Håndbold

Landsholdet har trænet nyt taktisk element: Vi har spillerne til at gøre det

Det danske herrelandshold har trænet den nye syv-mod-seks-regel og er ikke bange for selv at bruge det i angrebet til OL.

Nye håndboldregler

 • Passivt spil
  I forhold til tidligere vil det til VM være sådan, at når varselstegnet for passivt spil er givet, har angriberholdet seks afleveringer, inden der skal afsluttes. Hvis der bliver begået frikast efter eksempelvis tre afleveringer, har man derfor kun tre afleveringer tilbage, inden der fløjtes for passivt spil.
 • Tildeling af karantæne under kampen (blåt kort)
  Når en spiller får et rødt kort, har der tidligere været tvivl om, hvorvidt forseelsen udløser karantæne eller ej. Nu går dommerne ud til observatøren, og sammen vurderer de på stedet, om forseelsen er grov nok til at kunne udløse karantæne.
 • Usportslig optræden inden for det sidste halve minut
  En forseelse, der straffes efter denne regel, giver rødt/blåt kort. Det nye er, at man ikke længere kan vælge mellem at få bolden eller et straffekast. Fremover giver en sådan forseelse altid straffekast til det forurettede hold. Samtidig har IHF ændret perioden fra at gælde det sidste minut af en kamp til nu kun at gælde de sidste 30 sekunder.
 • Spil syv mod seks
  Man må nu spille syv mod seks, uden at den syvende markspiller skal have målmandstrøje på. Det medfører, at det er frit, hvilken spiller der må løbe ud og skifte med målvogteren.
 • Karantæne for 'film'
  Handler om 'film' og trækning af tid. En spiller, som modtager behandling på banen, vil få karantæne fra holdets næste tre angreb - med mindre den tackling, spilleren er blevet skadet af, har medført en straf til den tacklende spiller. Denne regel indføres altså for at straffe spillere for bedvidst at filme eller agere skadet for at trække en udvisning eller for at trække tid af klokken.

Den 1. juli blev en række nye regler indført i håndbold. En af de mest markante var den såkaldte 'syv-mod-seks-regel', som betød, at markspillere ikke skulle have en speciel trøje på, når man tog målmanden ud og ville spille i overtal i angrebet (se oversigten over reglerne i faktaboksen til venstre).

Selv om reglen fik kritik af en lang række store håndboldpersonligheder, må holdene nu forberede sig denne taktiske ændring.

Landsholdene bliver nogle af de første til at mærke den nye regel, når de ved OL i næste måned tager den i brug. Derfor er det danske herrelandshold allerede nu begyndt at øve sig på reglen.

Tirsdag var første gang, det blev testet i landsholdslejren. Men på trods af de få dage, som landsholdet har trænet det i, mener landstræner Gudmundur Gudmundsson, at de står godt rustet i forsvaret, hvis de pludselig står over for syv angrebsspillere.

Også i den anden ende af banen ser landstræneren positivt på tingene.

- Vi er allerede begyndt at spille det i angrebet, hvor jeg synes, vi har mange gode spillere til at løse opgaven syv-mod-seks. Så det bliver spændende at se, hvordan det udvikler sig, siger landstræneren.

- Vi overvejer at komme til at bruge det aktivt, siger Gudmundur Gudmundsson og fortæller, at Danmark meget vel vil prøve det nye angrebsspil i lørdagens testkamp mod Brasilien.