Gudmundssons åbenbaring af guld

Danmarks mest lettede og mest lykkelige menneske må være en islænding.

Gudmundur Gudmundsson fik den islandske Falkeorden i 2008, da han fik sit land frem til OL-s√łlv i Beijing. Sp√łrgsm√•let er nu, om Danmark ogs√• skal dekorere den 174 cm h√łje islandske vulkan.

Han st√•r nu som den helt store triumfator. For altid vil han st√• som manden bag den st√łrste triumf nogensinde i dansk herreh√•ndbold. OL-guld. Det er uvirkeligt. Og uvirkeligt fedt at trykke p√• fire taster p√• computeren og forme ordet. G U L D.

Det havde ingen set komme. Sikkert heller ikke Gudmundsson. Han har m√łdt masser af modgang som dansk landstr√¶ner. Femte- og sjettepladsen √≠ hans to f√łrste slutrunder var p√• ingen m√•de godkendt med s√• godt et materiale.

Mange har tvivlet på Gudmundur Gudmundsson undervejs. Kritikken har været omfattende, hvilket har blæst ham omkuld. Landstræneren var tydeligvis ikke klædt på til omgivelsernes pres her til lands.

Det m√• have f√łltes som en tonstung sten, der bare blev st√łrre og rullede lige imod ham efter den haltende indledning i Rio.

Det lignede alt for meget det usikre landshold, som Danmark i lange perioder har v√¶ret under Gudmundssons ledelse. Spillet var forudsigeligt. Det samme var udskiftningerne og de tr√¶nerm√¶ssige tiltag fra b√¶nken. V√¶rst af alt: Udtrykket og vildskaben syntes v√¶k ‚Äď spillerne virkede ikke frigjort under Gudmundssons stramme, st√¶dige stil.

21. august 2016 vil for altid stå som den vildeste dato i dansk herrehåndbold. Jeg tror, at 12. august er vigtigere. Det var dagen efter puljenederlaget mod Kroatien. Al tritessen og problemerne fra EM i januar blinkede i faretruende neon for enhver.

Jeg gad godt vide, hvad der er foreg√•et i den danske lejr den dag.  Kr√¶vede spillerne forandring? Slog sportschef Ulrik Wilbek i bordet? S√• Gudmundsson selv bare lyset? Gjorde han, s√• viste det sig at v√¶re forandringens glimt af guld.

Noget skete der fra den dag. Fra n√¶ste kamp mod Qatar var Gudmundur Gudmundssons stil som forvandlet. Hans st√¶dighed, der gjorde ham til konge af Island, men ikke virkede i Danmark, var v√¶k. Landstr√¶neren turde endelig spille med hele sin trup. Han turde spille 7 mod 6-spillet. Han tog initiativer ‚Äď han begyndte at bruge time out-kortet flittigt. En h√•ndboldfaglig k√łnsskifteoperation.

Var forvandlingen ikke sket, s√• var Danmark aldrig blevet olympisk mester. Aldrig. Det t√łr jeg godt p√•st√•.

Vi s√• det igen i finalen. Det var tr√¶nerarbejde af guldkarat, da Danmark begyndte med Kasper S√łndergaard og samtidig turde spille 7 mod 6. Ogs√• efter pausen gik landstr√¶neren v√¶k fra sin normale gameplan og skiftede flittigt og dygtigt ud. En taktisk triumf.

Store oplevelser forandrer mange ting. Sp√łrgsm√•let er, om OL-guldet har vasket problemerne v√¶k p√• det danske landshold. Om ni gode dage i Rio var nok.

Normalt ville svaret være indlysende. En OL-guldtræner bæres da i guldstol. Men et mærkværdigt interview med sportschef Ulrik Wilbek har alligevel fået mig til at tvivle.

- Man kan have en tr√¶ner, der vinder bronze tre gange i tr√¶k, hvor man t√¶nker, hvorfor vandt vi ikke guld. Omvendt kan man s√• have en tr√¶ner, der bliver nummer fem to gange, men hvor han g√łr det godt, og spillerne ogs√• er glade for ham.

Og hvor ligger Gudmundur Gudmundsson så i forhold til det?

- Det holder vi for os selv

Ovenst√•ende Ulrik Wilbek-interview gengivet i s√łndagens udgave af Jyllands-Posten.

Til Ritzau, sagde han videre:

- Enhver træner, der skaber resultater, er jo glad for det. Men hvis vi bare havde kigget på resultaterne, så havde vi jo fyret Gudmundur for længst.

- Der er s√• mange parametre i det her. Der er resultaterne, trivsel, forberedelserne til kampene og hvordan det hele k√łrer omkring holdet. Der er utrolig mange ting.

Det er alligevel ganske bem√¶rkelsesv√¶rdige udtalelser fra en sportschef om en landstr√¶ner dagen f√łr en OL-finale.

Gudmundur Gudmundsson har 10 måneder tilbage af sin kontrakt med Dansk Håndbold Forbund. Det indbefatter endnu en slutrunde, til januar i Frankrig.

Uanset hvad der sker inden da, s√• vil Gudmundur Gudmundsson efter den guddommelige s√łndag i Rio for altid st√• som den st√łrste tr√¶ner-triumfator i dansk herreh√•ndbold.