Håndbold

Balladens jordemoder måtte ud

TV 2 SPORTs håndboldredaktør, Dan Philipsen, kommenterer på bruddet mellem landsholdet og Mette Gravholt.

Over artiklen kan du høre Klavs Bruun Jørgensen udtale sig om Mette Gravholt under VM på hjemmebane i december.

Man kan skilles på mange måder.

Nogle skilsmisser er nødvendige, nogle få er lykkelige og nogle er hæslige.

Bruddet mellem Mette Gravholt og Klavs Bruun Jørgensen/landsholdet er vel lidt af det hele.

Som i de fleste forlis er der også i denne sag sket fejl på begge sider. Læser du disse linjer i håbet om at få udpeget en entydig skurk, så læser du forgæves.

Lad os begynde med landstræneren. Klavs Bruun Jørgensen kom ind i jobbet med sin "no bullshit"-attitude. Han slog fra første dag fast, at fortidens ævl, kævl og fnidder ville blive straffet hårdt. At man røg ud, hvis man ikke stillede sig til rådighed i holdets - og KUN holdets - interesse. Den bakterie, der florerede på Jan Pytlicks landshold, skulle renses ud.

Men han forsømte at føre det ud i livet, da fnidder-fjæset gjorde sin ødelæggende entre ved VM i Herning. Det begyndte på TV 2, da Mette Gravholt live i studiet slog fast, at hun ikke brød sig om landsholdets spillestil.
Det beskidte vasketøj blev ikke pillet ned fra snoren. Bruun Jørgensen bidrog selv - også i det offentlige rum. Dem, der kender ham, kunne se, at han tydeligvis kæmpede en indre kamp med ikke at skrige ud til alle, at han var tosset på Mette Gravholt.

Hvad der er sket hjemme på Hotel Scandic, ved vi ikke, men man behøvede ikke være cand.et.eller.andet i retorik for i de efterfølgende dage at se problemet. Det var tæt på komisk, når Dansk Håndbold Forbunds pressemedarbejder Alexander Elverlund troligt fulgte i hælene på Gravholt til pressemøderne - sjovt nok så vi ham kun i TV 2-studiet, når stregspilleren skulle på.

Det var tydeligt, at Gravholt havde brudt holdets kodeks. Det, der i Bruun Jørgensens 1. lov ville medføre bortvisning. Men han smed ikke Gravholt hjem fra Herning. Forskellen fra den med afstand bedste stregspiller og ned til den næstbedste, var sikkert for stor midt i et vigtigt mesterskab på hjemmebane. Da gik Klavs Bruun Jørgensen på kompromis med sin stil og sine løfter til holdet. Gad vide, hvordan det er blevet set i resten af truppen? No bullshit-chefen tog ikke konsekvensen af bullshit.

Balladens jordemoder var Mette Gravholt. Hvor er det paradoksalt, at netop hun spredte virus på Bruun Jørgensens nye landshold. Hende, der mest af alle roste ham, hans klare tale og stil. Altså før den spillemæssige modgang ramte hendes eget spil, da det ret tidligt i Herning stod klart, at Klavs Bruun Jørgensen ikke havde skabt mirakler og fået forvandlet et moderat landshold til et medaljemandskab.

I fem VM-dage holdt DHF den tikkende bombe væk fra pressens lufthavnsscanner. Da hun endelig kom tilbage, leverede hun sit legendariske interview med TV 2's Jonas Kristensen. De fleste seere husker sikkert, at hun nægtede at svare på spørgsmål om sig selv, "fordi pressen ikke kunne håndtere det".

Mette Gravholt, det var dig, der ikke kunne håndtere den ballade, du selv var med til at skabe. I dag fremstår det interview ikke som andet end ynkeligt.

Balladen har stensikkert fyldt alt, alt for meget i Herning og derved har vi én af forklaringerne på den pauvre, danske indsats. Mette Gravholts stemme er den på landsholdet, der fylder mest. Hun er godt begavet, hun er håndboldklog og hun er retorisk en af de stærkeste.

Derudover er hun meget tæt veninde til landsholdets nøglespiller Kristina Kristiansen. De to har fulgt hinanden tæt i Tvis Holstebro, på landsholdet og i dag i NFH Nykøbing. Deres samspil på banen er i verdensklasse, hvilket deres venskab udenfor linjerne også er. Og det har helt sikkert ikke været en fordel, da december-stormen rasede på Hotel Scandic. Nu har vi også en del af forklaringen på, at nøglespiller Kristiansen spillede et dårligt VM og på intet tidspunkt virkede glad. Spørgsmålet er hvor meget hun lod sig påvirke af problemerne mellem Gravholt og landstræneren.

Grundlæggende er jeg enig i Klavs Bruun Jørgensens beslutning om at gøre Gravholt til eks-landsholdsspiller. Når han mener, at hendes opførsel ikke er god nok, så skal man ikke spille for sit land.

Det har sikkert været svært for Klavs Bruun Jørgensen. I hvert fald svækker han sit landshold betydeligt. Mette Gravholt er en fremragende håndboldspiller i den ene ende af banen. Og hvad vil dette betyde for Kristina Kristiansens fremtid i rødt og hvidt? Vil det lette hende eller tynge hende? Følger hun veninden, som hun har gjort i hele sin seniorkarriere?

Til marts venter de vitale OL-kvalifikationskampe i Aarhus. Det er langt fra givet, at Rio-billetten bliver indløst. Klavs Bruun Jørgensen kan ikke indlede sin landstrænerkarriere med to skuffelser. For lad os erkende, at hans åbning i Herning ikke var prangende. Nu var tiden ganske vist hans fjende, men faktum er, at han ikke fik rykket landsholdet spillemæssigt eller resultatmæssigt. Og truppens sygdom fik han først givet en indsprøjtning her seks uger efter turneringen.

Sidste lussing i denne tabersag skal tildeles Dansk Håndbold Forbund. Håndteringen af Mette Gravholt-sagen har været grænseløs amatøragtig.

Klavs Bruun Jørgensen havde sin få minutter korte fyrings-telefonsamtale med Gravholt i torsdags. Lørdag eftermiddag kommer TV 2 på historien, kontakter landstræneren og skriver historien. Uden at Klavs Bruun Jørgensen ønsker at kommentere den. 26 timer senere - stadig uden en lyd fra DHF - udsender NFH Nykøbing en pressemeddelelse og bekræfter TV 2’s historie med voldsomme udtalelser fra Mette Gravholt.

Tilbage står et tavst forbund. Hvor er DHF’s kommunikationsafdeling? Hvor er sportschef Ulrik Wilbek? At være på bagkant i tabersager gør altid skaden større. Det bør man efterhånden have lært i Dansk Håndbold Forbund.

Herunder kan du høre Mette Gravholt tale ud efter VM på hjemmebane i december.