Håndbold

Danmark får ekstra Champions League-plads

Danmarks nummer to fra kvindernes liga slipper for at skulle gennem kvalifikationsspil efter regelændring i det europæiske håndboldforbund.

De kan godt begynde at løfte armene i Team Esbjerg - om ikke begge to strakt over hovedet, så i hvert fald lidt tøvende til skulderhøjde - for en af klubbens helt store ambitioner er meget tæt på at blive indfriet.

Vinder klubben grundspillet i kvindernes Primo Tours Ligaen i denne sæson, vil det nemlig givetvis udløse en billet direkte til Champions League.

Det europæiske håndboldforbund EHF har ændret reglerne for Champions League-deltagerne fra næste sæson, så Danmark får to pladser direkte i gruppespillet i stedet for en direkte plads og en plads i kvalifikationsspillet.

Det sidste var tilfældet for Team Esbjerg i denne sæson, og det gik ikke godt for vestjyderne, der ikke kom videre og derfor måtte en tur i Cup Winners Cup i stedet. I øvrigt uden den store succes …

Hidtil har Dansk Håndbold Forbund givet den direkte plads til mesterholdet - i denne sæson FC Midtjylland - og dernæst pladsen i kvalifikationen til vinderen af grundspillet.

Og bibeholder DHF den regelpraksis, kan Team Esbjerg med en enkelt sejr i de to sidste kampe i grundspillet, hjemme mod Ringkøbing og ude mod København, godt begynde at drømme om det forjættede håndboldland, for så vinder Team Esbjerg grundspillet.

- Der er ikke meldt noget ud til klubberne endnu, så indtil vi hører noget fra officielt hold, tør vi ikke tro på noget. Det vil være logisk, hvis DHF stadig gør, som de har gjort hidtil, så grundspilsvinderen bliver belønnet, men vi mangler jo stadig selv to point for at vinde grundspillet. Men det er da i hvert fald glædeligt for dansk håndbold med en ekstra direkte plads, siger Esbjerg-træner Lars Frederiksen til TV 2 SPORT.

Team Esbjerg har til næste sæson forstærket sig med Lærke Møller og har samtidig formået at holde på den europæiske stjernespiller Estavana Polman, og målet er at få succes både på hjemlig grund og i Europa.

Dansk Håndbold Forbunds sportschef, Ulrik Wilbek, havde søndag aften ikke hørt om EHF’s beslutning, der blot er blevet kommunikeret ud på forbundets hjemmeside i løbet af ugen, men EHF’s kommunikationschef JJ Rowland bekræfter regelændringen overfor TV 2 SPORT.

- Det er nu op til Danmark at nominere de to hold, der er direkte kvalificeret til gruppespillet i Champions League, siger han.

Meget tyder altså på, at både guldvinderen og vinderen af grundspillet er sikret direkte kvalifikation, men det kunne Ulrik Wilbek ikke bekræfte.

De to direkte pladser i Champions League opstår, fordi Danmark rangerer som nummer to på den såkaldte koefficientliste for klubhold efter Ungarn, der ligeledes får to pladser direkte i gruppespillet.

De otte næste nationer på ranglisten får en plads direkte i gruppespillet, mens de sidste fire pladser enten bliver tildelt direkte af wild cards fra EHF eller via kvalifikationsspil. Hidtil har de 12 bedste nationer haft hver én garanteret plads i gruppespillet.