Håndbold

Møgsag efter møgsag - Wilbeks turbulente år som sportschef

Ulrik Wilbeks år som sportschef i Dansk Håndbold Forbund har budt på mange udfordringer uden for banen.

Han står som et ikon i dansk håndbold, hvor især triumferne som træner for første kvinde- og siden herrelandsholdet skriver ham ind som et af de største navne i danske idrætshistorie.

Samme betegnelse kan Ulrik Wilbeks tid som sportschef i Dansk Håndbold Forbund (DHF) ikke få.

Stillingen blev oprettet tilbage i 2012 og besat af Wilbek selv, mens hans stadig var træner for herrelandsholdet. Siden 2014, hvor han stoppede som landstræner og helligede sig stillingen som sportschef 100 procent, har der været en masse uro på og omkring landsholdene, mens også resultaterne har haltet gevaldigt. Indtil OL-guldmedaljen til herrerne i Rio bød perioden på nul slutrundemedaljer.

- Det er interessant at trække de her store linjer op omkring Ulrik Wilbeks arbejde som sportschef i DHF. Det har varet i fire år. I forhold til A-landsholdene har det ikke været nogen succes. Indtil OL-guldet i søndags har det været dårlige resultater, sagde TV 2 SPORT's håndboldkommentator, Dan Philipsen, tirsdag.

- Der har været meget uro på damelandsholdet, og nu er der også uro på herrelandsholdet. Det falder selvfølgelig tilbage på Ulrik Wilbek; en fantastisk håndboldtræner, men jeg synes ikke, han har været nogen stor succes som sportschef.

Efter 20 år i DHF valgte Ulrik Wilbek at sige sin stilling som sportschef op. Beslutningen blev truffet i kølvandet på uroen under og efter OL, hvor Wilbek holdt møder med spillerne og åbnede op for at fyre landstræner Gudmundur Gudmundsson.

- Efter en OL-turnering, hvor det var min oplevelse, at trænere, spillere og stab sammen fandt frem til et konstruktivt samarbejde, har de seneste dages uro i pressen gjort det umuligt for mig at se mig selv fortsætte i stillingen, sagde Ulrik Wilbek i en pressemeddelelse fra DHF.

Herunder kan du danne dig overblik over møgsagerne og de manglende resultater, som har præget Ulrik Wilbeks tid som sportschef.

Wilbeks møgsager og manglende resultater

 1. 2014

  1. Ottendeplads ved EM

   Håndboldkvinderne kunne med uafgjort mod Spanien i mellemrunden ved EM sikre sig en plads i semifinalen.

   Det blev dog et soleklart nederlag på 29-22.

  2. Pytlicks fyring

   Efter EM-skuffelsen blev landstræner gennem i alt 16 år, Jan Pytlick, fyret.

   På pressemødet udtrykte han stor skuffelse over manglende opbakning fra baglandet i Dansk Håndbold Forbund, og samtidig sendte han en kritik decideret i retning af Ulrik Wilbek.

   - Vi har ansat en sportschef, og jeg må bare erkende, at jeg også troede, det ville rykke mere på tingene, end det har gjort.

 2. 2015

  1. Femteplads ved VM

   To år tidligere smadrede Spanien Danmark i VM-finalen, og i kvartfinalen i 2015 sendte spanierne igen herrelandsholdet til tælling.

   Det skete med en étmålssejr på en scoring af Joan Cañellas i sidste sekund.

  2. Sjetteplads ved VM

   Der var store forhåbninger og forventninger, da Danmark var vært for kvindernes VM-slutrunde.

   Håbet levede indtil kvartfinalen, hvor Danmark efter forlænget spilletid blev sendt ud på en rumænsk scoring få sekunder før tid.

 3. 2016

  1. Sjetteplads ved EM

   Danmark cruisede sikkert gennem den indledende gruppe, og efter en sejr i første mellemrundekamp kunne det næsten ikke gå galt i forhold til en plads i semifinalen.

   To matchbolde havde herrelandsholdet ved EM i Polen. Den første blev brændt med en skuffende uafgjort mod Sverige, og da Tyskland to dage senere slog Danmark, var fiaskoen fuldendt. Danmark nåede ikke semifinalen.

  2. Misset OL-kvalifikation

   Kvindelandsholdet missede trods fordel af hjemmebane kvalifikationen til OL i Rio, da kampene mod Rumænien og Montenegro blev tabt.

 4. 2016

  1. Spillerbrev til Klavs Bruun

   Uden for banen var der stor uro omkring kvindelandsholdet. Spillerne var utilfredse med landstræner Klavs Bruun Jørgensen og fremlagde i et tre sider langt brev kritikpunkter og ønsker til forbedringer.

   Brevet, som blev lækket til TV 2 SPORT, skabte stor uro omkring landsholdet og gav Wilbek overarbejde. Han anklagede medierne for at 'ville have ram på' Klavs Bruun.

  2. Tilbød at fyre landstræneren

   Under OL i Rio holdt Ulrik Wilbek møde med nogle af landsholdsprofilerne, som ikke var tilfredse med landstræner Gudmundur Gudmundsson.

   TV 2 SPORT kunne efter OL fortælle, at Wilbek her åbnede for at fyre Gudmundsson øjeblikkeligt, og på et møde dagen efter OL-guldmedaljen gentog han 'tilbuddet' for spillerne.

   Ulrik Wilbek afviste, at han havde tilbudt at fyre landstræneren.

  3. Wilbek siger op i DHF

   Uroen efter OL blev for meget, og Ulrik Wilbek så ingen anden udvej end at sige sin stilling som sportchef i håndboldforbundet op.