af, at de ikke må spille med regnbuefarvet anførerbind. Men de er glade for den store opmærksomhed, sagen har fået

Se EM i håndbold på TV 2 PLAY 

Et anførerbind – eller manglen på samme, har fået stor opmærksomhed i pressen på EM’s førstedag.

Sveriges anfører, Tobias Karlsson, havde en plan om at spille EM iført et regnbuefarvet anførerbind for at vise støtte til LGBT-samfundet.

Men det går ikke. Det Europæiske Håndboldforbunds (EHF) regler siger nemlig, at det ikke er tilladt at spille med det mangefarvede armbind.

Anførertitlen og anførerbindet er formelt afskaffet i international håndbold, og det er frivilligt, om holdenes kaptajn vil spille med et bind på armen. Men vælger man at spille med anførerbind skal det være i nationale farver eller ensfarvet, lyder det fra EHF.

EHF vil ikke tillade Tobias Karlsson og de andre nordiske anførere at spille med regnbuebind.

Hos det svenske landshold ærgrer man sig over, at de ikke kan vise støtte til støtte til homoseksuelle og slå fast, at alle mennesker er lige meget værd.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke må spille med det. Jeg synes, det var et godt initiativ, som holdet står 100 procent bag, siger den svenske landsholdsspiller Viktor Østlund til TV 2 SPORT.

Han bakkes op af landsholdskollegaen Mattias Andersson, der dog mener, at det nu er tid for landsholdet til at se på de kommende kampe, frem for politik.

- Vi står alle sammen om Tobias på landsholdet, men nu er beslutningen taget, og så må vi koncentrere os om håndbolden og ikke det, der foregår bag kulisserne, lyder det fra Mattias Andersson.

Godt med opmærksomhed

EM-slutrunden spilles i år i Polen. Et land, der gennem flere år har været kritiseret for svær diskrimination af homo- og transseksuelle.

Landets største parti, det meget højreorienterede Prawo i Sprawiedliwość er imod ægteskaber med personer af samme køn samt homoseksuelles ret til registreret partnerskab.

Og selv om det svenske landshold ikke har fået lov til at spille med regnbuefarver på armen, har hele balladen omkring forbuddet været med til at sætte hele problematikken omkring de homoseksuelles rettigheder i værtslandet på dagsordenen, mener den svenske landstræner Ola Lindgren.

- Jeg tror, alle er blevet taget lidt på sengen omkring, hvor stor opmærksomhed den her sag har fået. Den her turnering tillader det ikke, men vi kan håbe, det bliver anderledes i fremtiden, siger han til TV 2 SPORT.

- Vi kan mærke, at det er noget, der engagerer mange mennesker og det er en vigtig sag, så vi får se, hvad der sker fremover.

Sympati på Twitter  

På de sociale medier har flere håndboldprofiler udtrykt deres støtte til det svenske landsholds mærkesag.

- Er det en vittighed?, spørger den skadede tyske fløjspiller Patrick Groetzki på Twitter.

Også den norske landsholdsspiller Bjarte Myrhol har udtrykt sin mening på det sociale medie. Han lagde fredag et billede op sammen med islandske Gudjon Valur, hvor de to poserer med det regnbuefarvede armbind på armen.

Skjern-spiller Daniel Svensson forstår heller ikke reglen, som han kalder for pinlig.

 Hos det danske landshold vækker EHF-reglen også undren.

- Det er fint nok ikke at blande sport og politik sammen, men omvendt er sport en god mulighed for at komme ud med nogle ting. Jeg synes ikke, det lyder slemt. Man ser jo også spillere med svedbånd i andre farver end trøjen, siger Niklas Landin om sagen.

Også de spanske landsholdsspillere blander sig i kritikken. 

- Efter min mening er det en dum beslutning, for jeg synes ikke, Tobias gør noget forkert, han giver udtryk for sin holdning, og den er de fleste enige i, så hvorfor ikke? Jeg er altid imod, når folk ikke må sige, hvad de mener, siger Joan Cañellas.

Se de spanske spilleres holdning til sagen herunder.