Kontra

Dansk succestræner boede alene på en sofa i et år

Rhein-Neckar Löwen er tæt på klubbens første mesterskab. En dansker står i spidsen for succesen, der har krævet store ofre.

Se Kontra Special på TV 2 Play

Tre kampe. Tre timer. 180 minutter. 10.800 sekunder.

Det er, hvad der skiller Nikolaj Jacobsen fra at blive den første, danske træner til at vinde Bundesligaen i håndbold.

En bedrift den tidligere Viborg- og BSV-assistent og ikke mindst DM-guldvinder med Aalborg ikke er kommet sovende til.

- Det er ekstremt hårdt. Du er meget alene, siger Nikolaj Jacobsen til Thomas Kristensen, der har besøgt ham i Tyskland i forbindelse med aftenens ’Kontra Special’,

Det første år – den første sæson – boede Rhein-Neckar Löwen-trænerne alene i Leimen i nærheden af Kronau, hvor klubben holder til.

- Jeg kom jo til en klub her, hvor en manager, Thorsten Storm, valgte at skifte til Kiel.

- Jeg troede jo, jeg skulle ned og komme ind i tingene stille og roligt og læne mig op ad ham – men pludselig stod jeg alene og skulle lære en ny klub at kende, siger Jacobsen om den tid, hvor han boede alene med sin bedste ven.

En sofa.

- Jeg skulle overtage stort set alle roller. Der kom en ny manager/sportschef, som er dygtig til mange ting, men som ikke er den, der ved mest om det sportslige. Der var mange ekstraopgaver.

- Jeg havde min sofa og min computer – og det var det dét første år. Så hang der en pære ned fra loftet, der gav lidt lys, der var to stole, og så havde jeg ikke andet.

- Jeg spiste i den, jeg sov nogle gange i den, jeg lavede al mit video og alt mit arbejde i sofaen.

Ensom træner

For selvom Nikolaj Jacobsen i en årrække som spiller havde opholdt sig i tysk håndbold hos Kiel, var det noget helt andet at blive træner i det tyske.

- Der var vanvittigt mange ensomme timer. Det er fedt at være træner og blive udfordret, men der er rigtigt mange ensomme timer. Afsavnet til familien har været ekstremt hårdt.

Hvad med omverdenen hernede?

- Første gang jeg snakkede med min nabo, det var efter nogle måneder, hvor han kom og ville gøre opmærksom på, at nu havde min lampe på terrassen været tændt i 5-6 uger. Det generede dem lidt.

- Efter en 5-6 uger opdagede jeg, at der var lys uden for.

Så skodderne var trukket helt for?

- Jeg levede fuldstændig i min egen verden og forberedte mig på den sæson, jeg skulle i gang med. Jeg lå bare og kørte til og fra træning – og så hjem for at se video for at få et bedre kendskab til kommende modstandere.

Sammenbragt i Tyskland

Til denne sæson – hvor Nikolaj Jacobsen altså er en hjemmekampe og to udebaneopgør fra at blive mester – har danskeren fået familien tætter på.

De bor sammen i Liemen, men det betyder ikke, at afsavnet er væk.

Hvordan får man livet som professionel håndboldtræner til at hænge sammen med familie – kone og tre børn?

- Det kan du ikke. Også fordi afstandene i Tyskland er så store.

- Nogle gange spiller du ude mod Magdeburg om onsdagen, og så er der Champions League i Zagreb om lørdagen, så du er kun lige hjemme for at pakke en ny taske.

- Det kræver selvfølgelig en kæmpe opbakning fra familien, før det overhovedet kan lykkes, siger Nikolaj Jacobsen

- Jeg kan kun takke min familie for at være med på den rejse her. For det kan godt være, det har været hårdt for mig, men det har været ekstremt hårdt for dem også.

- Det kan godt være, at det ser ud som om, håndbold er mit et og alt. Jeg lever mig meget ind i det og har meget temperament omkring det.

- Men det er mine børn – min familie og min svigerfamilie, der betyder alt for mig.

Du kan komme meget tættere på Nikolaj Jacobsens succes i tysk håndbold. Det er i Kontra Special på TV 2 SPORT - i aften klokken 22.25.