Håndbold

Ballade i DHF: Pressemeddelelse om dommerfejl blev stoppet

Dansk Håndbold Forbunds direktion fik bremset pressemeddelelse, hvor dommerafgørelse bliver kaldt en fejl

Den vanvittige sidste sekunds-afgørelse mellem Nordsjælland og Tønder i oprykningsdramaet i aftes har skabt intern uenighed i Dansk Håndbold Forbund (DHF).

Forbundet havde gjort en pressemeddelelse klar, der skulle have været sendt ud til den samlede danske presse i eftermiddag, men det blev bremset i sidste øjeblik af DHF's direktion. 

I pressemeddelelsen, der ifølge TV 2 SPORT's oplysninger var lavet efter aftale mellem nøglepersonerne i Dansk Håndbold Forbunds dommerudvalg og DHF-formand Per Bertelsen, kaldte DHF det en fejl, at dommerne Martin Lykke og Claus Adelgaard i Helsinge i aftes dømte passivt spil i det sidste sekunder af kampen – uden først at hæve armen som tegn på passivt spil.

En kendelse, der endte med at koste Nordsjælland pladsen i Boxer Herreligaen, da Tønder efterfølgende scorede det afgørende mål på straffekast tre sekunder før tid og snuppede ligapladsen.

Da DHF’s direktion så den færdige pressemeddelelse, forbød de kommunikationsafdelingen at sende pressemeddelelsen ud, da den – lød forklaringen ifølge TV 2 SPORT’s oplysninger – ville skabe for meget ballade.

Generalsekretær Morten Stig Christensen bekræfter, at han fik pressemeddelelsen stoppet.

- Det er sådan set meget simpelt. Vi kan ikke sende en pressemeddelelse ud hver eneste gang, nogen tænker, at der var et fejlskøn fra en dommer i kamp, forklarer Morten Stig Christensen til TV 2 SPORT.

- Det var først ret sent i forløbet, at vi blev klar over, at nogen forberedte en pressemeddelelse, siger han med henvisning til dommerudvalget. 

Hvorfor skal I ikke ud og fortælle omkring sådan en episode her, når den er så afgørende for en klubs ligaeksistens?

- For hvis skyld skal vi sende ud? Så skaber det jo præcedens for at skulle sende ud, når et dommerskøn kan fortolkes eller ikke fortolkes. Mig bekendt er der heller ikke andre forbund, der sender ud i tide og utide, når der har været en diskussion om en dommerkendelse, forklarer generalsekretæren.

Så du kan afvise, at du fik stoppet pressemeddelelsen i et forsøg på at beskytte de to dommere mod at blive gjort ansvarlige for en klubs nedrykning?

- Ja, det vil jeg gerne afvise. Vi har kun forholdt os til, at vi ville køre den procedure, vi plejer at køre omkring de her ting. 

Hvordan har du det så med, at det - der bliver kaldt et fejlskøn af dommerne af jeres egen ekspert Bjarne Munk Jensen - er det, der afgør, at Tønder bliver liga, og Nordsjælland ikke gør?

- Jamen, det vil jeg ikke forholde mig til, fordi det netop er et dommerskøn. Det er ikke min opgave at forholde mig til dommerskøn. Jeg er hverken ekspert eller noget som helst andet, siger Morten Stig Christensen til TV 2 SPORT. 

Nordsjælland førte 20-16 og havde bolden i de sidste sekunder af dramaet mod Tønder, hvor netop en sejr på fire mål ville holde nordsjællænderne oppe i ligaen.

Men få sekunder før tid dømte dommerne passivt spil – uden at have markeret for det med et hånd oppe inden – da Nordsjællands Morten Thrane driblede tilbage mod eget mål, og da målmand Kristian Pedersen – i frustration, panik eller for at trække tiden – kastede bolden væk umiddelbart efter, fik målmanden rødt kort, og Tønder fik muligheden for at vælge mellem et straffekast eller et frikast, som de nye regler op til denne sæson foreskriver.

Tønder valgte naturligvis straffekastet, som Kristian Stoklund hamrede i nettet og sikrede sønderjyderne oprykning til den bedste række for første gang nogensinde.