Rio 2016

Danmark er tæt på OL efter uafgjort mod Norge

De danske håndboldherrer spiller uafgjort 25-25 mod Norge i OL-kvalifikationen. Danmark sikrer sig billet til OL med en sejr over Bahrain søndag.

De danske håndboldherrer er endnu ikke sikret billetten til OL i Rio i august.

Stilling i OL-kvalifikationspulje:

  1.  Norge - 2 kampe. 3 point. Målscore: + 6
  2. Danmark - 2 kampe. 3 point. Målscore: +4
  3. Kroatien - 2 kampe. 2 point. Målscore: +15
  4. Bahrain - 2 kampe. 0 point. Målscore: -17

Danmark spillede lørdag 25-25 mod Norge i Boxen i Herning, men det danske hold kom efter al sandsynlighed tættere på legene i Brasilien alligevel.

Eftersom Danmark har tre point for to kampe, sikrer holdet en plads ved OL med mindst uafgjort søndag mod lilleputten Bahrain, der tidligere lørdag tabte til Kroatien.

Program for OL-kvalifikationen:

Fredag d. 8/4:

17.00: Spanien vs. Slovenien, TV 2 SPORT
18.00: Bahrain vs. Norge, TV 2 PLAY
18.45: 2. halvleg af Bahrain vs. Norge, TV 2 SPORT
20.00: Danmark vs. Kroatien, TV 2
22.25: Studie efter kampen, TV 2 SPORT

Lørdag d. 9/4:

18.00: Kroatien vs. Bahrain, TV 2 PLAY
18.30: Sverige vs. Slovenien, TV 2 SPORT
20.30: Danmark vs. Norge, TV 2
22.20: Studie efter kampen, TV 2 SPORT

Søndag d. 10/4:

16.30: Sverige vs. Spanien, TV 2 SPORT
18.00: Norge vs. Kroatien, TV 2 SPORT
20.00: Danmark vs. Bahrain, TV 2
22.20: Studie efter kampen, TV 2 SPORT

De to bedste hold i gruppen kommer med til Rio.

Kampen mod Norge blev en rodet omgang set med danske øjne.

Mikkel Hansen kom ganske vist godt i gang med to hurtige scoringer, og Niklas Landin havde samtidig et par redninger. Men ikke alt var lutter lagkage, i hvert fald ikke i offensiven, mens forsvaret havde bedre fat.

Danskerne havde svært ved at få hul på det determinerede norske forsvar, og blandt andre højrebacken Mads Christiansen skød meget forgæves.

Undervejs i halvlegen løb Danmark ind i en lang periode uden scoringer, og det benyttede Norge sig af til at gå fra stillingen 6-6 til 10-6.

Det begyndte så småt at se lidt kritisk ud for det danske hold, der efter fredagens 28-24-sejr over Kroatien kunne tillade sig at tabe med tre mål til Norge og stadig være næsten sikker på OL-pladsen, forudsat at det søndag bliver til den ventede sejr over Bahrain.

Det blev - ikke uventet - Mikkel Hansen, der måtte træde i karakter, og han var med til at holde Norges pauseføring nede på 13-12.

Paris Saint-Germain-stjernen sørgede for god pausestemning i Boxen, da han efter udløbet af de 30 minutter hamrede et frikast over den norske forsvarsmur og ind i målet bag målmand Ole Erevik.

Fra begyndelsen af anden halvleg kom Hans Lindberg og Casper U. Mortensen ind på de danske fløje, og Kasper Søndergaard indtog pladsen som højre back i offensiven.

Femmålskytten fra sejren over Kroatien indledte med en afbrænder, men fik siden scoret fire gange.

13 minutter før tid kunne Casper U. Mortensen med sit andet mål score til 19-18, den første danske føring siden tidligt i kampen.

Mikkel Hansen scorede slet ikke i anden halvleg, men han endte alligevel som dansk topscorer med fem mål.

Det endte i en nervepirrende afslutning, hvor Niklas Landin et minut før tid leverede en vigtig redning.

Danmark havde bolden ved stillingen 25-25, da landstræner Gudmundur Gudmundsson tog timeout med et halvt minut tilbage af kampen.

Det endte dog med en mislykket afslutning fra Mikkel Hansen.

Danmarks modstandere i OL-kvalifikationen

Bliv klogere på de fire landshold, der kæmper om at kvalificere sig til OL i Rio. Det tæller landsholdenes olympiske historie, indbyrdes styrkeforhold mod Danmark og en chancevurdering fra håndboldekspert Bent Nyegaard.

Kroatien

Domagoj Duvnjak.

Kroatien

Olympiske deltagelser: 4 (1996, 2004, 2008 og 2012).

Bedste resultat ved OL: Vinder (1996 og 2004).

Indbyrdes statistik mod Danmark: 24 kampe - 8 sejre, 1 uafgjort og 15 nederlag.

Seneste kamp mod Danmark: Nederlag på 24-28 i kampen om 5. pladsen ved VM 2015.

Seneste sejr over Danmark: 32-21 i gruppekamp ved OL 2012.

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Kroatien går videre til OL: 40 %

Nøglen for Kroatien: De skal ligesom Danmark vinde kampene i forsvaret. De er fysisk meget stærke. Hvis deres offensive forsvar fungerer, og deres målmænd også præsterer, så er det saftsusme også et godt hold. De har måske ikke den samme store erfaring, som de havde tidligere, men til gengæld har de en fænomenal kampgejst.

Domagoj Duvnjak er det totale omdrejningspunkt i begge ender. En sand dynamo som styrmand i offensiven og fremskudt førstemand i forsvaret. Uden Duvnjak ville Kroatien være et klart decimeret mandskab – stadig fint, men slet ikke på samme niveau som med Kiel-spilleren ombord. 

Foto: Scanpix Denmark

Norge

Bjarte Myrhol

Norge

Olympiske deltagelser: 1 (1972)

Bedste resultat ved OL: 9. plads (1972)

Indbyrdes statistik mod Danmark: 129 kampe - 35 sejre, 9 uafgjorte og 85 nederlag.

Seneste kamp mod Danmark: Nederlag på 34-30 ved Golden League i Paris i januar.

Seneste sejr over Danmark: 32-31 ved Golden League i Aalborg i 2014

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Norge går videre til OL: 30 %

Nøglen for Norge: Der er sket en ekstraordinær fremgang i norsk håndbold. Landsholdets største force er sammenholdet og spillernes enorme energi.

Sander Sagosen fra Aalborg Håndbold bærer trods sin unge alder en meget, meget stor del af holdet. Det så vi senest ved EM i Polen.

Desuden skal Bjarte Myrhol nævnes som holdets fightende identifikationsfigur, der river fingrene i stykker, men taper dem op og kæmper videre, som en anden Morten Wieghorst i Brøndby-trøjen med blodig bandage. Hvor smerte ikke er noget, man ænser; det skal man bare videre med. Også lidt ligesom Michael V. Knudsen - der findes intet andet end en 100-procents indsats for sådanne spillere.

Foto: Scanpix Denmark

Bahrain

Husain Alsayyad har scoret 600 mål i 117 landskampe.

Bahrain

Olympiske deltagelser: 0

Bedste resultat ved OL: Har aldrig kvalificeret sig til OL. Bahrain har en enkelt deltagelse ved VM, hvor de i 2011 blev næstsidst.

Indbyrdes statistik mod Danmark: 0 kampe

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Bahrain går videre til OL: 0 %

Nøglen for Bahrain: Der findes ikke et skattekammer under ørkensandet eller noget andet sted på kloden med en nøgle, der kan bringe Bahrain foran to af de tre nationer og videre til OL-turneringen.

Foto: Scanpix Denmark

Danmark

Mikkel Hansen og Anders Eggert.

Danmark

Olympiske deltagelser: 6 (1972, 1976, 1980, 1984, 2008 og 2012)

Bedste resultat ved OL: 4. plads (1984)

Bent Nyegaards chancevurdering for, at Danmark går videre til OL: 60 %

Nøglen for Danmark: Defensivens samarbejde med en af verdens allerbedste målmænd. Fungerer det, så ruller kontrafasen og så vinder Danmark. Det er først og fremmest forsvaret, der bliver afgørende, men ethvert hold, som har en spiller som Mikkel Hansen til rådighed, vil have opbygget en vis afhængighed til hans præstationer.

Det er uvurderligt, at DHF er lykkedes med at få OL-kvalifikationen til Herning og dansk grund. Man får ikke bedre chance – alt er lagt til rette. Det er bare at gå ud og høste frugterne af forarbejdet for at få hjemmebanefordel.

Jyske Bank Boxen gyngede sgu godt i ’14, og hvis den gynger ligeså godt her i weekenden, så er det et magisk sted at spille.

Foto: Scanpix Denmark