Håndbold

Flere års magtkamp i kulissen: Derfor blev FCM's succestræner fyret

- Det er et personligt nederlag for mig, siger manden, der skulle løse interne problemer - men i stedet måtte fyre Helle Thomsen.

Det var flere års magtkamp med bestyrelsen, der til sidst endte med at koste succestræneren Helle Thomsen jobbet i FC Midtjylland. 

Indtil mandag eftermiddag klokken 16.44 var historien om Helle Thomsen og FC Midtjylland ellers - officielt - én lang fortælling om stor sportslig succes. Om en kvinde fra Frederikshavn, der aldrig før havde været cheftræner på højeste niveau, da FCM i 2012 gav hende ansvaret. Klubben følte, at hun - assistenten - bare var dygtigere end den daværende cheftræner, så han blev fyret. 

I de fire år, der er gået siden, har den 45-årige frederikshavner ført FC Midtjyllands håndboldkvinder i fire DM-finaler i træk - og vundet de to. Hun har snuppet tre ud af fire pokaltitler, løftet trofæet i den europæiske Cup Winners Cup og ført FCM til semifinalerne - Final 4-stævnet - i Champions League. 

Men mandag eftermiddag var det pludseligt og uventet slut. 

Søndag aften blev Helle Thomsen ringet op og bedt møde ind på kontoret i IBF Arena i Ikast mandag klokken 12, og få timer senere var hun fyret med øjeblikkelig virkning. Klokken 16.44 poppede pressemeddelelsen om sæsonens første trænerfyring op i mailboksen på landets sportsredaktioner.

Succeshistorien om Helle Thomsen sluttede brat med et farvel, der set udefra var tæt på sensationelt. For dem tæt på klubben og på succestræneren var bruddet dog ingen stor overraskelse. 

TV 2 SPORT har de seneste dage talt med en række kilder i og omkring FCM Håndbold. Kun få har ønsket at stille op til interview og udtale sig til citat, men kilderne fortæller alle den samme historie: Det var flere års intern magtkamp med bestyrelsen, der kulminerede tirsdag med Helle Thomsens fyring - bare otte dage før Super Cuppen mod Team Esbjerg og begyndelsen på den nye sæson. 

- Jeg kan bekræfte, at jeg overtog formandsposten i slutningen af 2015 med den klare opgave at sørge for at få folk til at løbe den samme vej uden for banen, erkender FCM Håndbolds bestyrelsesformand Lars Gantzel Pedersen over for TV 2 SPORT. 

- Du bliver nødt til at forstå, at jeg er meget berørt af det her. Det er et personligt nederlag for mig, at det ikke kunne lade sig gøre. Og jeg troede også på, da vi gik i gang med processen, at Helle Thomsen skulle være her hele sæsonen. Der er så sket nogle ting, som gør, at det ikke er muligt, siger bestyrelsesformanden om fyringen, der har skabt fortvivlelse og en tilstand af mindre chok blandt spillerne.

Mange af dem er kommet til FC Midtjylland, netop fordi de gerne ville spille under Helle Thomsen.

Ifølge FC Midtjyllands pressemeddelelse er det "divergerende opfattelser af fremtidig strategi og ledelse", der er årsagen til fyringen. Men hvad der nærmere ligger bag den bredde formulering, vil klubben holde for sig selv. 

- Det er et internt anliggende. Jeg kan kun sige, at det er strategien i kompagniet, vi er uenige om, siger Lars Gantzel Pedersen. 

Ifølge de kilder i og omkring FCM Håndbold, som TV 2 SPORT har talt med, begyndte kløften mellem dele af FCM Håndbolds bestyrelse og Helle Thomsen helt tilbage i 2014, da bestyrelsen - mod Helle Thomsens og den daværende sportschef Hans Peter Riis' ønske - skrev kontrakt med den tidligere danske landsholdsfløj Mie Augustesen. 

Helle Thomsen ville hellere satse på de to unge venstrefløje Fie Woller og Simone Rasmussen, som hun allerede havde i truppen - og som havde fået at vide, at der blev satset på dem fremover. 

Efter den episode begyndte mistilliden mellem Helle Thomsen og bestyrelsen at vokse, men cheftræneren havde to loyale støtter i daværende direktør Torben Kølbæk og daværende sportschef Hans Peter Riis, der ofte tog cheftrænerens side i de interne uenigheder med bestyrelsen, der siden fulgte. 

De interne magtkampe sled dog på Helle Thomsens støtter, og sidste sommer sagde Torben Kølbæk ja til en stilling i MCH og forlod håndboldklubben. I februar sagde også sportschefen Hans Peter Riis farvel og tog et job i den kommercielle afdeling i FC Midtjyllands fodboldforretning.

Pludselig stod Helle Thomsen helt alene og skulle kæmpe selv mod en bestyrelse og en ny daglig ledelse, som hun ikke svingede så godt med. Og da FC Midtjylland i april skrev kontrakt med den rumænske landsholdsprofil Eliza Buceschi, var cheftræneren pludselig ikke længere med inde over beslutningen. 

- Det har jeg slet ingen kommentarer til. Vi har et sportsligt udvalg, der tager stilling til de ting og indstiller til, hvem vi skal engagere, siger bestyrelsesformand Lars Gartzel Pedersen. . 

Men cheftræneren bestemte tidligere lidt for meget om, hvem det var, I hentede, eller hvordan?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til, siger Lars Gartzel. 

I april og maj måned, da DM-slutspillet var i gang, kunne FCM også have sagt farvel til Helle Thomsen, der var højt ønsket som svensk landstræner - et hold, hun i marts havde kvalificeret til OL i Rio. Men FCM afviste at lade Helle Thomsen have begge job samtidig, og selv om svenskerne ikke virkede afvisende for at købe FCM-træneren fri, blev skiftet aldrig til noget.

- Vi kunne ikke blive enige, og sådan er det jo. Hvis man er en seriøs klub og vil opnå det højeste i Danmark og vinde guld, er man også nødt til at have en træner på fuld tid. Det er vores opfattelse.

Men hvis du vidste, at der var så store uenigheder, skulle du så ikke bare have ladet Helle Thomsen smutte til Sverige og tjene lidt penge på hende? Altså sagt farvel dengang?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til, siger bestyrelsesformanden.  

Ifølge TV 2 SPORT's oplysninger havde Helle Thomsen en landstræner-klausul i sin kontrakt og kunne have tvunget FCM til at slippe hende. Men Thomsen satte ikke hårdt mod hårdt og koncentrerede sig i stedet om DM-finalerne mod Team Esbjerg, der ventede i den periode - og da de var spillet, var forbindelsen over Øresund blevet kold, og svenskerne havde fundet en anden. 

Så Helle Thomsen blev i FCM, og magtkampen med bestyrelsen fortsatte. Ifølge TV 2 SPORT's kilder har i hvert fald dele af FCM Håndbolds bestyrelse længe følt, at Helle Thomsen havde for meget at skulle have sagt i klubben. Det afviser bestyrelsesformanden dog. 

- Det er ikke det, det handler om, siger Lars Gantzel Pedersen over telefonen.

Det er ikke det, det handler om?

- Nej.

Okay. Og det handler heller ikke om, at Helle Thomsen beskytter spillertruppen meget i forhold til, hvad bestyrelsen gerne vil bruge spillertruppen til i forhold til sponsorer og lignende?

- Det vil jeg ikke kommentere på, siger bestyrelsesformanden, der heller ikke vil forholde sig til, om der er dårlig personlig kemi mellem Helle Thomsen og klubbens nye ledelse. 

- Helle Thomsen er et fantastisk menneske og en fantastisk træner, og derfor ser det også fuldstændig åndssvagt ud. Det kan jeg da godt forstå. Men der er bare nogle ting, som gør, at vi er uenige om, hvordan vi skal drive det her på det lange plan. Og derfor er det bedst, at vi stopper nu, siger Lars Gantzel Pedersen til TV 2 SPORT.

- Hun har været fantastisk for FC Midtjylland, og hun har skabt nogle fantastiske resultater. Vi har ikke en finger at sætte på det sportslige, fastslår bestyrelsesformanden, der hverken vil kommentere, om det er en enig bestyrelse, der har taget beslutningen, eller om det er efter pres og krav fra bestyrelsen i FCM Holding - selskabet bag både håndbold- og fodboldklubben FC Midtjylland - at Helle Thomsen er blevet fyret. 

- Nu vil vi bare gerne have ro til at koncentrere os om vores næste opgaver og de kampe, der venter, siger bestyrelsesformanden til TV 2 SPORT. 

FC Midtjyllands første kamp i sæsonen er Super Cuppen mod Team Esbjerg, der bliver spillet om nøjagtig en uge i Spektrum Vejle - og som kan ses direkte på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.