Håndbold

DHF efter Nordsjælland-nedrykning: Dommerne lavede en fejlkendelse

DHF mener, dommerne lavede en fejlvurdering i mandagens kamp mellem Nordsjælland og Tønder.

Det var en fejlvurdering fra dommerne, der var med til at sende Nordsjælland ud af ligaen mandag aften. 

Det udtaler Dansk Håndbold Forbunds eliteansvarlig og medlem af IHFs dommerudvalg, Bjarne Munk Jensen dagen efter den højdramatiske kamp i Helsinge. 

Kampen mellem Nordsjælland og Tønder blev afgjort i de allersidste sekunder og er tirsdagen igennem blevet diskuteret livligt blandt håndboldeksperter, -spillere og -fans. 

Med under tyve sekunder tilbage af kampen var Nordsjælland på bolden og skulle blot bevare den i egne rækker, hvis de ville sikre endnu en sæson i herreligaen næste år. Men da Tønder lagde et højt pres, blev Nordsjællands Morten Thrane tvunget til at aflevere bolden tilbage til målmand Kristian Pedersen.

Og det er her, kampens dommerpar Claus Adelgaard og Martin Lykke kommer ind i billedet. Dommerparret valgte at dømme passivt spil, efter Nordsjælland blot have været otte sekunder på bolden. Det fik Kristian Pedersen til at tyre bolden væk i frustration.

Se den vilde slutning af kampen øverst.

En fejlvurdering af dommerne 

Og det var en fejlvurdering af dommerne, mener Bjarne Munk Jensen. 

- Det er ikke noget, der er regelstridigt. Men der er ikke nogen tvivl om fra vores side af, at der foregår en fejlvurdering af, hvornår man skal fløjte direkte for passivt spil, og hvornår man skal hæve armen for at varsko tegn for passivt spil.

 - Det er selvfølgelig ikke den situation, der gør at det hele bliver alvorligt. Det er selvfølgelig, at målmanden kaster bolden langt væk, og udløser et rødt kort, som derefter får straffekastet.

- Det er jo sådan, det sker, og vi må jo erkende, at når der er mennesker involveret i forskellige former for afgørelser, så kan der komme nogle fejlvurderinger.

- Jeg er uenig i, at der en den situation skulle fløjtes direkte for passivt spil. Der skulle være sket det, at da Nordsjælland-spilleren begyndte at drible ned mod eget mål, skulle man have hævet armen for at varsko tegn for passivt spil – om der så ville være blevet fløjtet bagefter, når man spillede tilbage til målmanden, det er selvfølgelig igen en dommervurdering.

- Men holdet skulle efter min bedste overbevisning en forvarsel om, at nu er der noget, der ikke er ifølge spillereglerne. Altså et aktivt spil frem mod modstanderens mål, siger Bjarne Munk Jensen.

TV 2s håndboldekspert Bent Nyegaard er heller ikke i tvivl om, at Nordsjælland Håndbold blev offer for en dommerfejl. Det udtalte han tidligere tirsdag.

- Det er desværre det, som er mest kedelig ved denne sag. Tønder og ikke Nordsjælland er i ligaen på en dommerfejl. Grunden til, at Morten Thrane afleverer tilbage, er, fordi han er presset. Den aflevering har ikke noget mod spillets generelle ånd. Der kom ikke noget forvarsel, og det skal der.

- Hvis jeg nu får ret, så bliver det endnu en kedelig historie for håndbolden. Vi kunne se på følelserne, der var på spil i går, at det er et sindssygt spildt arbejde over så lang tid. Og en del af Danmark, som har mistet sit håndboldhold. Så jeg forstår godt de følelser, fortæller håndboldeksperten, som i fremtiden efterlyser mere erfarne dommere til kampe med så meget på spil.