EM håndbold

Fænomenal anden halvleg i dansk EM-triumf

En fremragende anden halvleg sikrede Danmark sejren over Spanien. Nu er EM-semifinalen ikke langt væk.

Se EM i håndbold på TV 2 PLAY.

Danmark er på vej mod noget stort ved EM. 

Søndag aften leverede Gudmundur Gudmundssons hold af gudsbenådede håndboldspillere en ny stor EM-kamp og besejrede Spanien med 27-23 på en fænomenal anden halvleg, og semifinalen er nu synlig i horisonten. 

En høj feber holdt den danske assistent Tomas Svensson hjemme i hotelsengen, og landstræner Gudmundur Gudmundsson skulle klare sig selv på bænken – med støtte og gode råd fra talentchef Claus Hansen, der ikke måtte være på bænken, men sad på første række bagved. 

Herfra forsøgte talentchefen med små sedler at hjælpe den danske landstræner, men det blev hurtigt stoppet af kampens observatør.

Gudmundsson havde ellers brug for alle de råd, han kunne få.

Allerede efter fem minutter måtte islændingen tage sin første timeout, da Danmark var bagud med 1-4. 

I fraværet af forsvarsprofilen Guardiola, som Spanien måtte skifte ud af EM-truppen før kampen med en skade, ændrede spanierne forsvarsformation og begyndte i en offensiv 5-1-formation mod Danmark. 

Fløjen Ugalde løb ude og skulle genere de danske bagspillere – og han fik stor succes med det. De danske spillere kunne ikke finde rytmen og hullerne i et fantastisk godt spansk forsvar – og i målet var der slet ingen huller. 

’Monstret’ Arpad Sterbik på to meter og 119 kilo stod forrygende og havde en redningsprocent på 75 efter 10 minutter. 

Danmark kæmpede sig langsomt ind i kampen, men Spanien førte 14-11 ved pausen. Det føltes som heldigt snuppet. 

Da anden halvleg begyndte, lignede det en ny sort aften mod det spanske hold, der har givet Danmark så mange sorger tidligere.

Først Mikkel Hansen, så Casper U. Mortensen to gange og til sidst Hans Lindberg brændte store chancer alene med Sterbik, der lignede en mand, der var ved at lukke kampen.  

Men Men Niklas Landin ville ikke stå tilbage for sin spanske kollega.

Den danske keeper begyndte også at stå stort, og tilråbene ”Landin, Landin, Landin” spredte sig på tribunerne. Nok er vi i Polen, men de danske fans kan altså skabe en hjemmebane alle steder. 

Jesper Nøddesbo viste den skarphed over for Sterbik, som holdkammeraterne havde manglet og scorede tre mål i begyndelsen af anden halvleg. Danmark levede stadig.

Med et kvarter igen kom udligningen, da Mikkel Hansen bragede bolden ind til 18-18. 

Den spanske landstræner tog straks timeout for at lade alle sine kanoner op igen, men der var ikke mere krudt på den spanske bænk. 

Casper U. Mortensen gav Danmark den første føring med målet til 19-18, og siden så danskerne sig ikke tilbage. 

Et forrygende forsvar og en fantastisk Niklas Landin - der storspillede med 16 redninger i kampen - holdt de spanske stjerner fra at score, Mikkel Hansen leverede smukt assistspil, og Michael Damgaard bankede boldene ind. 

Til sidst var selv monstret Sterbik ikke skræmmende mere. 

Tænk engang - hvornår har et håndboldhold sidst haft en målmand med 21 redninger og alligevel tabt? Det gjorde Spanien på en vidunderlig dansk aften i Wroclaw. 

Danskerne fører nu gruppen med seks point sammen med Tyskland, som Danmark møder på onsdag. Inden da venter Sverige i den næste kamp på tirsdag.