Sådan fungerer 7 mod 6 reglen - og de andre ændringer
Den 1. juli 2016 trådte en række nye regler i kraft i håndbold - blandt andet den omstridte syv mod seks regel.
De fem nye regler, der trådte i kraft fra 1. juli 2016:
- Spil syv mod seks: Man må nu spille syv mod seks, uden at den syvende markspiller skal have overtrækstrøje på. Det medfører, at det er frit, hvilken spiller der må løbe ud og skifte med målvogteren. Til gengæld kan ingen markspiller længere løbe ind i målet og være målmand, hvis et hold ikke når at skifte målmanden ind igen. Kommer en markspiller i feltet, udløser det automatisk et straffekast til modstanderne - og det kan også betyde en tominutters udvisning.
- Passivt spil: Når varselstegnet for passivt spil er givet, har det angribende hold seks afleveringer, inden der skal afsluttes. Hvis der bliver begået frikast efter eksempelvis tre afleveringer, har man derfor kun tre afleveringer tilbage, inden der fløjtes for passivt spil.
- Tildeling af karantæne under kampen (blåt kort): Når en spiller får et rødt kort, har der tidligere været tvivl om, hvorvidt forseelsen udløser karantæne eller ej. Nu går dommerne ud til observatøren, og sammen vurderer de på stedet, om forseelsen er grov nok til at kunne udløse karantæne.
- Usportslig optræden inden for det sidste halve minut: En forseelse, der straffes efter denne regel, giver rødt/blåt kort. Det nye er, at man ikke længere kan vælge mellem at få bolden eller et straffekast. Fremover giver en sådan forseelse altid straffekast til det forurettede hold. Samtidig har IHF ændret perioden fra at gælde det sidste minut af en kamp til nu kun at gælde de sidste 30 sekunder.
- Karantæne for 'film': Handler om 'film' og trækning af tid. En spiller, som modtager behandling på banen, vil få karantæne fra holdets næste tre angreb - med mindre den tackling, spilleren er blevet skadet af, har medført en straf til den tacklende spiller. Denne regel indføres altså for at straffe spillere for bevidst at filme eller agere skadet for at trække en udvisning eller for at trække tid af klokken.