Håndbold

Nyt samarbejde i kampen mod hovedskader

Et nyt samarbejde på tværs af sportsgrene vil sætte fokus på hovedskader og søge efter måder at mindske dem på.

Se Sportslab på TV 2 PLAY her

- Det vigtigste våben i kampen mod hjernerystelser er oplysning, oplysning, oplysning og indsamling af viden, så vi kan agere efter det.

Sådan siger Danmarks Håndbold Forbunds generalsekretær, Morten Stig Christensen om det nye samarbejde, som DHF har lavet med Danmarks Ishockey Union (DIU) og Danmarks Idrætsforbund (DIF), som skal gøre alle parter klogere på hovedskader. 

Problematikken har på det seneste været aktuel i håndboldsporten, hvor spillere som Sandra Toft hos kvinderne og Kasper Larsen hos herrerne har taget fokus. Begge har fået hjernerystelser efter at være blevet ramt i hovedet i af en bold, og begge har lidt af følgerne. 

De to spillere valgte at spille med en beskyttende hjelm efterfølgende, men det har vist sig, at den slags hjelme ikke har den ønskede effekt. Sportslab har undersøgt hjelmene, og resultatet er nedslående, som man kan læse i linket herunder. 

Viden omkring hovedskader er generelt ikke særlig stor i sport, og det er derfor de tre forbund er gået sammen for at blive klogere på problematikken, som er relevant i mange sportsgrene. 

- Nu vil vi gerne have noget viden om det, og derfor er vi glade for, at forskere rundt omkring er begyndt at kigge på det her, siger Morten Stig Christensen i indslaget i toppen af denne artikel.

- Der er ingen grund til, at vi sidder i vores egen lille andedam og lader fodbold, ishockey og andre sportsgrene være for sig. Vi kan lige så godt gå sammen og få samlet den viden, der er, og få nogle af de fremmeste eksperter til at give os nogle gode råd til, hvordan vi kan lave anbefalinger til børn, voksne og på eliteplan.  

Sportslab om hovedskader

Testen er foretaget hos Sveriges Vej- og Transportforskningsinstitut, der er blandt verdens mest anerkendte.

Instituttet ejer en testdukke af typen Hyb III, som er det tætteste vi kommer på at kunne simulere et menneskes hoved- og nakkefunktion.

Ved at skyde bolde i hovedet på testdukken målte vi hvilken G-kraften, der er et mål for den acceleration, som i dette tilfælde hovedet udsættes for, når bolden rammer.

Netop accelerationen af hovedet er det, der er farligt i forhold til hjernerystelser.

Se Sportslabs test af de hjelme, som er lavet til at beskytte atleter, der har oplevet hovedskader.