Håndbold

Efter kontroversiel dommerkendelse: To dage tidligere blev den ikke dømt

En kendelse for passivt spil fik stor betydning i mandagens kamp mellem Nordsjælland og Tønder. Lørdag blev en lignende situation slet ikke dømt.

Mandag aften havde en kendelse for passivt spil stor indflydelse på Nordsjælland Håndbolds skæbne i Boxer Herreligaen.

Nordsjælland havde ellers overlevelsen i deres egne hænder med 13 sekunder tilbage af det dramatiske opgør, men da Nordsjællands Morten Thrane valgte at drible tilbage på egen banehalvdel for at undgå det sidste Tønder-pres, fløjtede kampens dommer frikast for passivt spil.

På et splitsekund kastede Nordsjællands målmand Kristian Pedersen bolden væk, indkasserede et rødt kort, der udløste et straffekast – og så vandt Nordsjælland kun med 3 og rykkede ud af ligaen.

Se situationen i videoen i toppen af artiklen.

Situationen har efterfølgende vakt stor debat på grund af den hurtige beslutning om at dømme frikast for passivt spil. Især fordi der kun var gået otte sekunder, og ingen af dommerne havde markeret for det.

I lørdagens slutspilskamp mellem Sønderjyske og Team Tvis var der en tilsvarende situation – men med et helt andet resultat.

Her reducerede hjemmeholdet Sønderjyske mod slutningen af kampen, men nåede ikke at jagte udligningen yderligere. Med en håndfuld sekunder tilbage fik Team Tvis-spilleren Patrick Wiesmach nemlig lov til at drible tilbage mod eget mål. Her endte det hele dog med et slutfløjt og Tvis-jubel.

Se situationen her:

Ifølge De Internationale Håndboldregler (Regel 7:12 for at være præcis) er der hjemmel til under særlige omstændigheder at dømme frikast uden at markere først. Særlige omstændigheder, som altså dommerne vurderede til at være opfyldt i gårsdagens opgør, mens Team Tvis undgik, at bolden skiftede hænder i de døende sekunder af lørdagens opgør.

På Twitter kan den internationale topdommer Mads Hansen se problemer i den slags afgørelser.

Også GOG's Lasse Kronborg bruger anledningen til at henvise til den lignende episode fra Sønderjyske - Team Tvis.

De afgørende sekunder af den højdramatiske nedrykningskamp er efterfølgende blevet diskuteret vidt og bredt på sociale medier, og det sidste ord er med sikkerhed ikke sagt i den sag.

Sammenlign og bedøm selv de to situationer.