Håndbold

Redaktør: Skammens dag i dansk håndbold

TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen er langt fra imponeret over forløbet, der i dag har ført til at KIF Kolding København er blevet fratrukket

Dansk håndbold, det her er simpelthen for dumt. Uværdigt. Pinligt. Skandaløst.

Kære læser, find bare nogle flere værdiladede skældsord. Det hele dækker i den forfærdelige sag om KIF Kolding Københavns ulovlige brug af træner Carlos Ortega.

Sidste spillerunde i Herreligaen

De syv kampe i sidste spillerunde:

  • Mors/Thy-SønderjyskE
  • Skanderborg-Ribe/Esbjerg
  • Tvis Holstebro-KIF Kolding København
  • BSV-Aalborg
  • Skjern-Nordsjælland
  • Århus-GOG
  • Skive-HC Midtjylland

Hvordan kan du, dansk håndbold, være bekendt, at vi fire timer før sidste spillerunde i herreligaen får vendt op og ned på det hele?

Hvordan vil du forklare Nordsjælland Håndbold, at de måske alligevel rykker ud og mister livet som hårdtarbejdende ligaklub?

Hvordan vil du undskylde overfor Skanderborgs spillere, at de efter 25 hårde kampe alligevel ikke skal spille om en sensationel plads i slutspillet?

Hør her, ligaen begyndte den 28. august klokken 19.30. 25 spillerunder senere, 209 minutter før den 26. spillerunde, rodes der rundt i stillingen på grund af flere ugers juridisk uro. Undskyld mig, det er himmelråbende amatøragtigt. En skamplet på dansk håndbold. Et imagetab af dimensioner. Og så efter det sjoveste og mest spændende grundspil i mands minde. Dansk håndbold har ganske enkelt stået i forsvar, tilkæmpet sig bolden, vendt sig om og kylet læderet direkte ind i eget mål.

Skammens finger peger i få retninger i denne tabersag. Lad os vende den mod sagens arnested i Kolding. Jeg tror ikke en meter på, at KIF Kolding København ikke vidste, at de udfordrede reglerne, da de lod træner Carlos Ortega sidde på sidelinjen i de tre famøse kampe mod Skive, Sønderjyske og Mors/Thy. Måske findes der en juridisk passus, der kan bruges som smuthul. Men også i Kolding ved de selvfølgelig, at klubberne sammen har aftalt, at trænerne skal indgå i lønsummen. De 13 andre klubledere er i hvert fald ikke i tivivl. Ellers spurgte Kolding vel ikke om lov til at bruge Ortega hos DHF. Og hvis Kolding har så god en sag, så er det da underligt, at de ikke ankede den første dom på 100.000 kroner. Den accept i sidste uge var en ren tilståelse.

Jeg forstår heller ikke, at det skulle tage så lang tid med denne afgørelse. Hvorfor skulle de tre klubber, der har anket sagen, bruge så lang tid på deres anke? Hvorfor skulle DHF’s appeludvalg votere helt frem til få timer før sidste spillerunde? Jeg er med på, at jura er en snørklet størrelse, men med under en uge til sidste spillerunde burde udvalgets medlemmer have siddet dag og nat, indtil de var klar med en lynafgørelse. Så vi ikke endte ud i den farce, som herreligaen nu er blevet.

Jeg har tidligere på denne klummeplads appelleret til, at Skive, Sønderjyske og Mors/Thy ikke fik de fem point. Jeg erkender, at Kolding var en anelse bedre stillet med Ortega på bænken i de tre kampe. I forhold til reglerne, så fik de en fordel. Men jeg har bare så ekstremt ondt af Nordsjælland og Skanderborg. To hårdt arbejdende klubber, der nu straffes sportsligt og økonomisk. Uden at have gjort noget som helst forkert. De har spillet sig til henholdsvis overlevelse og en slutspilschance. Begge dele er nu flået fra dem.

På den anden side, så er regler jo regler.  Jeg er sikker på, at stort set alle klubledere i dansk håndbold er glade for denne dom – om end ingen kan glæde sig over tidspunktet og timingen. Mange klubledere har været rasende over, at Kolding slap så billigt i første omgang.

Det frygtelige for dansk håndbold er, at det ikke er første gang, at jura opfattes forskelligt og medfører kaos i 11. time. I 2009 fik Bo Spellerberg karantæne op til DM-finalen, men hans klub fandt en juridisk spidsfindighed i reglerne og fik få timer før DM-finalen Spellerberg fri af karantænen. Klubbens navn: KIF Kolding.

Læren af denne sag må være, at man i DHF igen kigger sine love efter. At klubledere tolker i øst og vest uden klare regler, er simpelthen ikke professionel sport værdig.

Imens venter vi på en grotesk, dramatisk spillerunde i aften….og på at KIF Kolding København eventuelt anker til DIF. Så jo, måske har vi end ikke set toppen af dette ragnarok.