EM håndbold

Hjemmebanens løftestang

På hjemmebane kan Polen formentlig se frem til en succesfuld EM-turnering. De historiske statistikker bør i hvert fald give håb til værterne

Se EM i håndbold på TV 2 PLAY.

Det er en gigantisk fordel at spille på hjemmebane ved en håndboldslutrunde. Lad os bare slå det fast inden de tolvte europamesterskaber sættes i gang i aften i Krakòv.

Så selvom Polen fik læsterlige klø i den sidste træningskamp mod Spanien i søndags - med fjorten mål - så bør de tage det helt roligt. De skal nok komme langt ved dette EM. Hjemmebanen giver ikke bare vinger. Den giver også medaljer. Der er næsten metal-garanti med, når man vinder retten til at afholde en håndboldslutrunde på herresiden.

En lille gennemgang af de seneste femten mesterskaber viser, at hjemmeholdet i elleve tilfælde er kommet frem til mindst semifinalen. Og hele ni gange er værterne endt i den store guldkamp.

Se blot på denne oversigt:

VM 2001 Frankrig, Guld
EM 2002 Sverige, Guld
VM 2003 Portugal, Nr. 12
EM 2004 Slovenien, Sølv
VM 2005 Tunesien, Nr. 4
EM 2006 Schweiz, Nr.14
VM 2007 Tyskland, Guld
EM 2008 Norge, Nr.6
VM 2009 Kroatien, Sølv
EM 2010 Østrig, Nr. 9
VM 2011 Sverige, nr. 4.
EM 2012 Serbien, Sølv
VM 2013 Spanien, Guld
EM 2014 Danmark, Sølv
VM 2015 Qatar, Sølv

Det pudsige er, at flere af nationerne kun har formået at komme langt, når det foregik i egen hule. Eksempelvis lande som Tunesien, Slovenien, Serbien og senest Qatar. Det er et spørgsmål, om vi nogensinde får dem at se i en medaljekamp igen. Det skal retfærdigvis nævnes, at Slovenien i 2013, ni år efter deres EM-sølv, nåede frem blandt de fire bedste ved VM i Spanien. 

De små detaljer

Hvad er det så, der gør, at et hjemmehold næsten altid når langt ved en slutrunde?

En ting er naturligvis motivationen. Alle er helt oppe på tæerne, godt hjulpet på vej af en oppisket stemning, der er med til at holde spillerne skarpe.

Så er der publikum. I takt med at hallerne har forvandlet sig til gigantiske arenaer, har opbakningen fået større og større indflydelse. Nu er det op imod 15-20.000 ekstra hjælpere, som spillerne har omkring sig til kampene. Det er helt sikkert, at denne fremragende opbakning automatisk løfter hjemmeholdet frem til præstationer, der indimellem er over det reelle niveau. Samtidig stresser det modstanderne - og måske vigtigst af alt, så presser det dommerne.

Der er ingen tvivl om, at et hjemmehold får noget ekstra fra dommerne et langt stykke hen ad vejen. Et dommerpar kan så let som ingenting finde en fejlscreening eller en angrebsfejl, der går hjemmeholdets vej, uden at nogen rigtig kan sige noget til det. Det har længe været et af håndboldsportens allerstørste problemer, og det seneste VM i Qatar var ingen undtagelse.

Det var ikke sådan, at Qatars modstandere blev bortdømt fra start til slut, men i knockout-fasen efter gruppespillet var der er par kontroversielle kendelser i kampene mod Østrig og Tyskland. Ved selvsyn så jeg Østrigs landstræner, Patrékur Johannesson, nidstirre dommerbordet efter ottendedelsfinalen.

Der var ingen tvivl om, hvad Johannesson mente. Qatar var blevet hjulpet af dommerne, og Østrig dermed snydt på nogle afgørende situationer i kampen, der endte 29-27 til Qatar.

Se videoklippet her, som jeg optog med min Iphone i minutterne efter kampen:

Det synes umuligt at gennemskue, hvor meget pres der er på de dommere, der bliver sat til at dømme et hjemmehold, og hvor meget de egentligt bliver hjulpet. Men det er glædeligt at se, at værtslandene ikke længere bliver hjulpet hele vejen.

Det er nemlig værd at bemærke, at ved de seneste fire slutrunder, der har værterne tabt finalen i tre af tilfældene. Det er et sundhedstegn, for sådan har det ikke altid været. Det værste eksempel i nyere tid var Tysklands VM-guld i 2007. Et verdensmesterskab, der ret beset blev vundet helt udenfor håndboldsportens regelsæt. Det var rå fysik og til tider vold.

Den rå fysik vil helt sikkert også komme i brug fra de polske værter ved dette EM. Spiller for spiller har de ikke holdet til at vinde EM-guld, og de vil skulle kæmpe hårdt for at komme frem til den sidste weekend med medaljekampene. Men de har deres fantastiske base i Arena Kraków med plads til 15.000 tilskuere. Her vil Europas mest fanatiske håndboldpublikum piske holdet frem til de maksimale præstationer.

Om det så er nok til at sende en vært i finalen for femte gang i træk, det er så et af de store spændingsmomenter, vi kan glæde os til de næste 17 dage.

Polen åbner EM i aften mod Serbien med hjemmebanes løftestang som tro støtte. Den svigter sjældent og plejer at være adgangsgivende til en medaljekamp.