Håndbold

Ungt offer for mobning: Jeg havde fundet kniven frem og købt tovet

Mobning kan være ødelæggende for et barn. Nu skal et unikt samarbejde mellem Kronprinsesse Mary og Mikkel Hansen sætte ind overfor problemet.

Se dokumentaren Mary og Mikkel mod mobning på TV 2 PLAY

- Jeg har været tæt på at begå selvmord to gange. Jeg havde fundet kniven frem og købt tovet.

De barske ord falder i en kort pause mellem håndboldafleveringer, skud og driblinger i Ceres Arena i Århus. Her er en masse unge samlet til håndbold camp arrangeret af landsholdsspilleren Mikkel Hansen.

Afsenderen er 13-årige Hannah Christine. Og hun er kommet til Mikkel Hansens camp med en barsk bagage. I flere år var hun offer for systematisk mobning i skolen.

- Mine ting blev smidt rundt, og jeg blev kaldt tyk og fed, fortæller hun med rolig og velovervejet stemmeføring.

Måske fordi hun nu endelig har fået de barske oplevelser på afstand.

- Jeg har flyttet skole to gange; første gang gik det godt, men så fik vi nye klasser, og så begyndte det bare forfra. Så begyndte jeg på Julemærkehjem, men da jeg så kom tilbage, så stod hende som havde mobbet mig bare klar til at mobbe igen, fortæller hun.

Hannah Christine har det i dag meget bedre, efter at hun har fået hjælp til at tackle mobningen. Men derfor har hun nu alligevel en klar besked, til dem der mobber:

- De skal bare lade være med, og ja, være søde personer fremover.

Vi har et stort ansvar

Og mobning er ikke bare et problem i skolen. Det er også et problem i børns fritidsliv. Eksempelvis på håndboldbanen hvor Hannah Christine bruger hendes tid denne dag.

Og det skal et nyt samarbejde mellem Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary og håndboldstjernen Mikkel Hansen sætte fokus på. De er gået sammen om at bekæmpe mobning blandt unge håndboldspillere.

- Jeg tror ikke, nogen kan være i tvivl om, hvor ødelæggende mobning kan være for et barns liv og dets fremtid, udtaler Kronprinsessen til TV 2 SPORT, og bliver suppleret af Mikkel Hansen:

- Jeg glæder mig helt vildt meget til at være en del af det her, og jeg håber, at vi kan komme ud og inspirere en masse unge mennesker og gøre en masse unge mennesker opmærksomme på, hvor vigtigt det er, og hvor hårdt det faktisk er for mennesker, som bliver ramt af mobning.

Og som du kan høre herunder, så føler Mikkel Hansen faktisk, at han som en kendt person har et ansvar for at sætte fokus på svære problematikker:

Samarbejde mellem Mary Fonden og MH24

Det nye samarbejde mellem Kronprinsesse Mary og Mikkel Hansen tager udgangspunkt i det anti-mobbe-arbejde som de begge har lavet hidtil i henholdsvis Mary Fonden og MH24 - Foreningen Mikkel mod mobning. Og helt konkret skal arbejdet munde ud i et trivselsprogram for 6 til 12-årige håndboldspillere.

Et program som skal afprøves hen over sommeren i år og som så efterfølgende skal tilbydes til interesserede klubber i løbet af efteråret.

Og der er ret mange unge der har ondt i fritidslivet. En undersøgelse af Center for Ungdomsstudier foretaget for Mary Fonden og Red Barnet i 2012 viser, at selv om de fleste børn forbinder sport med at have det sjovt og med gode kammerater, så har flere en hvert ottende barn i tredje til femte klasse alligevel på et tidspunkt droppet en fritidsaktivitet på grund af mobning og mistrivsel.

I en opfølgende undersøgelse sidste år fremgår det, at tre ud af ti har følt sig udenfor i deres klubber.

'Man begynder at tvivle på sig selv'

Og mobning er da også et tema, som de unge har masser af holdninger til, under håndbold camp'en i Århus. Og flere af deltagerne her også egne erfaringer, som man kan høre i klippet herunder:

Og det er vigtigt at fritidslivets idrætsaktiviteter fortsat er et sted, de unge søger imod frem for at forsøge at undgå dem.

- Jeg har selv dyrket masser af sport. Jeg har spillet fodbold, jeg har spillet tennis, jeg har spillet håndbold, jeg har lavet alle mulige ting, og jeg har altid haft ekstremt mange venner via det fællesskab, man får ved at dyrke en fritidsaktivitet, så derfor ved jeg, hvor fantastisk det er, men jeg ved også godt hvor barskt det kan være engang imellem, siger Mikkel Hansen.

Det kræver enormt mod

Mary Fonden med Kronprinsesse Mary i spidsen lancerede allerede i 2013 konceptet Klubfidusen i samarbejde med Red Barnet, Dansk Boldspil-Union og TrygFonden.

I den forbindelse har Kronprinsessen selv besøgt flere fodboldklubber.

Kronprinsesse Mary har besøgt flere fodboldklubber i forbindelse med projektet Klubfidusen. Her er Kronprinsessen på besøg i fodboldklubben AaB i Aalborg.

Konceptet Klubfidusen er et trivselsmateriale og nogle konkrete værktøjer, som fodboldklubberne kan bruge til aktivt at styrke fællesskabet både på og uden for banen.

Og det er den grundidé som Kronprinsessen og Mary Fonden nu i samarbejde med MH24 og Mikkel Hansen vil rykke ind på håndboldbanen.

- Det med at sige fra; at være villig til at gå til den, der mobber, og sige: 'Det er ikke i orden', det kræver enormt mod, siger Kronprinsesse Mary, og fortsætter:

- Og det mod kan være nemmere at finde, hvis hele gruppen er enige om, at 'vi vil ikke acceptere den måde at behandle andre mennesker på, fordi vi vil gerne have et godt miljø, hvor der er plads til alle'.

TV 2 har helt eksklusivt fulgt tilblivelsen af det nye samarbejde mellem Kronprinsessen og Mikkel Hansen, og det er blevet til programmet 'Mikkel og Mary mod mobning'. Se det på TV 2 PLAY.