Håndbold

Landstræner: Kroatien-kamp er en finale

De danske håndboldherrer tager fredag hul på OL-kvalifikationen mod Kroatien. En kamp, som Gudmundur Gudmundsson anser som weekendens vigtigste.

Bliv opdateret på herrelandsholdet

Håndboldmagasinet Kontra fokuserer på herrelandsholdet inden weekendens vigtige OL-kvalifikationskampe.

Se med på TV 2 SPORT onsdag d. 6/4 og torsdag d. 7/4 klokken 22.50 samt efterfølgende på TV 2 Play.

Se Danmark-Kroatien direkte på TV 2 og TV 2 Play fredag fra klokken 20.00.

Hvis Mikkel Hansen, Niklas Landin og landsholdskammeraterne gør sig håb om deltagelse i sommerens olympiske lege, er der ikke plads til nogen kold start i OL-kvalifikationen.

De danske håndboldherrer får nemlig en alt andet end blød begyndelse på weekendens kvalifikation. Første kamp står mod kraftkarlene fra Kroatien, der i januar vandt EM-bronze. En modstander, som den danske landstræner Gudmundur Gudmundsson har stor respekt for i en kamp, som han betragter som yderst essentiel:

- Første kamp er den vigtigste. Det er som en finale. Kroatien er et meget fysisk stærkt hold med store spillere.

Program for OL-kvalifikationen:

Fredag d. 8/4:

17.00: Spanien vs. Slovenien, TV 2 SPORT
18.00: Bahrain vs. Norge, TV 2 PLAY
18.45: 2. halvleg af Bahrain vs. Norge, TV 2 SPORT
20.00: Danmark vs. Kroatien, TV 2
22.25: Studie efter kampen, TV 2 SPORT

Lørdag d. 9/4:

18.00: Kroatien vs. Bahrain, TV 2 PLAY
18.30: Sverige vs. Slovenien, TV 2 SPORT
20.30: Danmark vs. Norge, TV 2
22.20: Studie efter kampen, TV 2 SPORT

Søndag d. 10/4:

16.30: Sverige vs. Spanien, TV 2 SPORT
18.00: Norge vs. Kroatien, TV 2 SPORT
20.00: Danmark vs. Bahrain, TV 2
22.20: Studie efter kampen, TV 2 SPORT

- De vil gerne lave mange spilstop, så vi skal være kloge i vores angrebsspil. Men de har jo også meget dygtige spillere i deres angreb – specielt i mand-mod-mand- dullerne, lød det fra islændingen, da han besøgte TV 2 SPORTs håndboldmagasin Kontra.

En af de allerfremmeste i de direkte dueller er Domagoj Duvnjak, som har en stor rolle i begge ender for kroaterne. Han er ifølge håndboldekspert Bent Nyegaard også nøglen for Kroatien, hvis de skal have succes i OL-kvalifikationen i Herning.

Domagoj Duvnjak er det totale omdrejningspunkt i begge ender. En sand dynamo som styrmand i offensiven og fremskudt førstemand i forsvaret

Bent Nyegaard

Udover Danmark og Kroatien tæller OL-kvalifikationsgruppen også Norge og Bahrain. Bliv klogere på dem og deres nøgler til OL-kvalifikationen ifølge Bent Nyegaard i oversigten nedenfor.

Danmarks modstandere i OL-kvalifikationen

Bliv klogere på de fire landshold, der kæmper om at kvalificere sig til OL i Rio. Det tæller landsholdenes olympiske historie, indbyrdes styrkeforhold mod Danmark og en chancevurdering fra håndboldekspert Bent Nyegaard.

Kroatien

Domagoj Duvnjak.

Kroatien

Olympiske deltagelser: 4 (1996, 2004, 2008 og 2012).

Bedste resultat ved OL: Vinder (1996 og 2004).

Indbyrdes statistik mod Danmark: 24 kampe - 8 sejre, 1 uafgjort og 15 nederlag.

Seneste kamp mod Danmark: Nederlag på 24-28 i kampen om 5. pladsen ved VM 2015.

Seneste sejr over Danmark: 32-21 i gruppekamp ved OL 2012.

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Kroatien går videre til OL: 40 %

Nøglen for Kroatien: De skal ligesom Danmark vinde kampene i forsvaret. De er fysisk meget stærke. Hvis deres offensive forsvar fungerer, og deres målmænd også præsterer, så er det saftsusme også et godt hold. De har måske ikke den samme store erfaring, som de havde tidligere, men til gengæld har de en fænomenal kampgejst.

Domagoj Duvnjak er det totale omdrejningspunkt i begge ender. En sand dynamo som styrmand i offensiven og fremskudt førstemand i forsvaret. Uden Duvnjak ville Kroatien være et klart decimeret mandskab – stadig fint, men slet ikke på samme niveau som med Kiel-spilleren ombord. 

Foto: Scanpix Denmark

Norge

Bjarte Myrhol

Norge

Olympiske deltagelser: 1 (1972)

Bedste resultat ved OL: 9. plads (1972)

Indbyrdes statistik mod Danmark: 129 kampe - 35 sejre, 9 uafgjorte og 85 nederlag.

Seneste kamp mod Danmark: Nederlag på 34-30 ved Golden League i Paris i januar.

Seneste sejr over Danmark: 32-31 ved Golden League i Aalborg i 2014

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Norge går videre til OL: 30 %

Nøglen for Norge: Der er sket en ekstraordinær fremgang i norsk håndbold. Landsholdets største force er sammenholdet og spillernes enorme energi.

Sander Sagosen fra Aalborg Håndbold bærer trods sin unge alder en meget, meget stor del af holdet. Det så vi senest ved EM i Polen.

Desuden skal Bjarte Myrhol nævnes som holdets fightende identifikationsfigur, der river fingrene i stykker, men taper dem op og kæmper videre, som en anden Morten Wieghorst i Brøndby-trøjen med blodig bandage. Hvor smerte ikke er noget, man ænser; det skal man bare videre med. Også lidt ligesom Michael V. Knudsen - der findes intet andet end en 100-procents indsats for sådanne spillere.

Foto: Scanpix Denmark

Bahrain

Husain Alsayyad har scoret 600 mål i 117 landskampe.

Bahrain

Olympiske deltagelser: 0

Bedste resultat ved OL: Har aldrig kvalificeret sig til OL. Bahrain har en enkelt deltagelse ved VM, hvor de i 2011 blev næstsidst.

Indbyrdes statistik mod Danmark: 0 kampe

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Bahrain går videre til OL: 0 %

Nøglen for Bahrain: Der findes ikke et skattekammer under ørkensandet eller noget andet sted på kloden med en nøgle, der kan bringe Bahrain foran to af de tre nationer og videre til OL-turneringen.

Foto: Scanpix Denmark

Danmark

Mikkel Hansen og Anders Eggert.

Danmark

Olympiske deltagelser: 6 (1972, 1976, 1980, 1984, 2008 og 2012)

Bedste resultat ved OL: 4. plads (1984)

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Danmark går videre til OL: 60 %

Nøglen for Danmark: Defensivens samarbejde med en af verdens allerbedste målmænd. Fungerer det, så ruller kontrafasen og så vinder Danmark. Det er først og fremmest forsvaret, der bliver afgørende, men ethvert hold, som har en spiller som Mikkel Hansen til rådighed, vil have opbygget en vis afhængighed til hans præstationer.

Det er uvurderligt, at DHF er lykkedes med at få OL-kvalifikationen til Herning og dansk grund. Man får ikke bedre chance – alt er lagt til rette. Det er bare at gå ud og høste frugterne af forarbejdet for at få hjemmebanefordel.

Jyske Bank Boxen gyngede sgu godt i ’14, og hvis den gynger ligeså godt her i weekenden, så er det et magisk sted at spille.

Foto: Scanpix Denmark