EM håndbold

Derfor må du ikke råbe, når der er landskamp

En stemmetræner fra Det Kongelige Teater advarer imod at heppe og råbe højt, når Danmark spiller landskamp

Se EM i håndbold på TV 2 PLAY.

De fleste har nok prøvet at leve sig så meget ind i en landskamp, at man ender med at huje, heppe og råbe som en anden Ulrik Wilbek hjemme i sofaen.

Men det skal man holde sig fra ifølge en stemmeekspert. At heppe og råbe sin stemme hæs kan nemlig sidestilles med at få en fysisk sportsskade.

- Det, der sker, når man råber er, at der opstår en lille blødning på stemmelæberne, fordi de bliver slået rigtig hårdt imod hinanden, siger Klaus Møller, der er stemme-træner på Det Kongelige Teater.

- Det kan sammenlignes med at få et trælår eller et vrid i foden. Og det er jo ikke noget man så bare lige tager en løbetur på. På samme måde skal man passe på sin stemme.

"Håndboldspillerne kan alligevel ikke høre det"

Ifølge Klaus Møller skal man derfor lade være med at leve sig alt for meget ind i landskampene, når de kører i fjernsynet.

- Man skal stoppe, når man kan mærke, at det ikke føles rart for stemmen mere.

- Man skal heppe, men man skal måske tænke, at de der håndboldspillere på skærmen alligevel ikke kan høre, hvor meget man råber hjemme i stuen.

 Under håndboldkvindernes VM i Herning i december kørte TV 2 kampagnen ”Brøl for Danmark”, der i al sin enkelthed gik ud på, at håndbold-fansene skulle brøle deres støtte til Danmark. En kampagne, der ikke modtager Klaus Møllers klapsalver.

- Jeg synes, det er at lege med folks helbred, når man beder dem om at gå ind i en boks og brøle rigtig højt, fordi der kan opstå skader på stemmen. 

- Der er rigtig mange mennesker, som godt kan klare det, men hvis man tænker, at nu skal jeg virkelig brøle for Danmark, så giver man den måske lige lidt ekstra.

- Det svarer til, at man op til en boksekamp fik folk til at banke knytnæven ind i en væg for at se, hvem der kan slå hårdest for Danmark, lyder det fra Klaus Møller.

Til dem som tør, kan der brøles og heppes i aften, når Danmark møder Spanien. Se kampen fra klokken 20.00 på TV 2.