Rio 2016

Efter skuffelse på skuffelse: Nu er OL-forbandelsen endelig brudt

Det danske herrelandshold i håndbold har med finalepladsen ved OL i Rio langt om længe overgået 80'ernes 'bolsjedrenge'.

Der er næppe meget negl tilbage hos de danskere, der holdt sig vågen natten til lørdag for at bevidne Danmarks højspændte OL-semifinale mod Polen. 29-28 vandt Danmark i en kamp, der måtte afgøres i forlænget spilletid.

Og det var ikke kun ude i de danske nattestuer, at jubelbrølet gav genlyd. Historiebøgerne bliver nemlig i denne glade stund tilføjet et kapitel med overskriften 'Danmarks bedste OL nogensinde'.

Morten Stig Christensen.

Ikke siden 1984 har de danske håndboldherrer stået i en OL-semifinale. Dengang tabte 'bolsjedrengene' med blandt andet Morten Stig Christensen på holdet mod Rumænien. Fjerdepladsen fra Los Angeles har lige siden Danmarks debut som herrehåndboldnation ved stået som det største resultat nogensinde ved et OL. Indtil nu. For med sejren over Polen blev forbandelsen fra de skuffende år 2008 og 2012 brudt, og den bedste danske OL-placering nogensinde en realitet.

Sådan er det gået herrelandsholdet ved OL

 1. 1972

  1. Det danske hold er med for første gang ved et OL i München i 1972. Det er kun anden gang, at sporten er på det olympiske program, og Danmark ender på en temmelig anonym 13. plads ud af de 16 deltagende nationer.

 2. 1976

  1. Danmark deltog igen ved OL i herrehåndbold i Montreal, men stadig uden den store succes. Det endte med en plads som nummer otte ud af 12 deltagende hold. Turneringen blev vundet af Sovjetunionen.

 3. 1980

  1. Danmark havde endnu det internationale gennembrud til gode. Heller ikke ved legene i Moskva i 1980 kunne holdet for alvor gøre sig gældende. Danmark endte som nummer ni ud af de 12 deltagende nationer. Østtyskland tog guldet.

 4. 1984

  1. Det store gennembrud

   Morten Stig Christensen var blandt profilerne hos 'bolsjedrengene'.

   Der skete store ting i dansk herrehåndbold i disse år. På grund af en boykot fra flere af de store håndboldnationer fra øst, Sovjetunionen, DDR, Polen og Ungarn, var danskerne blandt guldfavoritterne i Los Angeles. 

   Det danske hold fik tilnavnet 'bolsjedrengene' på grund af de særprægede Hummel-trøjer, de spillede i.

   Det endte med en dansk fjerdeplads efter nederlag i semifinalen mod Rumænien på 19-23. Det - indtil 2016 - bedste resultat nogensinde for dansk herrehåndbold ved OL.

 5. 2008

  1. Ørkenvandringen forbi

   Mikkel Hansen scorer det vindende mål mod Rusland i sidste gruppekamp, men Danmark ender med at skuffe stort ved OL.

   Der skulle gå 24 år før det danske landshold igen var med ved OL. Denne gang i Beijing. Forventningerne var enorme, for Danmark var nykronede europamestre og havde et stærkt hold bestående af profiler som Kasper Hvidt, Joachim Boldsen, Lars Christiansen og Michael V. Knudsen. Derudover var stortalentet Mikkel Hansen også med i Ulrik Wilbeks trup. Turneringen endte som en kæmpe skuffelse, efter Danmark røg ud i kvartfinalen mod Kroatien. Tilbage står mindet om Mikkel Hansen, der hamrer et frikast forbi den russiske mur i sidste gruppekamp mod Rusland. Frankrig endte med at vinde OL-guld.

 6. 2012

  1. Endnu en skuffelse

   Kasper Søndergaard under OL i London i 2012.

   I årene fra 2008 til 2012 havde Danmark etableret sig som en stornation i herrehåndbold. Det var blevet vil VM-sølv i 2011 og EM-guld i 2012. Derfor var Danmark igen blandt favoritterne, og igen var det med flere verdensklassespillere på holdet - blandt andet Mikkel Hansen. Danskerne sluttede efter Kroatien i gruppespillet - og indkasserede på vejen et faretruende nederlag på 21-32 mod netop Kroatien. I kvartfinalen stod den på et skandinavisk brag mod Sverige, som Danmark var storfavoritter til at vinde. Men det endte med endnu en skuffelse og et nederlag på 22-24, og dermed endnu et kvartfinale-exit.

 7. 2016

  1. Den ultimative forløsning

   Mikkel Hansen

   På vejen mod finalen indkasserede Danmark nederlag mod både Kroatien og Frankrig, og derfor var tankerne hurtigt henledt på de sidste to OL-turneringers nedture. Men en sejr i sidste sekund over Qatar kom der vind i de danske sejl. Slovenien blev besejret i kvartfinalen inden der ventede et utroligt drama mod Polen i semifinalen - efter forlænget spilletid sikrede Mikkel Hansen og co. den første medalje til Danmark ved et OL nogensinde. I finalen ventede den onde ånd fra Frankrig, men med en disciplineret indsats og storspil fra stjerne sikrede Danmark den historiske guldmedalje.