EM håndbold

Kronprinsessen og EM-stjernen i fælles kamp: 10 råd mod mobning

Mikkel Hansen giver her sit bud på hvad man skal gøre, hvis man bliver moppet. Derudover får du ti konkrete råd som kan være med til at forebygge.

Se dokumentaren Mary og Mikkel mod mobning på TV 2 PLAY

Talen er klar. Og det samme er Mikkel Hansens råd.

- Det vil helt sikkert være at åbne munden, siger landsholdsspilleren og fortsætter:

- Jeg tror, det er rigtig farligt at gå med det selv og holde det inde.

Det, han taler om, er mobning. Blandt børn og unge. Og hvordan man skal reagere, hvis man er udsat for hetz eller drillerier.

Også selv om man måske i første omgang har lidt svært ved at få det sagt.

 - Når jeg har det mindre godt, så lukker jeg mig lidt inde, men jeg tror, det er rigtig vigtigt at få talt om og få fortalt folk om det, så ens forældre eller venner kan hjælpe, siger Mikkel Hansen.

Og han bliver suppleret af Hendes Kongelige Højhed, Kronprinsesse Mary:

- Det er meget vigtigt, at børn taler ud om det. Man skal virkelig lytte og tage barnets følelser og oplevelser alvorligt, og det er meget vigtigt, at dem, der bærer ansvaret for de fællesskaber, dette barn indgår i, er opmærksomme på den dårlige mekanik, der eksisterer i de fællesskaber, og hvordan man kan arbejde med dem for at skabe et miljø, hvor alle er med til at sige fra over for mobning, fortæller Kronprinsessen i et eksklusivt interview med TV 2 SPORT.

Mindre mobning i børnehåndbold

Netop de to, to af Danmarks mest populære personligheder, er gået sammen i arbejdet for at skabe bedre trivsel i fritidslivet og mindre mobning i børnehåndbold.

Det sker på tværs af deres egne initiativer i form af Kronprinsessens fond, Mary Fonden, og Mikkel Hansens anti-mobbeprojekt, MH24 – Mikkel Hansen mod mobning.

Mikkel Hansen har siden foråret arrangeret håndbold camps i MH24-regi. Camps, hvor der først og fremmest er fokus på at give deltagerne en god oplevelse på håndboldbanen, men også camps, hvor indtægterne går ubeskåret til initiativer mod mobning.

Et arbejde, der nu skal udvikles i samarbejde med Kronprinsesse Mary og Mary Fonden.

- Jeg glæder mig helt vildt til at være en del af det her, og jeg håber, at vi kan komme ud og inspirere en masse unge mennesker og gøre dem opmærksomme på, hvor vigtigt det faktisk er, hvor hårdt det faktisk er for de mennesker, som bliver ramt af mobning.

Fra fodbold- til håndboldbanen

Mary Fonden lancerede allerede i 2013 konceptet Klubfidusen i samarbejde med Red Barnet, Dansk Boldspil-Union og TrygFonden.

Klubfidusen er et trivselsmateriale og nogle konkrete værktøjer, som fodboldklubberne kan bruge til aktivt at styrke fællesskabet både på og udenfor banen.

Faktaboks om Mary Fonden

Mary Fondens mission er at bekæmpe social isolation ud fra den overbevisning, at alle har ret til at høre til.

Mary Fonden arbejder inden for tre indsatsområder, Mobning og Trivsel, Vold i Hjemmet og Ensomhed.

Indsatsområderne er udvalgt på baggrund af en omfattende analyse af det sociale område og Kronprinsesse Marys særlige interesse for de tre områder.

www: http://www.maryfonden.dk/

 

Og det er den grundidé, som Kronprinsessen og Mary Fonden i samarbejde med MH24 og Mikkel Hansen nu vil rykke ind på håndboldbanen.

- Vi har et fælles mål. Og nu skal vi i samarbejde skabe nogle konkrete redskaber, der kan gå ind hjælpe trænere med at skabe det miljø på holdet og i hele klubben, hvor der er plads til, at alle børn har det sjovt og har det godt med at deltage i håndbold, fortæller Kronprinsesse Mary.

Kronprinsesse Mary har besøgt flere fodboldklubber i forbindelse med projektet Klubfidusen. Her er kronprinsessen på besøg i fodboldklubben AaB i Aalborg.

Samarbejdet skal munde ud i et trivselsprogram for de 6-12-årige håndboldspillere. Et program, som skal afprøves hen over sommeren, og som efterfølgende skal tilbydes til interesserede klubber i løbet af efteråret.

- Vi har valgt de 6-12-årige, fordi erfaringerne og tidligere undersøgelser viser, at jo tidligere, man sætter ind og lærer børn det her med gode værdier og gode børnefællesskaber og at opføre sig ordentligt over for hinanden, jo større effekt har det; jo tidligere, man lærer dem det, jo bedre husker de, og jo bedre lever de med det, når de også bliver ældre, slår direktør i Mary Fonden, Helle Østergaard, fast.

Ti gode råd om mobning

Og mobning er også forældrenes ansvar.

Det mener Børns Vilkår og TrygFonden, der tidligere i år igangsatte kampagnen 'De voksnes ansvar', som skal klæde forældre bedre på til at tage ansvar, når børnene mobber hinanden.

Herunder får du ti gode råd til forældre, som vil forebygge mobning:

10 gode råd: Sådan forhindrer du mobning

 1. Tal pænt

  Modelfoto

  Tal pænt om de andre børn, forældre og lærere i dit barns påhør.

 2. Prioritér arrangementer

  Modelfoto

  Prioritér at deltage i klassearrangementer. Vær opmærksom på at opsøge forældre, du ellers ikke plejer at tale med.

 3. Tilbyd hjælp

  Modelfoto

  Tilbyd din hjælp, hvis nogle børn har svært ved at deltage i klassearrangementer på grund af praktiske omstændigheder.

 4. Støt dit barn

  Modelfoto

  Støt dit barn i at lege med forskellige klassekammerater. Det kan betale sig at gøre en ekstra indsats for at få legeaftaler med dem, man ikke ’plejer’ at lege med. Giv også klassekammeraters invitationer til fødselsdage og legeaftaler høj prioritet.

 5. Find de positive egenskaber

  Modelfoto

  Lær alle børnenes navne at kende. Også dem, der ikke naturligt kommer i jeres hjem. Brug evt. klassebilledet til en snak med dit barn om, hvem barnet går i klasse med. Hjælp dit barn med at finde de positive egenskaber hos de andre børn.

 6. Spørg ind

  Modelfoto

  Spørg ind til, hvad der er sket, hvis dit barn er ked af noget. Anerkend dit barns følelser, men hjælp også ham eller hende til at tænke over, om andre børn kunne have oplevet tingene på en anden måde i forbindelse med en konflikt.

 7. Vær nysgerrig

  Modelfoto

  Vær nysgerrig og anerkendende over for andre forældres holdninger – også selvom du ikke er enig.

 8. Vis interesse for barnets digitale liv

  Modelfoto

  Vis interesse for dit barns digitale liv. Tal om, hvordan man også på de sociale medier udviser omtanke over for andre. Reagér, hvis du oplever, at tonen og omgangsformen er hård og kan gøre nogen kede af det.

 9. Opmuntrer til at reagere

  Modelfoto

  Opmuntrer til at reagere, hvis dit barn oplever en klassekammerat blive dårligt behandlet. Man kan både trøste, ’sige fra’ eller og få hjælp af en voksen.

 10. Reagér

  Modelfoto

  Reagér, hvis du bliver bekymret for dit eget barns eller andres børns trivsel i klassen. Du kan tage kontakt til de pågældende forældre og/eller drøfte situationen med læreren.

Kilde: Børns Vilkår