Rio 2016

Danmark slår Frankrig i OL-finalen og vinder historisk guld

Danmarks herrelandshold vandt finalen over Frankrig og kan kalde sig olympisk mester i håndbold for første gang nogensinde.

Der blev skrevet et smukt stykke dansk OL-historie i Rio, da landsholdet vandt finalen over Frankrigs europa-, verdens- og olympiske mestre.

Guldmedaljen var nemlig håndboldherrernes første olympiske medalje nogensinde med finalesejren på 28-26.

Danmark startede kampen med syv-mod-seks-angreb og havde i den indledende fase held med at finde huller i det franske forsvar. Det samme gjaldt Frankrig, så efter 11 minutters spil stod der 6-6 på måltavlen, selv om Henrik Toft Hansen tidligt måtte sætte sig på bænken ufrivilligt i to minutter.

Frem mod et kvarters spil fik Danmark fat i forsvaret, og Niklas Landin reddede et straffekast, så Danmark kom foran med 9-7. Føringen blev hurtigt indhentet, og Frankrig kom foran 9-10; blandt andet takket være to scoringer i tomt mål på grund af danske fejl i seks-mod-syv-angrebet.

Efter 20 minutters spil tog Frankrigs ubetinget største stjerne, Nikola Karabatic, plads på bænken, og Danmark fik igen indhentet den franske føring, da Mikkel Hansen bragede tre fantastiske kanoner af sted til 13-13, 14-13 og 15-14.

Det var Hansen femte, sjette og syvende scoring i en flot første halvleg, som Danmark vandt med 16-14.

- Seks-mod-syv-spillet fungerede og var med til at trætte de franske spillere. Vi så, at Karabatic måtte lade sig udskifte efter kun 20 minutter. Det sker, fordi man i forsvaret må arbejde over, fordi der er en ekstra mand at dække, siger TV 2 SPORT’s håndboldekspert Daniel Svensson.

Nikola Karabatic kom tilbage på banen, men Danmark kom bedst fra land i anden halvleg, hvor en dansk tremålsføring for første gang i kampen blev en realitet.

Lasse Svan Hansen blev ramt af en to minutters udvisning, som kostede et par mål, så franskmændene fik reduceret til 19-18 efter seks minutters spil.

Så var det Frankrigs tur til at blive ramt af en udvisning, men det blev til et mål til hver, og da Frankrig igen var fuldtallige, blev René Toft Hansen ramt af en to minutters udvisning.

Men Landin og det danske forsvar holdt stand på fornem vis, og i stedet for en fransk udligning kunne Kasper Søndergaard bringe Danmark i front med to efter 42 minutters spil.

Kasper Søndergaard var på pletten igen med Danmarks næste scoring, så danskerne gik ind i det sidste kvarter med en føring på 23-20 i en periode, hvor Frankrig kun scorede ét mål på ti minutter, og hvor Daniel Narcisse tilmed blev udvist.

Efter 12 minutters scoringspause reducerede Kentin Mahe til 25-21, men med ti minutter tilbage af kampen var Danmark foran med fem mål.

Der kom dog spænding tilbage i opgøret, da Danmark fik problemer med at score, og samtidig scorede Frankrig tre mål i træk. Med fem minutter tilbage var den danske føring derfor nede på 26-24, og med tre minutter tilbage trådte Karabatic i karakter og gjorde det til 26-25.

Men så slog Kasper Søndergaard til med scoringen til 27-25, og efterfølgende lavede Karabatic to fejl, så Mads Mensah Larsen kunne lukke kampen med 30 sekunder tilbage.

Danmark vandt kampen med 28-26.